Prea multe proiecte romanesti primesc finantari de zeci de mii sau chiar sute de mii de dolari si, cu toate acestea, desi apreciate pe plan international, deseori trec „pe sub radarul” romanilor. wall-street.ro isi propune sa faca putina lumina si in antreprenoriatul care nu „trambiteaza” succesul.

Ingredientele unui start-up de succes sunt, in general, similare – o echipa entuziasta, pasionata de ceea ce face, angajati si parteneri eficienti si motivati si, evident, multe multe ore de munca si nopti nedormite. Nu este de mirare ca unele dintre cele mai apreciate proiecte sunt nascute din pasiune si dorinta de a oferi ceva inapoi unei comunitati pasionate de subiect.

325.000 din board games

Compania romano-poloneza NSKN Games, cu sediu in Bucuresti si un birou in Polonia, a atras pe Kickstarter nu mai putin de 325.000 de dolari pentru a crea si distribui trei jocuri pe tabla (board games).

In spatele companiei se afla Andrei Novac, executive manager si board game designer. „In esenta, sunt jucator si in ultimii ani construiesc design-uri de jocuri ca job full time – una dintre provocarile cele mai mari din viata mea”, spune el. Alaturi de colegii sai, intretine si un blog dedicat board game-urilor. NSKN games a fost fondat de Novac, poloneaza Agnieszka Kopera, Florin Neacsu si Vlad Sladariu, in 2011.

Interesant este ca business-ul distribuie jocurile in intreaga lume – din SUA pana in Australia, trecand prin Japonia, Tailanda si Suedia. Avand in vedere expunerea internationala, nu este de mirare ca au reusit sa atraga, pe Kickstarter, mai multe fonduri decat limita minima.

In cazul jocului Mistfall – Legendary Adventures, compania a atras aproape 135.000 de dolari din partea a aproape 2.500 de persoane, depasind cu peste 700% targetul propus initial. Proiectul a fost lansat in martie 2015. Alte doua board games-uri au primit peste 90.000 de dolari, in ultimul an, compania made in Romania fiind, in mod clar, una de succes. Pretul unui board game depaseste 50$.

Black: The Fall – un joc de 40.000 de euro

Studioul independent indie romanesc Sand Sailor Studio a construit jocul Black: The Fall care are ca inspiratie „atmosfera” post decembrista din Romania, perioada griului comunist. Tinerii din spatele proiectului, Nicoleta Iordanescu, Cristian Diaconescu, Andrei Farkas si Anca Lupulescu au apelat tot la Kickstarter pentru a primi fondurile necesare lansarii jocului si au reusit sa atraga circa 40.000 de euro, depasind targetul initial.

Pretul jocului care va fi lansat in august 2015 este de 16 $, acesta urmand a fi disponibil si in varianta mobila.

Este un inceput bun, promitator, pentru o companie romaneasca care ar putea deveni in scurt timp cunoscuta mult mai bine si pe plan international. wall-street.ro va urmari progrestul acesteia.

Poveste impresionanta a unei romance nascute la Jilava

Numele ei este Daniela Rodica Ana-Maria Brown si a fost adoptata in 1990 de un cuplu din Noua Zeelanda. Conform documentelor, mama ei legitima era o prostituata care a nascut-o in inchisoarea Jilava. A fost internata la un orfelinat din Bucuresti la varsta de trei ani.

A fost declarata abandonata de catre statul roman, deoarece parintii ei nu au putut fi gasiti sub nicio forma. Acum se apropie de 28 de ani si are doua diplome in arta vizuala si muzica si in invatamant.

Scopul ei, pe Kickstarter, era de a strange fonduri pentru a se intoarce in Romania pentru a oferi, inapoi, comunitatii in sanul careia a petrecut parte din copilarie. Ea s-a intors in tara in aprilie 2015 si, bazandu-se pe studiile sale internationale, se implica in prezent in terapie prin arta si fotografie.

Proiectul si povestea ei au atras interesul a zeci de persoane care au investit peste 4.000 $.

Sursa foto: Shutterstock: Succes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri