Din luna ianuarie, romanii vor putea sa se aboneze la serviciul TV on demand Netflix, indisponibil in prezent in tara, conform a doua surse din piata IT&C.

[UPDATE, 10.12.2015, 12:40] - Urmare a articolului, manageri cu legaturi in industria media si IT au oferit diferite perspective asupra intrarii Netflix in Romania. Citeste aici o scurta analiza a lor.

In urma cu cateva luni, oficialii Netflix anuntau faptul ca urmaresc sa se extinda in mai multe state din lume, avand oferte personalizate si preturi diferentiate.

"Strategia noastra de expansiune internationala din ultimii ani a fost sa ne extindem cat mai repede, ramanand totodata profitabili la nivel global. Progresul a fost atat de puternic, incat putem finaliza expansiunea globala in urmatorii doi ani, deci mult mai devreme decat ne-am asteptat. Ne propunem sa obtinem profituri globale semnificative incepand cu anul 2017. Oferim serviciile Netflix in circa 50 de tari si deja am invatat ce continut prefera oamenii. Accelerarea extinderii la 200 de tari va fi posibila mai ales gratie dezvoltarii extraordinare a internetului, inclusiv pe telefoane, tablete si televizoare inteligente", au declarat Reed Hastings, CEO Netflix si CFO-ul companiei, David Wells, intr-o scrisoare catre actionarii Netflix, transmisa la inceputul anului curent.

In Romania exista mai multe servicii de streaming on demand, precum Voyo, TelekomTV.ro, HBOGo.

Ramane de vazut ce preturi va practica compania americana si ce seriale/show-uri vor fi disponibile in tara.

Pe de alta parte, la nivelul Uniunii Europene, exista o propunere prin care consumatorii cu abonamente la Netflix, dar si alte servicii media, ar putea sa vada filme si seriale in tot spatiul UE; de exemplu, daca ai abonament facut in Germania si calatoresti pana in Belgia in concediu, abonamentul va continua si vei putea accesa acelasi continut, la acelasi pret, si in Bruxelles.

Propunerea este saptamana aceasta pe ordinea de zi. In prezent, companiile media au permisiunea de a bloca utilizatorii in a accesa continut on-demand in statele membre UE.

Avand in vedere ca, la nivel UE, mai mult de un miliard de cetateni au calatorit in afara tarilor de origine in anul 2013, conform celor mai recente date, propunerea recenta ar putea avea un impact semnificativ asupra cetatenilor statelor membre. In Romania, circa 1 milion de cetateni calatoresc anual in afara tarii.

Ca orice proiect de lege cu impact major, parerile sunt impartite. Unele organizatii considera ca proiectul are multe lacune de care ar putea profita companiile vizate de noua lege. De exemplu, nu se stipuleaza pe ce perioada de timp petrecut in tertul stat utilizatorii pot profita de serviciul platit la abonamentul facut initial. Cu alte cuvinte, daca inchei (din ianuarie, conform surselor noastre) un abonament in Romania, cel mai probabil pretul va fi mai mic decat in Marea Britanie, apoi te poti muta pe o perioada indelungata in Regatul Unit si sa beneficiezi de o reducere consistenta.

Daca proiectul de lege va trece, acesta va intra in vigoare in sase luni, cat ar dura implementarea sa si alinierea companiilor la noile reguli.

Pirateria din Romania, bete in roate

Pe de alta parte, rata pirateriei in Romania este foarte mare, lucru care va afecta, fara doar si poate, operatiunile Netflix in tara. Pe langa platforme care fac streaming de filme si seriale (vezi cazul Vplay.ro vs. RCS&RDS), romanii sunt „heavy users” de torente. Dovada a ratei mari de piraterie o stau informatiile IDC care setau stacheta la 63%, la nivelul anului 2013, pe software.

De-a lungul timpului, voci din piata de (new) media au criticat fatis „obiceiul” romanului de a pirata – Orlando Nicoara, cofondator al hub-ului WeLoveDigital si fost manager la Mediafax Group, a scris in repetate randuri despre pirateria de filme din Romania pe blogul personal.

La nivelul pirateriei online de filme, un studiu realizat de Uniunea Europeana in 2014 arata ca Romania se afla pe locul doi, dupa Lituania, cu o pondere de peste 75%.

Ramane de vazut daca/ce succes va avea Netflix in Romania si ce pondere din internautii din tara aleg sa plateasca pentru continut video.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri