45% dintre copiii romani afirma ca au fost afectati emotional sau jigniti in ultimul an in spatiul virtual.Totodata, 22% dintre copii afirma ca au vazut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre acestia spunand ca li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu continut explicit.

Informatiile au fost facute publice de Salvati Copiii Romania asociatie care a marcat astazi Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet printr-un eveniment in cadrul caruia s-au discutat implicatiile digitalizarii procesului educational pentru elevi si profesori, eveniment la care au participat reprezentanti ai sectorului public si privat, expertí in domeniu, parinti, elevi, profesori.

Evenimentul a fost deschis de prezentarea rezultatelor Studiului national privind utilizarea Internetului in familie, realizat de Salvati Copiii pentru proiectul Sigur.Info. Datele colectate au relevat faptul ca aproximativ 45% dintre copii afirma ca au fost afectati emotional sau jigniti in ultimul an in spatiul virtual. Totodata, 22% dintre copii afirma ca au vazut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre acestia spunand ca li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu continut explicit, 8% ca li s-a cerut sa vorbeasca despre acte sexuale si 5% ca li s-a solicitat o fotografie sau o inregistrare video in care sa isi arate partile intime.

Comparativ cu datele obtinute prin studiul omonim, desfasurat de Salvati Copiii in urma cu doi ani, se observa ca „bullying-ul” in mediul offline a ramas relativ constant, insa cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 13 procente.

“Ne ingrijoreaza cresterea procentului copiilor care declara ca au fost hartuiti in mediul online precum si cresterea procentului copiilor care afirma ca au avut o experienta neplacuta ca urmare a unei intalniri cu o persoana cunoscuta online. Din aceasta perspectiva, integrarea Internetului si tehnologiei in mediul scolar trebuie privita cu responsabilitate, luand in considerare educarea copiilor, dar si pregatirea cadrelor didactice cu privire la situatiile cu potential periculos sau riscante la care elevii pot fi expusi prin utilizarea extinsa a Internetului. Ghidul Scolar privind utilizarea in siguranta a Internetului devine o resursa complementara manualelor digitale si tabletelor“, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv, Salvati Copiii Romania.

Dezbaterea a avut ca scop definirea unei metodologii adecvate pentru integrarea in programa scolara, precum si in politicile publice din domeniul educational, a modalitatilor de predare a sigurantei elevilor pe Internet, precum si a utilizarii noilor tehnologii la scoala. Documentul va constitui un punct de plecare important in dezbaterile ulterioare atat din cadrul societatii civile, cat si din sectorul guvernamental pe marginea problematicii digitalizarii educatiei din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri