Schimbari in topul tarilor cu cel mai rapid Internet la nivel global. Romania recupereaza din decalajul suferit in al treilea trimestru din 2014 si revine pe locul 5 in topul tarilor cu cel mai rapid Internet la nivel global, conform statisticilor Akamai, serviciu care analizeaza vitezele mai multor tari pentru conexiunea la Internet.

Romania ocupa astfel pozitia a cincea in topul tarilor cu cel mai rapid Internet, cu o crestere de 32% a vitezei maxime atinse de la un an la altul, la 67 Mbps, fiind devansata doar de cateva tari asiatice, printre care Japonia (69 Mbps), Coreea de Sud (75,4Mbps), Singapore (84 Mbps) sau Hong Kong (87,7 Mbps).

Situatia se schimba insa atunci cand este vorba despre viteza medie la Internet, clasament in care Romania nu intra in top 10.

Aici, Finlanda ocupa pozitia a 10-a in topul tarilor cu cea mai mare viteza la Internet, conform indicelui de calcul al Akamai, care a analizat viteza medie in cel de-al patrulea trimestru al anului 2014. Viteza medie la Internet in statul nordic a crescut cu 33%, la 12,1 Mbps

Cea mai mare crestere a vitezei medii la Internet a fost inregistrata in Hong Kong, care a cunoscut o crestere de 37% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 16,8 Mbps, in timp ce Coreea de Sud detine in continuare suprematia in ceea ce priveste vitezele de conexiune la Internet, cu peste 22 Mbps, dar o crestere de numai 1,6% de la un an la altul, un ritm mai redus din cauza scaderii de 12% a vitezei in ultimul trimestru.

Romania ramane in acest fel una dintre cele mai importante tari la nivel global in ceea ce priveste viteza Internetului, avand si capitala europeana cu cea mai mare viteza la Internet.

Bucurestiul, capitala europeana cu cea mai rapida conexiune la Internet

Bucurestiul ocupa locul intai intr-un clasament al capitalelor europene dupa viteza medie a conexiunii la Internet, depasind orase ca Paris, Londra sau Berlin, potrivit unui studiu intocmit de furnizorul britanic de servicii de broadband Hyperoptic, citat de ISPreview la finalul anului trecut.

Locuitorii capitalei Romaniei beneficiaza de o viteza medie de download de 81,18 Mbps, se arata in clasamentul Hyperoptic, care include 33 de capitale europene. Valorile fac referire atat la Internetul utilizat de companii, cat si de gospodarii. Parisul, cu o viteza medie de 78,15 Mbps, se situeaza pe locul al doilea, urmat de Vilnius (Lituania) cu 60,14 Mbps, Stockholm (Suedia) cu 58,37 Mbps si Berna (Elvetia) cu 51,19 Mbps.

De unde o viteza atat de mare la Internet in Romania?

Explicatia este simpla: Romania este o tara mica, daca o comparam cu alte state dezvoltate, avand o populatie de 19 milioane de locuitori, din care gradul de penetrare al serviciilor de conexiune la Internet este de sub 50%, conform datelor disponibile in acest moment. Comparand cu SUA, unde nivelul de penetrare al Internetului a depasit 80%, la o populatie de peste 250 de milioane de locuitori locul 17 este o pozitie chiar foarte buna.

Mai mult decat atat, Romania a intrat in circuitul serviciilor de Internet destul de tarziu, ceea ce a creat si posibilitatea dezvoltarii unei infrastructuri de ultima generatie. Trecerea la Internetul prin fibra optica in Romania a aparut undeva la inceputul anilor 2000, iar inca de atunci s-a dezvoltat, ajungandu-se ca in prezent operatorii de telefonie sa atinga viteze si de 1.000 Mbps.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri