Daca esti un blogger la inceput de drum, vei astepta cu nerabdare primii bani, care sa iti confirme faptul ca postarile tale nu aduc doar like-uri si pot fi profitabile. Insa, in momentul in care faci primi euro apare o intrebare esentiala: ce taxe trebuie sa platesti catre stat pentru a intra in legalitate. Tot atunci apar primele intrebari despre ce forma juridica ar trebui sa alegi ca sa ai cat mai putine batai de cap cu Fiscul.

Cei mai multi bloggeri incep sa faca primii bani fie prin serviciul Google de publicitate, AdSense, fie printr-un contract direct de publicitate cu o firma sau o agentie de digital. La acest moment, bloggerul isi pune, de obicei, pentru prima data problema constituirii unei firme, pentru a plati taxe catre stat. wall-street.ro va prezinta mai jos ce trebuie sa stie un blogger despre momentul in care intra in legalitate, ce tip de statut juridica sa isi aleaga (PFA vs. SRL) si ce contributii sociale si de sanatate trebuie sa plateasca in cazul in care alege sa fie persoana fizica autorizata (PFA).

In primul rand, un blogger trebuie sa stie ca, de cele mai multe ori, nu poate sa isi declare catre autoritatile fiscale veniturile obtinute din publicitate asa cum face sa spunem cu o chirie, completand formularul 200. Conform lui Adrian Stoian, specialist pe taxe in cadrul Deloitte, exista in prezent doua modalitati de impozitare a veniturilor din publicitate, in functie de modalitatea legala de prestare a activitatii.

Astfel, pentru veniturile din publicitate care nu dau nastere unei activitati economice cu caracter de repetabilitate si pentru care persoana in cauza nu are obligatia de a se inregistra ca PFA (persoana fizica autorizata), persoana in cauza va declara venitul pe baza declaratiei 200 privind veniturile realizate in Romania sau a declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatate, in functie de sursa veniturilor (platitorul venitului este din Romania sau din strainatate). In acest caz, sumele declarate vor fi supuse impozitului pe venit - de 16% - dar si contributiei individuale de sanatate, de 5,5%, daca persoana in cauza nu a obtinut deja in anul respectiv si alte tipuri de venituri pentru care deja plateste contributia la fondul de sanatate. Obligatiile de declarare si de plata a taxelor aferente cad strict in sarcina persoanei fizice, beneficiara a venitului.

Cand este obligatorie inregistrarea ca PFA?

Pentru stabilirea corecta a obligatiilor de declarare a unui astfel de venit, este necesara, inainte de toate, o analiza juridica complexa care sa ia in considerare intreaga situatie de fapt aplicabila atat persoanelor fizice respective, cat si activitatii prestate de acestea care sa aduca clarificari cu privire la modalitatea legala de prestare a unei astfel de activitati de catre o persoana fizica si tipul de contract care ar trebui incheiat intre cele doua parti.

Andrea Grigoras, specialist in dreptul muncii din cadrul Reff & Asociatii, sustine ca din aceasta analiza se pot trage doua concluzii in ceea ce priveste persoanele fizice care cedeaza o parte din spatiul virtual pentru publicitatea:

  • activitatea desfasurata de catre acestea are caracter de repetabilitate, adica prestarea serviciului este exercitata in mod sistematic, caz in care prestatorii de servicii se vor califica drept profesionisti in acceptiunea Codului Civil, cu obligatia inregistrarii la Registrul Comertului inainte de inceperea activitatii economice (in cele mai multe cazuri ca persoana fizica autorizata sau ca persoana juridica);
  • activitatea desfasurata de catre acestea este una ocazionala, caz in care prestatorii de servicii nu sunt obligati sa se inregistreze in registrul comertului.

Legislatia in vigoare nu clarifica momentul sau numarul de operatiuni care trebuie desfasurate de catre prestatorul de servicii pentru ca activitatea acestuia sa intre in categoria celor desfasurate cu titlu profesional, motiv pentru care trebuie facuta de la caz la caz o analiza juridica a intregii situatii de fapt.

Totusi, in cazul bloggerilor, avand in vedere ca fiecare postare pe site are rolul de a produce un venit, chiar daca un autorul este sau nu constient de caracterul economic al scriiturii sale, mai devreme sau mai tarziu va aparea cel mai probabil obligatia inregistrarii ca persoana fizica autorizata (PFA).

Ca urmare, in postura de PFA, bloggerul va avea alte obligatii declarative/ de plata dupa cum ureamza: inregistrare fiscala, declararea venitului estimat in cursul anului fiscal pe baza formularului 220 si plata trimestriala anticipata a impozitului pe venit (16%) si a contributiilor sociale obligatorii. Persoanele fizice autorizate (PFA) vor datora pentru veniturile realizate impozit pe venit, contributia de asigurari sociale de sanatate (5,5%) si contributia de asigurari sociale in cota integrala (26,3%).

Avantajul major in cazul persoanelor fizice autorizate este acela ca, acestea au dreptul deducerii anumitor cheltuieli care pot aparea in scopul desfasurarii activitatii lor. De asemenea, si in acest caz, obligatiile fiscale raman in sarcina beneficiarului de venit (declarare si plata impozit si contributii sociale)", explica Adrian Stoian.

Toate ulterioarele contracte de publicitate, fie ca vorbim de cea prin Google sau de contracte directe, se vor incheia de catre PFA. Doar in masura in care activitatea de blogger este una ocazionala, contractul de prestari servicii se va putea incheia direct de catre persoana fizica.

Avantajele PFA

  • Procedura de infiintare relativ simpla;
  • Cheltuieli mici de administrare ;
  • Contabilitatea se tine in partida simpla si poate fi tinuta chiar de persoana care a solicitat infiintarea PFA-ului, nefiind nevoie de un contabil autorizat. In situatia in care se opteaza pentru angajarea unui contabil, costul serviciilor de contabilitate este mult mai redus decat in cazul unui SRL;
  • Numar redus de declaratii care trebuie depuse la ANAF;
  • PFA-urile pot beneficia de profitul realizat oricand fara a distribui dividendele, dar bineinteles cu luarea in calcul a taxelor ce vor trebui platite catre stat pentru acel profit;
  • procesul de desfiintare a unui PFA este mult mai simplu si necesit costuri mai mici;
  • o PFA are doar trei obligatii ctre bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sanatate i 26,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adic venitul pentru care doresc s se asigure) contributii la sistemul de pensii CAS.

Dan Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din piata romaneasca, a ales cu multi ani in urma varianta SRL, in contextul in care majoritatea clientilor de publicitate prefera sa incheie contracte cu platitori de TVA. De aceea, PFA-ul ar putea fi un dezavantaj pentru un blogger, daca agentiile de publicitate sau clientii directi nu doresc sa lucreze cu neplatitori de TVA.

Trebuie sa tineti cont si de faptul ca, in cazul unui SRL, administratorul raspunde cu patrimoniul firmei in fata creditorilor, in timp ce o PFA raspunde cu patrimoniul personal. De asemenea, Marcel Vulpoi (foto), managerul general al firmei de contabilitate Vulpoi & Toader Management a explicat pentru wall-street.ro ca si PFA-urile pot deveni platitoare de TVA in conditii similare SRL-urilor.

Astfel, o PFA va deveni platitoare de TVA in mod obligatoriu cand depaseste plafonul cifrei de afaceri de 65.000 euro pe an, dar poate sa solicite statutul de platitoare de TVA (cu drept de deducere pentru anumite achizitii) chiar daca nu a atins plafonul daca intruneste anumite criterii.

Cum se calculeaza CAS datorata de o PFA?

"In ceea ce priveste contributia la sistemul de pensii, PFA datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 26,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat", subliniaza Vulpoi.

Astfel, pentru anul fiscal 2015, castigul salarial mediu brut este de 2.415 lei, ceea ce inseamna ca baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 845,25 lei, dar nici mai mare de 12.075 lei. Aplicand cota CAS de 26,3% asupra acestor valori, PFA va plati lunar la pensie minimum 222,30 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%) si maximum 3.175,725 lei (5 x 2.415 lei x 26,3%).

Vulpoi explica ca declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Totusi, o PFA nu datoreaza contributia la pensii in cazul in care persoanele sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj.

Ce contributie la sanatate datoreaza o PFA?

In ceea ce priveste contributia la sanatate de 5,5%, baza de calcul, pentru impunerea in sistem real, o reprezinta Venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale). Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual.

Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220) sau a declaratiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata. Plata CASS se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

Sursa foto: blogger, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri