O aplicatie aparent banala, disponibila in magazinul virtual Google Play al Android si care foloseste smartphone-ul drept lanterna, a transmis informatii confidentiale despre locatia si activitatea utilizatorilor pe telefonul mobil catre publicitari fara informarea prealabila a posesorilor de telefoane mobile, scrie The Guardian.

Autoritatea de Supraveghere si Reglementare a Comertului din SUA (US Federal Trade Commision – FTC) a sesizat dezvoltatorii aplicatiei Brightest Flashlight Free intrucat se foloseau de informatiile confidentiale ale utilizatorilor fara a-i informa initial.
In termenii si conditiile aplicatiei pentru Android era specificat ca “orice informatie va fi colectata de catre aplicatie si folosita de catre dezvoltatorii acesteia”, insa nu era nicaieri specificat si faptul ca datele transmise vor fi transmise mai departe ai catre terte parti.
Inca de la lansarea sa din februarie 2011, aplicatia a fost descarcata de peste 50 de milioane de ori, asa cum este specificat pe pagina aplicatiei din magazinul virtual Google Play.
Autoritatea de Reglementare din SUA a tinut sa sublinieze ca dezvoltatorii aplicatiei ofereau utilizatorilor posibilitatea de a accepta sau refuza instalarea aplicatiei insa fara a citi in prealabil termenii si conditiile. In plus, chiar daca utilizatorul refuza instalarea acesteia, aplicatia deja colecta informatiile din telefon si le trimetea mai departe – atat locatia cat si codul unic de identificare al telefonului.
In urma sesizarii organelor de control, dezvoltatorii aplicatiei vor fi obligati sa isi informeze utilizatorii cine si unde va folosi datele stocate in telefon.
Aplicatia disponibila in Google Play s-a bucurat de review-uri extrem de bune, fiind cotata cu 4,8 stele din 5 – si functioneaza permitand telefonului mobil sa lumineze prin intermediul LED-ului alaturat camerei foto similar unei lanterne.
Dezvoltatorul aplicatiei este GoldenShores Techologies.

Sursa foto: captura GooglePlay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri