Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, isi mentine opinia privind necesitatea reglementarii, “pentru inceput minimale”, a mediului online romanesc, in principal datorita faptului ca “minorii au depasit statutul de audienta pasiva a programelor TV si de la varste foarte fragede sunt consumatori si creatori activi de continut" pe Internet, conform declaratiilor sale pentru wall-street.ro.

Pe de alta parte, Georgescu nu a raspuns sau nu a detaliat asupra problemelor reale cu care se confrunta CNA in reglementarea mediului televiziat.

Comisia Europeana a lansat in iunie 2013 consultari cu toate statele membre cu privire la oportunitatea revizuirii Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, tinand seama de evolutiile din domeniul tehnologic si de convergenta serviciilor media audiovizuale cu Internetul prin intermediul documentului Cartea Verde. La punctul 20 in Cartea Verde este formulata intrebarea: “Sunt normele actuale din DSMAV adecvate pentru a raspunde provocarilor legate de protectia minorilor intr-o lume mass media aflata in curs de convergenta"?

"Prin urmare, in acest moment, tema privind protectia minorilor in mediul on-line este de actualitate, in toare cele 28 de state membre si se afla printre prioritatile Comisiei Europene in anul 2015", considera Laura Georgescu.

Tinerii, "pasionati de motoarele de cautare pe Internet"

"Consultarea publica este justificata de faptul ca azi, minorii au depasit statutul de audienta pasiva a programelor TV si de la varste foarte fragede sunt consumatori si creatori activi de continut. Iata de ce, este o prioritate sa ne indreptam atentia catre Internet, unde copiii petrec atat de mult timp in mod real si sa nu ne prefacem ca au ramas publicul programelor TV de acum 10-15 ani. Intrebati in timpul participarii CNA cu o prezentare in perioada "Scoala Altfel", in aprilie 2014, daca vizioneaza anumite programe de divertisment, elevii au spus ca nu au auzit de ele pentru ca urmaresc foarte putin timp programele TV, dar ca sunt pasionati de motoarele de cautare pe Internet si de comunicarea cu ajutorul website-urilor de socializare".

Georgescu a ignorat intrebarea privind felul in care va putea face fata CNA inca unui mediu, atata timp cat inca sunt probleme la TV si disensiuni chiar in sanul CNA. wall-street.ro a prezentat intr-un articol amplu problemele majore cu care se confrunta CNA, si afirmatia facuta de Narcisa Iorga, membra CNA, care spune ca organismul este "incapabil sa serveasca interesul public".

Mai mult, majoritatea respondentilor unui chestionar wall-street.ro considera ca CNA NU ar trebui sub nicio forma sa se implice si in reglementarea Internetului.

Sefa CNA admite faptul ca institutia pe care o conduce NU poate intruduce masuri care sa contravina libertatilor fundamentale inscrise in Carta europeana a drepturilor omului.

“Orice altfel de initiative mai restrictive la nivelul legislatiei secundare, pe care le poate adopta CNA sunt doar in aplicarea legislatiei primare, Legea audiovizualului, in masura in care Directiva Serviciilor Media Audiovizuale permite, adica doar in cazul programelor retransmise care contin pornografie sau violenta nejustificata, conform art. 27 alin. 1 din Directiva. In caz contrar, altfel de masuri sunt de drept lovite de nulitate. Prin urmare, doar in situatia in care Directiva Serviciilor Media Audiovizuale va fi revizuita si va cuprinde masuri exprese de protejare a minorilor in mediul on line, atunci, in termenul prevazut de transpunere a acestor noi masuri, Legea audiovizualului si legislatia secundara in aplicarea legislatiei nationale primare vor contine prevederile adecvate", spune ea, subliniind practic ca, pana la acest punct, discutiile sunt in mare parte doar teoretice.

Primii pasi au fost insa facuti, inca din 29 mai 2012, cand CNA a adoptat Decizia nr. 320 privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere. In Sectiunea a 2-a, Protectia minorilor, prin acest act normativ, exista deja masuri punctuale de protectie a minorilor in cadrul serviciilor media audiovizuale la cerere, servicii ce pot fi accesate on-line. “Un prim pas a fost astfel facut, pentru a indeplini obligatiile de stat membru cu privire la implementarea Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, in ceea ce priveste mediul on line”.

In sedinta publica a CNA. din 24.04.2014, Georgescu a prezentat un rezumat al Conferintei Internationale “Protectia minorilor in era digitala”, ce a avut loc la Atena in zilele de 14 si 15 aprilie 2014,si anume:

  • Prima sesiune - “Convergenta digitala fara frontiere: Minorii in discutie” a inclus subiecte cum ar fi: Observatii introductive privind Convergenta digitala; Inovatia si spiritul antreprenorial al companiilor/furnizorilor europeni; Asigurarea concurentei loiale; Rolul serviciilor publice de televiziune; Promovarea continutului pentru copii; Promovarea operelor audiovizuale europene;
  • A doua sesiune - “Mass-media digitale in mainile minorilor: instrumente de utilizare” cu temele: De la un Internet mai sigur la un Internet mai bun; Minorii si site-urile de socializare; Noua strategie europeana pentru un internet mai sigur si cu un continut mai adecvat pentru copii si adolescenti;
  • A treia sesiune - “Protectia minorilor intr-un mediu audiovizual in schimbare: mai este adecvata reglementarea existenta?” a inclus subiecte precum: Este DSMAV adecvata pentru a asigura protectia minorilor in mediul media convergente?; Care sunt asteptarile utilizatorilor consumatori cu privire la protectia minorilor?; Care sunt mecanismele de reglementare corespunzatoare?; Tehnici de publicitate intr-un mediu in schimbare: instrumente de reglementare si coduri de conduita; Publicitatea la grasimi, alcool, jocuri de noroc difuzata pe diferite dispozitive;
  • A patra sesiune - “Utilizatorii creativi si responsabili - Furnizori de continut inovativi si responsabili: rolul Educatiei media” a avut ca teme: Educarea minorilor privind modul de evaluare si utilizare optima a serviciilor media digitale; Pregatirea parintilor si profesorilor in ceea ce priveste serviciile media digitale; Incurajarea initiativelor pentru promovarea Educatiei media; Anuntarea rezultatelor cercetarii referitoare la sursele sau factorii care influenteaza minorii in contextul Educatiei media.

„In aceeasi sedinta, am amintit membrilor CNA ca in primul weekend al lunii septembrie din acest an se desfasoara la Bucuresti reuniunea CERF, la care pe post de observator vor participa si reprezentanti ai CSA FRANTA care inca din 2012 au implementat un document de reflectie „Protectia minorilor in contextul convergentei dintre serviciile media audiovizuale si Internet. La solicitarea doamnei Claude Greff, secretar de Stat in probleme legate de familie si trimiterile punctuale cu privire la mecanismele de protectie a minorilor in mediul on-line, se gasesc la p.9-12. si sunt disponibile accesand acest link".

Pe de alta parte, trei persoane apropiate de industria media si online din Romania considera initiativa Laurei Georgescu ca nefiind potrivita, in contextul in care mediul TV din tara nu este bine reglementat si exista inca “scapari” si televiziuni favorizate pe criterii politice. Argumente care nu pot fi ignorate, cumulate cu disensiuni chiar in sanul CNA, ne indeamna sa spunem ca implicarea institutiei in mediul online nu este o miscare inspirata. Atata timp cat CNA nu arata eficienta si echidistanta in mediul TV, nu ne putem imagina ca vor fi profesionisti in mediul online.

Comentariile Narcisei Iorga, colega a Laurei Georgescu dar cu viziuni diametral opuse de aceasta, au fost ignorate de sefa CNA, aceasta din urma caracterizandu-le ca fiind “distorsionari”.

“Nu doresc sa comentez cu privire la celelalte aspecte din mesajul dumneavoastra. Distorsionarea oricarui enunt public este o metoda frecvent utilizata de persoanele lipsite de experienta sociala si expertiza in domeniu. Viata m-a invatat ca universul oricarui om se poate reduce, in anumite domenii de cunoastere, la un punct, moment in care acesta exclama : «Iata punctul meu de vedere!»", spune Laura Georgescu.

Considerati ca CNA este pregatit sa reglementeze online-ul din Romania? Este un proiect fezabil? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.

Sursa foto: Fata cu telefon mobil: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri