Integratorul IT Sistec Bucuresti, impreuna cu alti doi parteneri, va digitiza 9 milioane de acte de stare civila din Republica Moldova emise dupa 1944, valoarea contractului, castigat in iulie in urma unei licitatii, ridicandu-se la 750.000 de dolari in urmatorii doi ani.

"Sistec, impreuna cu doua companii partenere de pe piata locala, au castigat la finalul lunii iulie o licitatie ce presupune digitizarea fondului de arhiva a actelor de stare civila din Republica Moldova. Astfel, compania va digitiza noua milioane de pagini, ce reprezinta acte de stare civila din perioada sovietica si contemporana", se arata intr-un comunicat al companiei, detinuta de omul de afaceri Octavian Radu.

Procesul de digitizare a inceput in urma cu mai bine de un an, cand o companie din Estonia a castigat licitatia pentru trecerea in format digital a 4 milioane de acte de stare civila emise inainte de 1944. Arhiva Serviciului de Stare Civila din Republica Moldova cuprinde 20 de milioane de acte, o parte dintre acestea fiind digitale din start, conform companiei.

"In momentul de fata, Sistec, alaturi de ceilalti doi parteneri romani, vor digitiza noua milioane de acte din Republica Moldova, ce includ certificatul de nastere, de casatorie, divort si deces. Majoritatea documentelor sunt scrise cu caractere chirilice si pot fi accesate pe portalul guvernamental servicii.gov.md, prin folosirea semnaturii mobile sau a celei digitale. Actele pot fi platite prin intermediul serviciului guvernamental de plati electronice Mpay", se spune in comunicat.

Digitizarea arhivei actelor de stare civila presupune scanarea, introducerea metadatelor, verificarea calitatii informatiilor preluate si, in final, transferul acestora in MCloud, platforma de cloud computing a Republicii Moldova. In Romania, licitatia pentru sistemul de depunere a cererilor si emitere online a actelor de stare civila a fost lansata in august 2013. In valoare de aproximativ 150 milioane de lei, contractul a fost atribuit, dar nu a fost semnat.

Furnizorul sistemului va UTI Grup, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a mentinut o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) privind rezultatul evaluarii ofertelor depuse la licitatie. In cadrul proiectului vor fi scanate si digitizate toate actele de stare civila din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 milioane de documente.

Sistec este integrator IT care si-a inceput activitatea in anul 1994. Cu peste 160 de salariati, societatea are sediul central in Bucuresti si un centru regional in Cluj si furnizeaza solutii si servicii IT pentru afaceri.

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri