Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) lanseaza pe 23 decembrie, la ora 21:00, cu o intarziere de cativa ani, un portal care va contine informatii despre toate localitatile din Romania. Acesta urmeaza sa fie accesibil de luni si se afla, pana la 31 martie 2014, in faza de testare in mediu real, scrie Mediafax.

Proiectul eRomania 2 a fost realizat de Omnilogic in baza unui contract incheiat in 2010, in valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusa), suma acoperita din fondurile statului.

In 2010 si 2011, MSI a achitat catre Omnilogic, conform contractului, transe egale de cate 17,4 milioane de lei. Anul trecut, ministerul a platit 2,6 milioane de lei, iar pana la finele acestui an va fi achitata suma de 3,5 milioane de lei.

"Pana in prezent, in 2013 nu au fost efectuata nicio plata, urmand ca suma de 3.526.000 lei (TVA inclusa) lei sa se achite pana la sfarsitul acestui an, numai in cazul in care lansarea aplicatiei se va face in conditii optime din punct de vedere tehnic, iar penalitatile in valoare de 528.086,86 lei datorate de catre Omnilogic pentru nerealizarea aplicatiei la termen si aferente anului 2013, achitate. In total, incluzand suma aferenta anului 2013, furnizorul Omnilogic va plati penalitati de 1.625.657, 52 lei", potrivit unui comunicat al MSI.
Ultima transa, de 11,2 milioane de lei, va fi achitata anul viitor.

Directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, prezent la conferinta de prezentare a portalului, a spus ca subcontractantii Omnilogic au fost IMB Romania si Asseco SEE Romania. "De-a lungul timpului, proiectul eRomania 2 a avut 14 de comisii de receptie. Omnilogic a finalizat acest proiect in decembrie 2010. Intarzierea proiectului s-a datorat unei lipsei de viziune la nivelul Ministerului pentru Societatea Informationala. Tot ce s-a realizat din decembrie 2010 si pana in acest moment s-a facut pe banii Omnilogic. Practic, am refacut proiectul din nou", a spus Marin.

El a evitat sa dea mai multe detalii despre pierderile provocate Omnilogic de eRomania 2 sau costurile finale ale proiectului. Denumit eRomania 2, portalul va fi promovat sub denumirea e-Romania – Portalul Democratiei Participative si va putea fi accesibil online la adresa web portaleromania.ro">www.portaleromania.ro incepand din seara zilei de luni, urmand ca in scurt timp sa fie disponibil si la adresa web www.romania.eu.

"Faza de testare in mediu real va dura pana la data de 31 martie 2014 si este menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media asupra functionalitatilor actuale, a potentialelor dezvoltari ulterioare si asupra instruirii necesare pentru institutiile care vor dori sa foloseasca functionalitatile oferite de portal", potrivit MSI.

Accesul cetatenilor si al administratiei publice va fi posibil securizat, atat dupa inrolarea in portal cu user si parola, cat si fara autentificare. Informatiile despre cele 3.188 localitati includ peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole si peste 60.000 de pagini de text, puse la dispozitie de Omnilogic, din surse proprii si surse deschise.
Potrivit reprezentantilor MSI, informatiile despre localitati vor putea fi actualizate si diversificate in viitor direct de catre autoritatile publice si comunitatile locale, pentru a reflecta specificitatea zonei geografice si activitatile proprii, si care vor fi responsabile pentru continut dupa momentul lansarii.

Portalul eRomania 2 include o platforma de comunicare bidirectionala intre administratia publica si cetateni, denumita Forumul Democratiei Participative. "Astfel, institutiile publice vor avea posibilitatea de a propune si genera teme de dezbatere, orice cetatean inregistrat in site avand posibiltatea de a raspunde la oricare tema lansata, de a emite opinii si idei, precum si de a-si exprima acordul sau dezacordul cu initiativa. Institutia care a lansat tema va avea posibilitatea de a cuantifica si de a evalua reactiile primite prin intermediul unui agregator de date", a declarat Adrian Kalapis, secretarul general al MSI.

El a adaugat ca Forumul Democratiei Participative este destinat dezbaterilor publice pe teme cu subiecte legate de domeniile functionale ale portalului eRomania 2, si anume Administratie, Comunitate, Economie, Educatie si Cultura, Sanatate si Protectie, Turism si Timp Liber. Motorul de cautare al portalului permite utilizatorilor inregistrati posibilitatea de a efectua cautari particularizate in functie de profilul propriu.

Kalapis a precizat ca MSI a cerut in acest an o evaluare a contractului si proiectului, din punct de vedere tehnic, economic si juridic, raportul fiind realizat de compania de audit si consultanta Deloitte. "In urma auditului extern au fost constatate 109 disfunctionalitati, remediate pana la sfarsitul lunii septembrie 2013 de catre Omnilogic. Odata cu finalizarea acestui demers, comisia de receptie a proiectului eRomania 2 a decis continuarea cooperarii cu Deloitte in calitate de manager de proiect pentru buna finalizare a aplicatiei", a spus Kalapis.

De la inceputul lunii octombrie, comisia de pregatire a receptiei proiectului a solicitat realizarea de teste de securitate, testarea tuturor echipamentelor si a functionalitatilor aplicatiei, care au fost finalizate in data de 18 decembrie, cu avizul auditorului extern.

Platforma e-Romania contine, suplimentar fata de prevederile contractuale, interfete de conectare la bazele de date apartinand administratiei publice, acestea putand sa fie dezvoltate in viitor in servicii electronice publice pentru cetateni, in colaborare cu institutiile abilitate, mai arata MSI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri