Peste 16% dintre utilizatorii de PC care au furnizat informatii retelei globale Kaspersky Security Network, in iunie 2014, au declarat ca inca lucrau pe computere care rulau Windows XP, fapt care poate avea implicatii asupra securitatii informatiilor. Acesta este numai unul dintre aspectele rezultate in urma cercetarii "Windows usage and vulnerabilities research" derulate de expertii Kaspersky Lab in vara anului 2014.

Utlizatorii pe computerele carora ruleaza sistemele de operare vechi sau cu versiuni neactualizate de software risca sa fie tinte ale unor atacuri de malware care exploateaza vulnerabilitati.

Studiul a calculat ponderea utilizatorilor de Windows XP din numarul total de utilizatori de produse Kaspersky Lab pentru Windows, din fiecare tara. Conform cercetarilor, cei mai multi utilizatori de Windows XP se afla in Vietnam, cu 38,79%. Locul al doilea este ocupat de China, cu 27,35% dintre utilizatori, aceasta fiind urmata de India cu 26,88% si de Algeria cu aproape un sfert dintre utilizatori (24,25%) care sunt inca loiali binecunoscutului sistem de operare. Aproximativ unul din cinci computere protejate de un produs Kaspersky Lab inca ruleaza Windows XP in Italia (20,31%) si in Spania (19,26%). Un procentaj mai mic de utilizatori – 4,52%, inca utilizeaza Windows XP in SUA.

Windows XP este longeviv, dar Windows 8.1 castiga teren

Desi suportul tehnic pentru utilizatorii de Windows XP a fost intrerupt abia in aprilie 2014, vanzarile de Windows XP s-au incheiat inca din 2010. Acest lucru nu a afectat foarte mult popularitatea sa: conform informatiilor obtinute de expertii Kaspersky Lab in iunie 2011, la un an dupa incetarea vanzarilor, 48,86% dintre utilizatori inca rulau Windows XP. Dupa inca un an, in iunie 2012, numarul utilizatorilor de Windows XP era 35,64%, iar in iunie 2013 numarul ajungea la 25,42%. Cu alte cuvinte, popularitatea Windows XP a scazut cu aproximativ 10% in fiecare an. Declinul nu a fost influentat considerabil de alte evenimente externe care l-ar fi putut accelera, precum lansarea sistemului de operare Windows 8.1 in luna octombrie 2013 sau sistarea serviciilor de suport pentru Windows XP: in noiembrie 2013, procentul utilizatorilor de XP era de 21,42%, iar pana in iunie 2014, acesta a scazut la 16,37%, determinand un declin de 5,05%, sau aproximativ o jumatate din declinul total anual, in popularitatea sistemului Windows XP.

Prin comparatie, Windows 8.1, cel mai nou sistem de operare Windows, a avut o cota de piata de 7,22% in iunie 2014. Rezultatul obtinut este cu 1% mai mare decat cel obtinut de precursorul Windows 8, in perioada echivalenta: din octombrie 2012 pana in iunie 2013, Windows 8 a fost instalat pe computerele a 6,22% dintre utilizatorii de produse Kaspersky Lab. Cresterea numarului de utilizatori de Windows 8.1 ar putea fi corelata cu faptul ca Windows 8 a fost primul sistem de operare Microsoft care permitea actualizari de versiuni din Windows app store, prin intermediul unui client integrat. In plus, utilizatorii de Windows 8 aveau optiunea gratuita de a trece la Windows 8.1, acest lucru jucand un rol important in adoptarea noii versiuni.

Tarile cu cel mai mare numar de utilizatori care au adoptat versiunea noua a sistemului de operare, sunt SUA (16,27%), Germania (11,17%), Marea Britanie (10,79%) si Franta (10,31%). Cu mult in urma acestora, se afla Italia (8,1%), Rusia (5,14%) si India (2,91%).

Kaspersky Lab (Rusia) este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de solutii antivirus la nivel global. Principalii concurenti ai Kasperksy Lab la nivel global sunt BitDefender (Romania), Symantec (SUA) sau ESET (Slovacia).

Sursa foto: microsoft.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri