382 de site-uri din 552 verificate nu respectau legislatia europeana in domeniul protectiei consumatorilor, rezulta in urma unei actiuni concertate realizate in 2013 de autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor sub coordonarea Comisiei Europene. In Romania, din 10 site-uri verificate, sapte prezentau nereguli.

Ca rezultat al unei ample actiuni de punere in conformitate, 62 % dintre site-urile verificate aplica in prezent consumatorilor un tratament adecvat. Restul de 38 % se pot astepta la noi masuri indreptate impotriva lor, avand in vedere ca autoritatile europene continua sa lupte pentru respectarea deplina a drepturilor consumatorilor.

„Unul din trei utilizatori de Internet din Uniunea Europeana isi rezerva calatoria si cazarea online. Acesti utilizatori merita sa aiba incredere ca rezervarea online este sigura si fiabila. Gratie eforturilor comune ale statelor membre si ale Comisiei, 62 % din cele 552 de site-uri de calatorii verificate sunt conforme in prezent cu legislatia UE in domeniul protectiei consumatorilor. Imi voi continua eforturile pana cand drepturile consumatorilor vor fi pe deplin respectate si voi incerca sa utilizez structurile existente in acest scop”, a declarat Neven Mimica, comisarul UE pentru protectia consumatorilor.

Controalele concertate (cunoscute si sub denumirea de „actiuni de verificare”) ale site-urilor sunt coordonate de Comisia Europeana si desfasurate periodic de autoritatile nationale de aplicare a legii pentru a depista cazurile de incalcare a legislatiei privind protectia consumatorilor si a asigura, in consecinta, aplicarea acesteia. In vara anului 2013, autoritatile nationale au verificat site-uri care vand bilete de avion si cazare la hotel, inclusiv site-uri ale operatorilor si ale intermediarilor. Au fost verificate in total 552 de site-uri.

In urma verificarilor, autoritatile nationale au constatat ca 382 de site-uri nu respectau legislatia UE privind protectia consumatorilor si doar 31 % dintre site-urile verificate erau conforme cu normele UE. Autoritatile nationale au contactat ulterior societatile din tara lor care gestionau site-uri neconforme pentru a le solicita sa-si alinieze practicile la legislatia UE privind protectia consumatorilor sau, pentru societatile din alte state membre, au cerut asistenta statului membru in cauza. Pana in prezent, 173 de site-uri internet au fost remediate, numarul total al site-urilor conforme crescand astfel la 62 % din totalul celor verificate. In acest moment, sunt in curs de desfasurare proceduri care vizeaza 209 de site-uri internet, dintre care, pentru 52, exista angajamente din partea operatorilor de a le corecta.

In ce anume au constat verificarile?

Site-urile au fost verificate pentru a se stabili daca anumite informatii privind principalele caracteristici ale serviciilor erau usor de consultat, daca pretul era indicat intr-o faza incipienta si includea toate suplimentele optionale, daca site-urile puneau la dispozitie adrese de e-mail la care sa se poata trimite intrebari si reclamatii. S-a verificat, de asemenea, daca site-urile puneau la dispozitie termeni si conditii inainte de cumparare si daca aceste informatii erau redactate intr-un limbaj simplu si usor de inteles. Principalele probleme constatate au fost:
• Lipsa informatiilor obligatorii privind identitatea operatorului, in special adresa de e-mail, ceea ce ii priva pe consumatori de un mijloc de contact eficace. 162 de site-uri (30 %) nu contineau aceasta informatie.
• Lipsa unor instructiuni clare cu privire la modul in care se pot depune reclamatii. 157 de site-uri (28 %) nu furnizau aceasta informatie.
• Suplimentele de pret optionale, precum cele pentru bagaje, asigurari, taxe de imbarcare cu prioritate nu erau facultative. Aceasta problema a fost constatata in cazul a 133 de site-uri (24 %).
Pretul total al serviciului nu era indicat in avans, atunci cand erau afisate elementele principale ale rezervarii. 112 de site-uri (20 %) nu furnizau aceasta informatie.

In Romania, toate cele sapte site-uri care prezentau nereguli au fost corectate pana in aprilie 2014.

Ce urmeaza?

Procedurile juridice sau administrative la nivel national continua pentru cele 209 de site-uri internet care nu sunt inca in conformitate cu legislatia. In plus, anumite practici in sectorul calatoriilor sunt examinate mai in detaliu, astfel incat consumatorii sa dispuna de toate informatiile pertinente si sa poata decide in cunostinta de cauza.
Context

„Actiunea de verificare” este o inspectie la nivelul UE a site-urilor internet, cu scopul de a depista cazurile de incalcare a legislatiei privind protectia consumatorilor si de a asigura, in consecinta, aplicarea acestei legislatiei. Actiune0 de verificare este coordonata de Comisia Europeana si este realizata simultan de autoritatile nationale de aplicare a legii in temeiul dispozitiilor Regulamentului privind cooperarea in materie de protectie a consumatorului (Regulamentul CPC). Actiunea de verificare a serviciilor de calatorie a avut loc in 27 de state membre ale UE, in Norvegia si in Islanda in iunie 2013. „Etapa de punere in conformitate” este inca in curs de desfasurare. Aceasta operatiune a fost a 7-a actiune de verificare din 2007. Au fost verificate site-urile internet care ofera bilete de avion sau cazare sau ambele servicii; site-urile internet care ofera ambele servicii au fost luate in considerare de doua ori.

Un procentaj tot mai mare de cetateni europeni cumpara servicii de calatorie online: in 2012, 32 % dintre consumatorii europeni cu acces la internet au rezervat bilete de avion sau camere de hotel online (date furnizate de Eurostat in urma sondajului privind cumparaturile online). Calatoriile, turismul si sectoarele conexe reprezinta aproximativ 10 % din PIB-ul UE. In 2011, cetatenii europeni au facut peste 1 miliard de calatorii turistice, din care aproape 80 % in UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri