Daca fotografia care ilustreaza acest articol va face sa strambati din nas, ganditi-va ca pentru asa ceva statul roman a contribuit cu un total de 12 milioane de euro - din banii contribuabililor. Este vorba de mult hulitul "portal al democratiei participative”, e-Romania. wall-street.ro a reusit “sa smulga” cateva declaratii de la oficialii MSI, responsabili de acest proiect.

Informatii generale e-Romania

Este unul dintre proiectele despre care se vorbeste de ani buni si al carui pret a fluctuat atat de mult incat prea putini mai stiu, cu adevarat, cat a costat/costa de fapt. La inceputurile sale, se discuta despre investirea a peste 500 de MILIOANE de euro intr-un portal care ar urma sa conecteze administratiile publice din Romania, sustineau la acea vreme reprezentantii MCSI.

Intre timp, aceeasi institutie fara “C” insa - statul roman s-a dovedit expert in modificarea denumirilor institutiilor, probabil fortata de protestele vehemente dar si a ridicolului sumei inaintate, a redus drastic fondurile, la “doar” 12 milioane de euro. Echivalentul a circa 5 kilometri de autostrada in SUA sau un profit mult peste ceea ce ar putea visa un IMM din tara.

Trecand peste suma exorbitanta, am incercat sa analizam cat mai obiectiv posibil, alaturi de specialisti independenti si dezinteresati din piata, felul in care este construit “portalul democratiei participative”, oferind de asemenea sansa MSI de a isi expune punctul de vedere.

"Oricand as fi solicitat, in caietul de sarcini, sau ofertat o solutie Open-Source, pentru a nu depinde de un singur vanzator, asa cum va depinde statul roman de licenta IBM, an de an" - Alexandru Lapusan, Zitec

Este de mentionat ca wall-street.ro a trimis intrebari in urma cu circa 40 de zile, MSI depasind astfel termenul prevazut de Legea 544/2001 privind lierul acces la informatiile de interes public.

Florin Scarlat, CEO al BitSolutions, companie specializata pe cloud computing si construire de software, scoate in evidenta doua puncte pozitive ale site-ului si mai multe negative.

“Site-ul este aerisit si structurat destul de bine”, spune Scarlat. De cealalta parte insa, el subliniaza ca “designul este vechi – contine poze care nu comunica nimic, mesajele de pe slidere de asemenea. Nu este optimizat pentru motoarele de cautare si are prea multe informatii si elemente grafice”, sustine el.

Mai mult, portalul nu este optimizat pentru dispozitive mobile (ceea ce te-ai astepta, avand in vedere tendintele din piata) si scopul site-ului nu este stipulat si vizibil.

Valentina Crisan, expert in hosting si cloud computing de la Hostway Romania spune ca un server dedicat de maxim 500 de euro/luna ar fi “arhisuficient pentru sustinerea e-Romania. Mai mult, daca si-ar pune in cloud serviciul probabil ca nu ar trebui sa plateasca lunar nici atat – ar plati in functie de cati vizitatori au si cate resurse folosesc”, spune ea.

Si, avand in vedere ca site-ul a atras din decembrie 2013 cand a intrat in beta, pana in prezent, doar 62.000 de vizite, probabil ca un server “de apartament” ar fi fost arhisuficient.

Alexandru Lapusan de la Zitec, companie producatoare de software si furnizoare de servicii IT, spune ca “si fara un audit putem vedea ca portalul foloseste IBM Websphere. O solutie nu tocmai ieftina, in conditiile in care sunt multe alte solutii mai eficiente si mai ales, mai ieftine, pentru a dezvolta un astfel de portal. Oricand as fi solicitat, in caietul de sarcini, sau ofertat o solutie Open-Source, pentru a nu depinde de un singur vanzator, asa cum va depinde statul roman de licenta IBM, an de an”, puncteaza Lapusan.

“Dar cand vedem ca IBM primeste de altfel si sprijin de stat pentru crearea de locuri de munca (pachetul de 67 mil. euro pentru 7 firme), iar apoi ia bani prin contracte tot de la stat, iar profitul nu ramane in Romania, realizam ca unii stiu foarte bine sa beneficieze de sprijinul si contractele oferite de statul Roman. Nu imi ramane decat sa sper ca incet incet, Justitia va intra si in aceasta afacere, a contractelor software cu statul. Poate atunci institutiile Statului vor avea software bun, care va costa mai putin si care ne va ajuta in relatia cu Statul zi de zi”, critica, aprig, Lapusan.

Degeaba structura portalului permite 50.000 de utilizatori simultan, daca in mai bine de patru luni site-ul a fost accesat de 62.000 de ori

Andrei Pitis, presedintele ANIS, prefera sa nu intre in amanunte pe acest subiect, dar tine sa spuna ca “in general, orice proiect comandat de stat, de orice stat (vezi SUA cu Obama Care), are tendinta sa fie scump si de proasta calitate”.

Pe langa aceste declaratii, oferite in exclusivitate pentru wall-street.ro, un numar de experti au analizat anterior, in cadrul Gpec, portalul e-Romania. Per total, acestia au notat calitatea/fiabilitatea proiectului cu nota 3,72 din 10.

Wall-Street.ro a transmis intrebari catre MSI, pe marginea acestor opinii, cerand totodata costurile defalcate ale proiectului. Oficialii Omnilogic, compania responsabila de realizarea site-ului, nu a oferit niciun comentariu.

In ce s-a investit si se va mai investi in portalul e-Romania

In functie de alocatiile bugetare anuale si de prevederile contractuale s-au efectuat pentru proiectul e-Romania 2 urmatoarele plati:

In anul 2010: 17.352.542 lei, astfel:

a) 5.138.460 lei - reprezentand contravaloare „Produse hardware"
b) 12.214.082 lei - reprezentand contravaloare „Produse software"- partial

in anul 2011: 17.352.542 lei, astfel:

a) 11.947.623 lei- reprezentand contravaloare „Produse software" partial
b) 2.275.745 lei- reprezentand contravaloare „Servicii instalare Produse Hardware si Software"
c) 3.129.174 lei- reprezentand contravaloare „Analiza sistemului e-Romania2" partial

In anul 2012: 2.560.193,57 lei, astfel:

a) 284.446,58 lei - reprezentand contravaloare „Analiza sistemului e- Romania2" - partial
b) 2.275.746,99 lei - reprezentand contravaloare „Predare documentatie si instruire"

In anul 2014: 10.140.000 lei, astfel:

a) 10.140.000 lei – reprezentand contravaloare „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” - partial

Valoarea totala a proiectului e-Romania 2 52.057.628,01 lei, din care:

Valoarea achitata pana la 20.03.2014 - 47.405.277,57 lei

Diferenta de achitat la data de 20.03.2014 : 4.652.350,44 lei, pentru activitatea „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” – partial, diferenta care se va achita in functie de alocatiile bugetare ale MSI.

Cu alte cuvinte, in ultimii patru ani, portalul e-Romania, asa cum il vedeti in prezent, “a supt” aproape 50 de milioane de lei, dintre care mare parte in software. Doi absolventi de ASE - Cibernetica, unul dintre ei lucrand la Ericsson Romania si unul la filiala unei banci majore din tara, acestia au spus aproape la unison ca un astfel de site l-ar fi construit fara nicio problema in maxim cateva zile si ca astfel de proiecte faceau inca de pe bancile facultatii.

Wall-Street.ro a transmis MSI cateva semnale de alarma, printre care faptul ca nu am reusit sa ne inregistram pe site sau ca acest link (pe care il lasam fix cum este preluat, pentru a se vedea “optimizarea” proiectului) - http://portaleromania.ro/wps/portal/Eromania/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os_hAAwNfSydDRwP_UGMzA0_XUEtv4-AQYwMDA_1wkA6zeAMcwNFA388jPzdVvyA7rxwA-YBK0g!!/dl3/d3/L0lDU0lKSWdrbUEhIS9JRFJBQUlpQ2dBek15cXchLzRCRWo4bzBGbEdpdC1iWHBBRUEhLzdfUTAwTTlCMUEwT1UzNjBJRVU5SzNTVDMwODEvV3pNWEI1MzYzMDAwNA!!/?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/ero1/Eromania/Judete/ContentBI ofera explicatii care par complexe, dar care de fapt “in traducere” sunt banalitati.

La ambele sesizari, MSI a spus ca “aceste aspecte sunt prezentate implementatorului si rezolvate de catre acesta conform prevederilor contractuale”.

Repetam, Omnilogic, desi i-am solicitat in mai multe randuri reactii sau chiar interviuri, nu a transmis niciun raspuns.

Mai departe, MSI scoate in evidenta faptul ca “eRomania este o structura complexa de portal multifunctional, de mare capacitate (infrastructura HW/SW poate suporta maxim 3 milioane de utilizatori inregistrati, si maxim 50.000 de utilizatori simultan) si care, la o parcurgere mai atenta, include facilitati de constructie si analiza unice in ansamblul portalurilor similare din alte tari”.

Wall-Street.ro tine sa sublinieze un fapt ingrijorator – degeaba structura portalului permite 50.000 de utilizatori simultan, daca in mai bine de patru luni site-ul a fost accesat de 62.000 de ori.

"Este un portal complex, un portal al portalurilor si totodata o solutie oferita intregii comunitati din Sectorul Public si cetatenilor din Romania!" - unul dintre putinii comentatori ai e-Romania

Oficialii MSI continua prin a scoate in evidenta cateva dintre facilitatile portalului: “Am mentiona aici printre altele, urmarirea stadiului proiectelor finantate cu fonduri europene (Project Management - care deja a inceput sa fie populat cu proiecte), capabilitati de dezvoltare structuri analitice de BI (Business Inteligence) pentru Administratia Publica Centrala, zona de BPM (Business Process Management) pentru managementul proceselor interne ale Administratiei, fara sa mai vorbim de includerea unor zone pentru forumuri private ale specialistilor din Administratia Publica in care se pot initia si discuta intern diferite probleme specifice ale acestora”.

Wall-Street.ro puncteaza faptul ca este foarte greoaie si deloc intuitiva navigarea prin meniuri, inscrierea si gasirea forumurilor – dovada numarul extrem de mic de feedback primit pe site – pana in 20 de pareri, mare parte dintre ele “pompieristice” si absolut ireale precum “Este un portal complex, un portal al portalurilor si totodata o solutie oferita intregii comunitati din Sectorul Public si cetatenilor din Romania” sau “Un portal foarte bun care se misca bine si este usor de utilizat. Navigarea este intuitiva si ofera o experienta placuta” sau “Bravo mai baieti! Uite ca stim si noi romanii sa facem ceva bun! Portalul asta e un loc unde poti gasi ce vrei sa afli despre tarisoara asta”.

“In ceea ce priveste observatiile dvs. despre zona exclusiv informativa, analizam in prezent toate observatiile primite din partea publicului in vederea implementarii unor imbunatatiri si optimizari. In conceptul MSI din 2009 , cand a fost definit Caietul de Sarcini al portalului, fotografiile si textele au fost solicitate si introduse de implementator in ideea de a exista pentru inceput un continut minimal pentru toate localitatile din Romania. Pentru viitor, se doreste implicarea Autoritatilor Publice Centrale si Locale pentru extinderea continutului astfel incat fiecare comunitate sa fie reprezentata cu un continut digital adecvat si relevant”, explica, in continuare, oficialii MSI.

Acestia “se scuza” insa, spunand ca utilizarea platformei e-Romania 2 este un proces mai complex si de durata. “Pe masura ce institutiile, organizatiile, asociatiile si cetatenii il vor folosi si vor interactiona cu acesta, utilitatea si relevanta portalului va creste exponential. Ministerul pentru Societatea Informationala doreste optimizare si dezvoltarea portalului si invita cetatenii, institutiile si toate entitatile din Romania sa contribuie si sa colaboreze in vederea maximizarii potentialului portalului eRomania”.

O alta problema ridicata de wall-street.ro este faptul ca, in mod normal, un astfel de portal care se adreseaza in primul rand cetateanului, ar trebui sa fie atat de usor de folosit incat oricine are acees la Internet, indiferent de gradul de cultura sau apetenta pentru online, ar trebui sa il poata folosi.

In schimb, Omnilogic a realizat probabil cel mai mare manual de utilizare al unui portal pe care intreaga redactie wall-street.ro l-a vazut in legatura cu un simplu portal - 52 de pagini!

Mai departe insa de numarul foarte mare de pagini care “te invata” cum sa folosesti un portal “al poporului”, este de remarcat faptul ca aceste instructiuni contin si numeroase erori.

De exemplu, la pagina 8 Omnilogic/MSI transmit faptul ca “portalul are o interfata multilimba” si ca tot ceea ce trebuie sa facem pentru a vedea site-ul in alta limba decat romana este suficient sa alegi, din stanga sus. Din pacate, oricat am cautat pe site, nu am gasit aceasta optiune.

MSI explica: “Un portal este un instrument cu mult mai complex decat o simpla pagina de prezentare, motiv pentru care, datorita numarului mare de functionalitati, este absolut necesar un manual de utilizare, completat si de tutoriale video”.

“Tutorialele video” sunt o aglomerare de videoclipuri, incarcate pe YouTube, si care ar fi costat maxim salariul unui om timp de 2-3 zile de munca.

In ceea ce priveste varianta in engleza, anuntata cu surle si trambite in cele 52 de pagini de instructiuni, oficialii MSI raspund ca in Caietul de Sarcini si Contractul Comercial NU se prevad versiuni paralele ale portalului, ci doar au impus ca infrastructura software sa poata permite crearea de versiuni in diferite limbi.

“Aceasta facilitate exista si a fost demonstrata de furnizorul IBM, urmand ca aceasta functionalitate sa devina activa pe masura ce institutiile responsabile de completarea si actualizarea continutului, o vor pune la dispozitia utilizatorilor”.

Wall-Street.ro a solicitat MSI sa comenteze declaratii ale unor experti prezenti la GPec si care au analizat portalul.

In ultimele trei luni au fost inregistrate mai mult de 110.000 de atacuri cibernetice.

Andrei Radu, fondator GPec: “Cred ca cel mai grav este ca proiectul nu isi atinge sub nicio forma scopul declarat in titlu: acela de a fi un portal al democratiei participative, fapt care presupun interactiune constanta cu utilizatorul”.

Raspunsul MSI – “Consideram ca o comunitate activa si implicata se dezvolta in timp, prin eforturi sustinute. Prin ceea ce exista in aceasta faza in portal, am pus bazele unor instrumente de interactiune dintre cetatean si autoritati, din care amintim: forumul democratiei participative, posibilitatea de a interveni prin opinii si comentarii de interes. De asemenea, posibilitatea cetateanului de a fi informat cu privire la statusul proiectelor din cadrul comunitatilor centrale si locale o consideram un mijloc de a asigura informarea corecta a cetateanului”.

Bogdan Manorea, Trusted.ro: “"Din pacate, site-ul eRomania nu respecta nici macar legislatia data de insusi Ministerul Societatii Informationale care cere date complete de identificare a oricarui site, asta pentru a nu mai vorbi de zona de protectie a datelor personale sau de obligatiile de accesibilitate a unui site ce apartine administratiei publice".

Raspunsul sec al MSI, “din carti” – “pentru realizarea portalului, implementatorul a respectat toate prevederile legale in materie, iar pentru aspectele legate de protectia datelor cu caracter personal anexam pagina din portal care atesta respectarea legislatiei in materie” – vezi atasament.

Mai mult, un expert de securitate a subliniat ca site-ul are “numeroase de probleme de securitate de nivel mediu si ridicat”.

MSI dezminte declaratiile expertului. “Astfel de afirmatii generalizante este obligatoriu a fi probate de Organisme autorizate si certificate inainte de a fi publicate. Portalul eRomania a fost subiectul unor audituri de securitate pentru aproape 2 luni implicand o serie de institutii publice autorizate de certificare a securitatii informatice din Romania (printre altele si CERT.RO), iar toate observatiile acestora, au fost implementate pana la publicarea portalului in 24 dec 2013”.

“Va putem confirma deci ca, pana la acest moment, portalul a fost auditat extensiv de institutii publice autorizate in domeniul securitatii IT si nu a fost confirmata nicio problema de securitate de nivel mediu sau ridicat”.

De la lansarea aplicatiei in mediul on-line si pana la aceasta data, nu a existat nici un downtime (intreruperea functionarii), portalul a fost disponibil in totalitate utilizatorilor, cu exceptia pauzelor de mentenanta planificate, in care au fost aduse imbunatatirile obiective depistate in urma perioadei de testare, subliniaza reprezentantii MSI.

“In plus, desi in aceste mai bine de 3 luni de la darea in functiune a portalului au fost inregistrate mai mult de 110.000 de atacuri cibernetice, (multe provenind chiar din Romania), pana la momentul actual, functionalitatea portalului nu a fost afectata in nici un moment”.

Wall-Street.ro va sesiza autoritatile din Romania, cerand analizarea in amanunt a respectarii caietului de sarcini, a identificarii modalitatii in care au fost investiti banii, a provenientei si a entitatilor care beneficiaza de ei.

Va invitam sa va expuneti parerile privind portalul “democratiei participative” in comentarii si, impreuna, sa prevenim abuzuri privind banii publici in viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri