Numarul de cautari si tarile de unde provin cele mai multe cautari online pe anumiti termeni sunt indicatoare extrem de importante pentru a realiza importanta (in timp si spatiu) unor produse. Am analizat, folosindu-ne de instrumente ale Google, cateva dintre cele mai “fierbinti” produse IT care au fost lansate sau urmeaza a fi lansate.

Apple Watch, viitorul ceas inteligent al gigantului american, Galaxy S6, cel mai nou terminal mobil al Samsung, dar si iPhone 6 si 6 Plus reprezinta, fara indoiala, varfuri de gama si un pol de interes pentru consumatori.

In Romania, iPhone 6 a fost, in intervalul de timp februarie 2014 – ianuarie 2015, cel mai cautat gadget dintre cele analizate (vezi captura imagine jos) – media lunara, 110.000 cautari, conform Google AdWords, instrument de advertising al companiei americane.

Pe locul doi se situeaza cautari dupa Samsung Galaxy S5, cu o medie de 75.000 de cautari lunar, urmat, la distanta si la egalitate, de iPhone 6 Plus si Samsung Galaxy S6. Acest din urma terminal precum si Apple Watch va creste insa exponential in cautari, avand in vedere iminenta lansare internationala.

De altfel, cele mai multe cautari din Romania au avut loc in luna in care Apple a prezentat noile produse – septembrie 2014.

Mobile-ul, JUMATATE din cautari!

Mai interesant este poate faptul ca aproape jumatate din cautari dupa acesti termeni au fost realizati de pe mobile. Luand doar luna septembrie 2014, varful, observam ca 45,2% dintre cautari au fost realizate de pe terminale mobile. Observam o tendinta ascendenta de a realiza din ce in ce mai multe cautari din mobile – in februarie 2014 ponderea cautarilor mobile era de 36,2%, in ianuarie 2015 se situa la 47,6%.

Tabletele reprezinta doar 7,4% din cautarile mobile, restul fiind smartphone-uri si computere – cu alte cuvinte, romanii prefera sa caute “on the go”, in miscare, acest lucru realizandu-se mult mai usor de pe telefoane inteligente.

Daca adunam cautarile de pe smartphone-uri cu cele de pe tablete, media pe un an a cautarilor dupa termenii enuntati mai sus a ajuns deja la 50%.

Interesanta este si impartirea pe judete a acestor cautari

Bucurestiul acopera 34,3% din media analizata de 205.000 cautari/luna, urmat de judetul Timis, cu 5,2% si de Cluj, cu 4,5%.

Constanta nu este la distanta mare, cu 4,4%, in timp ce Iasi, 3%. Restul tarii acopera 48,7%. Cu alte cuvinte, numai Bucurestiul si patru judete din Romania acopera peste jumatate din totalul cautarilor.

Google Trends, tendinte globale

In Google Trends, un alt instrument al Google care analizeaza tendinte ale cautarilor la nivel mondial, am introdus termenii Apple Watch, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S5, iPhone 5S si iPhone 6.

Similar cu Romania, interesul (si cautarile) pentru iPhone 6 au crescut enorm in luna lansarii produsului, septembrie. Interesant este ca Apple Watch a starnit mult interes in tari dezvoltate, preponderent in SUA, Marea Britanie, Canada, Australia, in timp ce restul terminalelor a generat cautari masive din state precum Bangladesh, Bolivia, Laos, Turkmenistan, Singapore sau Maldive.

Romania intra in topul cautarilor Samsung Galaxy S6 pe locul patru, cu un indice al cautarilor de 85 din 100. Vezi graficele interactive de mai jos pentru mai multe informatii.

Sursa foto: Shutterstock: Sharing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri