Atunci cand intervievezi expati fata in fata, fie ei sefi ai operatorilor telecom sau ai procesatorilor de bere, multi iti vor raspunde foarte diplomatic cand vine vorba de mediul de business local – Romania are potential, oamenii sunt amabili si placuti, competenti, poate ar mai trebui sa lucrati la infrastructura. Alta este insa situatia cand pui intrebari despre Romania pe retele sociale internationale precum Quora sau Reddit.

Wall-Street.ro a facut un exercitiu si a intrebat pe retele internationale in ce termeni ar descrie Romania si mediul de business local, strainii. Raspunsurile, din fericire, nu au intarziat sa vina; din pacate, nu au fost tocmai pozitive.

“Dubioasa (Shady – in original). Corupta. Inselatoare. Ex-comunista”, raspunde, sec, un utilizator.

Tatal meu cunoaste oameni care fac business acolo si asa mi-a descris-o mie asa ca asta-mi vine in minte atunci cand asociez Romania cu business-ul. Exceptand acest factor, ar putea fi un loc «destul de cool». Etica de business lasa insa de dorit”, mai spune el.

Din pacate, aceasta perspectiva este impartasita si de mai multi antreprenori romani care povestesc adesea ca unii straini sunt reticenti in a face business cu romani, in prima faza, trebuind sa duca mai multa munca de convingere decat ar fi normal.

Problema (aproape universala a taxi-urilor) este observata de altii, desi poate mai putin decat s-ar astepta unii dintre noi. Un afacerist care a venit in Romania, spune:

“Taxi-urile nu au fost rele. Daca iei unul de la/spre aeroport ni s-a spus sa ne asiguram ca taxi-ul este legal. Prin oras, cativa au incercat sa ne pacaleasca mai ales noaptea (schimbau de la 1,39/km la 13,9/km). Atentie la acest lucru si ar trebui sa fie ok”.

Alte persoane spuneau ca nu este tocmai un oras sigur, mai ales din cauza tiganilor, si sfatuisc “sa ai ceva de mancare la tine. Din experienta mea, vor pleca imediat dupa ce le dai ceva dulce. Pe de alta parte, in zonele rurale abia acum cativa ani au aparut tractoarele, acestea fiind inca depasite ca numar de cai si carute”.

Un alt utilizator spune ca despre Romania stie doar de “Nadia Comaneci” iar altul, foarte sincer, raspunde: “Nimic. Cu placere”.

Comunismul si-a lasat amprenta

“Stiu despre Romania ca a fost membra a URSS, ca de aici isi are originea legenda lui Dracula si ca are gimnaste bune”, spune un alt utilizator de pe Reddit, iar altul are un singur cuvant – “Corupta”.

Un utilizator spune ca Romania este o tara extraordinara atunci cand ne referim la peisaje si traditii, ospitalitate si mancare, “insa jumatate de secol de comunism a adus daune grave mentalitatii si increderii. Per total, pot spune ca este minunata daca esti turist dar iti trebuie ceva curaj sa si decizi ca vei locui acolo”.

Daca depasim insa intrebarile puse pe retele, mai multe site-uri ofera sfaturi de business "mai cenzurate" dar care, chiar si asa, scot in evidenta anumite parti negative. De exemplu site-ul britanic Thebrc.co.uk scrie "Sa nu fii dat inapoi de scandaluri si zvonuri...Romania este o tara deschisa catre Vest si are energia si vointa necesare pentru a se dezvolta si a creste" - Anthony Willats, managing director la Chapman Taylor Romania.

Kwintessential, tot din Marea Britanie, ofera indicii privind cutumele business din Romania. "Desi romanii sunt foarte personali, initial atunci cand vrei sa faci business cu ei sunt cumva rezervati si formali. Romania este o tara care inca pune mult accent pe maniere si aparente, asa ca ar trebui sa te prezinti profesionist tot timpul". Totodata, romanilor le place sa fie adresati si dupa titulatura, fie ea academica, fie functia de conducere (vezi "vechile" sonerii cu nume lungi precum "Doctor Ing. Acad. Ion Ion - n.r.).

Tu cum consideri ca este vazut mediul de business din Romania de catre straini? Care sunt partile pozitive si care cele negative? Te invitam sa comentezi.

Sursa foto: Strada Comerciala: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri