Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat o lege care obliga firmele cu activitate in domeniul Internetului sa stocheze datele personale ale cetatenilor rusi pe teritoriul tarii, relateaza BBC News online.

Kremlinul sustine ca legea vizeaza protectia acestor date, insa unii critici afirma ca se tem ca aceasta are de fapt scopul sa reduca la tacere retele de socializare ca Twitter sau Facebook si ca Guvernul rus urmeaza sa caute sa obtina un acces mai important la datele utilizatorilor, relateaza Mediafax.

Retelele de socializare au fost utilizate pe larg de catre protestatari, in cursul unor mitinguri fara precedent, dupa revenirea presedintelui Vladimir Putin la putere in 2012. Unii analisti afirma ca exista temeri potrivit carora Rusia ar putea crea o versiune inchisa si cenzurata a Internetului pe teritoriul rusesc.

Proiectul este necesar sa fie adooptat si de catre Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, si sa fie promulgat de catre Putin pentru a deveni lege. In acest caz, noile reguli vor intra in vigoare din septembrie 2016, dar textul va oferi Guvernului baza legala sa inchida site-urile neobediente. "Scopul acestei legi este sa creeze (alt) pretext semilegal pentru a inchide Facebook, Twitter, YouTube si toate celelalte servicii", a declarat un expert si blogger, Anton Nosik, pentru agentia Reuters. "Scopul final este sa inchida gurile, sa aplice cenzura si sa conduca la o situatie in care afacerile in domeniul Internetului nu vor mai putea sa existe si functioneze in mod normal", a adaugat el.

La introducerea proiectului in Legislativ, initiatorul acestuia, parlamentarul Vadim Dengin, a declarat ca "cei mai multi rusi nu vor ca datele lor sa plece din Rusia in Statele Unite, unde pot fi piratate si date infractorilor". "Vietile noastre intregi sunt stocate acolo", a subliniat el, adaugand ca este necesar ca firmele sa construiasca baze de date in Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri