Dezvoltarea unei retele telecom care sa asigure viteze superioare de acces la Internet in Romania presupune investitii cuprinse intre 3,3 si 5,5 miliarde de euro, potrivit unui document al Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), dat publicitatii de agentia Mediafax.

"Costurile estimate de dezvoltare a infrastructurii Next Generation Network (NGN) in Romania la un nivel care poate sprijini obiectivele Strategiei Agendei Digitale 2020 pentru Romania sunt estimate a ajunge pana la un nivel intre 3,3 la 5,5 miliarde de euro, functie de tehnologia aleasa. Din aceste costuri, 2 miliarde de euro sunt estimate a fi necesare backbone-ului NGN si dezvoltarii backhaul, in timp ce suma intre 1,3 si 3,5 miliarde de euro este necesara pentru dezvoltarea retelei NGA (Next Generation Acces), functie de tehnologia aleasa", se arata in proiectul Planului National de Dezvoltare pentru Reteaua Infrastructurii Next Generation (NGN&NGA).

Unul dintre obiectivele Agendei Digitale 2020 este acoperirea integrala a teritoriului cu retele de acces la internet cu viteze de peste 30 Mbps si acoperirea in proportie de 50% a teritoriului cu retele cu viteze de peste 100 Mbps pana in 2020. Potrivit MSI, aceste costuri vor fi acoperite doar partial de investitii private si, astfel, o finantare estimata de 700 milioane de euro pana la 1,7 miliarde de euro este de asteptat sa provina din surse de finantare publica si/sau din alte surse.

Scopul acestui plan de masuri, se precizeaza in documentul disponibil pe pagina web a ministerului, il reprezinta estimarea necesarului de investitii in infrastructura de banda larga NGN si de a stabili interventiile necesare pe piata. "Acesta, prin urmare, descrie drepturile si obligatiile minime aliniate la propunerile inaintate la nivelul Uniunii Europene pentru a incuraja dezvoltarea de retele de comunicatii de mare viteza si coordonare inter-sectoriala. Initiativa abordeaza de asemenea o serie de masuri pentru incurajarea dezvoltarii retelelor NGN, inclusiv metode pentru a reduce costurile legate de dezvoltarea de noi generatii de retele de comunicatii electronice", se arata in documentul elaborat in urma mai multor runde de consultari cu industria locala in perioada aprilie 2013 - februarie 2014.

La finele anului 2013, numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a atins 3,8 milioane, in crestere cu 7% fata de anul precedent, peste 55% dintre acestea asigurand o viteza de transfer a datelor de peste 30 Mbps, potrivit datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

"Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice (+8% anual), in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 0,34 milioane", potrivit ANCOM. Din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ 1 milion sunt instalate in mediul rural, inregistrand un avans de 13% fata de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind in mediul urban, in crestere anuala cu 5%.

"97% din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implica utilizarea fibrei optice pana la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar pana la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps", potrivit ANCOM.

In privinta conexiunilor de acces la internet la puncte mobile active, numarul acestora a urcat cu 34,7% in 2013, 13,1 milioane, din care 9,6 milioane sunt in banda larga. "Luand in considerare stadiul curent al investitiilor in infrastructura retelelor de comunicatie si prognoza cu privire la fortificarea pietei si dezvoltarea parteneriatelor dintre operatori cu scopul de a moderniza infrastructura de acces, se estimeaza ca pana in anul 2020 aproximativ 90% dintre gospodariile din mediul urban vor avea acces fix la comunicatiile capabile sa asigure viteze de acces la Internet de 100 Mbps. Astfel de estimari depind, totusi, de politicile de acces la domeniul public si la autorizarea retelelor aeriene de catre autoritatile locale", se arata in documentul MSI.

In ceea ce priveste mediul rural, ministerul estimeaza ca, in lipsa unei interventii directe a statului in vederea finantarii infrastructurii de acces, rata de dezvoltare a retelelor capabile sa asigure viteze de acces la internet de 100 Mbps va ramane scazuta. "De aceea urmatorul fapt este acceptat de catre industrie: pana in anul 2020 procentajul de gospodarii din mediul rural cu acces la serviciile de comunicatie fixa la viteza de peste 30 Mbps nu va depasi 50%, in timp ce procentajul de gospodarii cu acces la viteze de peste 100 Mbps se va situa sub 20%", conform documentului.

Agenda Digitala 2020 are ca scop furnizarea unor beneficii sociale si economice durabile pe piata digitala unica pe baza aplicatiilor interoperabile si de internet rapide si ultrarapide.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri