Intrarea Netflix in Romania a starnit deja valuri printre internautii romani; unii dintre ei critica lipsa subtitrarilor si a localizarii, altii aplauda miscarea celei mai mari companii TV on Demand din lume. In prezent, pe piata locala, exista sapte furnizori de continut TV on Demand, ale caror preturi le vom analiza mai jos.

Continutul difera de la platforma la platforma, in functie de contractele incheiate. Daca unele au, de exemplu, Sony (Voyo), Netflix are Warner sau Paramount. Practic, drepturile de autor sunt impartite in piata intre jucatori, acest lucru ducand la o fragmentare care, din pacate, afecteaza intr-un final clientul.

Mai multe persoane au criticat Netflix pe retele sociale pentru lipsa unor seriale precum House of Cards, 30 Rock sau Fargo; pe de alta parte insa, exista productii care nu sunt in State dar pot fi rulate din Romania. Pana la urma, deci, este o chestiune de preferinte – daca vrei sa vezi Las Fierbinti, te duci pe Voyo, daca vrei sa vezi Jessica Jones, optezi pentru Netflix, daca preferi Game of Thrones, evident, HBO Go.

Netflix

Dupa cum scriam ieri, abonamentul Netflix variaza de la 8 la 12 euro; varianta „de mijloc” ar fi 10 euro, pentru HD si doua ecrane simultan. Multe dintre seriale sunt productii proprii (Daredevil, Jessica Jones, Marco Polo, Master of None), dar si blockbustere precum The Dark Knight, Gravity, Man of Steel sau Inception. Per total, sunt cateva sute de productii disponibile pe platforma americana.

Ca minus vizibil, faptul ca nu a fost (inca) localizata, astfel incat nu exista continut in limba romana, subtitrarile fiind in engleza si alte limbi de circulatie internationala. Ca plus, platforma ofera o luna de abonament gratuit, putand intrerupe oricand, din doar doua click-uri, abonamentul si implicit plata. Utilizatorii primesc o notificare cu doua zile inainte de terminarea lunii gratuite, procesul fiind mult mai vizibil decat in cazul, de exemplu, Voyo.

Este interesant de urmarit daca Netflix va considera piata locala destul de promitatoare incat sa localizeze (rapid) continutul si, eventual, sa incheie un parteneriat cu unul sau mai multi operatori telecom. O miscare similara a facut HBO cu Vodafone.

HBO GO

Oficialii Netflix au subliniat ca principalul lor concurent este HBO, lucru care cel mai probabil va fi valabil si pe piata locala a TV on Demand-ului.

In prezent, in Romania, compania ofera peste 600 de ore de filme, cele vechi fiind inlocuite in fiecare zi de luni. Ca minus, compania nu ofera inca decat calitate DVD, lipsind cea HD. Preturile variaza in functie „de oferta operatorului tau” – prin Vodafone, de exemplu, 3,5 euro/luna, mult mai putin decat Netflix.

Printre filmele si serialele existente se numara Interstellar, Game of Thrones, The Hobbit, Rome sau True Detective.

Ramane de vazut daca HBO Go va reactiona, incluzand optiunea de a vedea productiile si in HD; fara aceasta optiune, utilizatorii sunt practic limitati la diagonale mici pentru o rezolutie buna.
TelekomTV.ro

Serviciul TV si TV on Demand de la Telekom Romania include atat accesul la mai multe canale cat si la productii internationale. Daca ai cel putin un serviciu de la Telekom Romania si/sau Telekom Romania Mobile, ai la dispozitie 3 modalitati prin care poti cumpara abonamente lunare de acces la continut: din magazinele Telekom sau magazinele partenere, sunand la 1234 sau din sectiunea “My Account” de pe site-ul www.telekom.ro. Din momentul achizitiei, costurile abonamentelor lunare de acces la continut se vor regasi in factura pe care o primesti de la Telekom.

Filmele se inchiriaza pentru 48 de ore, pentru un pret fix – in cazul clientilor Telekom, pretul vine pe factura lunara; cei care nu sunt clienti Telekom, trebuie sa incarce un portofel electronic. Printre productiile disponibile se numara Tomorrowland, The Incredibles, Inside Out sau Out of Africa.

Voyo

Voyo se auto-caracterizeaza ca avand „cele mai tari filme si seriale online” – nu putem comenta afirmatia, avand in vedere ca, la fel ca in muzica, este doar o chestiune de gust. Ca si in cazul HBO Go, continutul este localizat, titlurile fiind traduse cu meniuri si subtitrari in romana.

Abonamentul costa 2,16 euro/luna + TVA; In cazul utilizarii Voyo in sistemul pay-per-view, utilizatorul isi alege produsul pe care doreste sa-l achizitioneze si il achita prin intermediul sistemului de incarcare prin Card. Produsele din aceasta sectiune au pretul listat, iar tarifele includ TVA. Pentru contul pay-per-view, sumele fixe care se pot incarca sunt 5, respectiv 10 euro.

Pretul mediu al unui film in sistemul Pay per View este de circa 2,5 euro. Serviciul ofera 7 luni de gratuitate, dupa care banii sunt retrasi din cont.

Printre filmele disponibile la abonament se numara productii in general mai vechi precum The Network, Terminator: Salvation, The Rum Diary sau The Da Vinci Code. Totodata abonatii pot privi, online, canalele detinute de trustul Pro.

SeeNow

SeeNow ofera mai multe optiuni de abonamente, cu preturi variabile – Filme, TV, TV by Vodafone si KoolNet. Preturile pornesc de la 2 euro (Filme ), 3 euro pentru TV + Filme. Sectiunea Pay per View implica inchirierea timp de 48 de ore/titlu, pretul variind de la 1,5 la 4-5 euro/film. Ca si in cazul Voyo, pentru a vedea filme on demand trebuie sa incarci contul cu 5 sau 10 euro, putand renunta la abonament doar dupa ce aceste sume sunt terminate – cu alte cuvinte, nu le poti recupera.

SeeNow, in parteneriat cu Vodafone, ofera abonamente la pret mai mic.

Printre productii se numara, in general, productii ale Disney – A Christmas Carol, The Kid, Mulan, Prince of Persia sau Narnia, in general productii mai vechi. In cadrul abonamentului ai acces la mai multe canale TV.

Digi-Online.ro

Este un serviciu dedicat exclusiv clientilor RCS&RDS; costul acestuia este de 5 lei/luna. Abonatii au accces la filme din anii `90 pana in 2012, titluri precum The Net, Vamps, Pocahontas sau Legends of the Fall. Serviciul ofera si circa 15 seriale, dintre care am remarcat Agents of S.H.I.E.L.D. si Blacklist.

Horizon Go

Serviciul este oferit de UPC Romania si ofera acces la circa 70 de canale TV, uneori gratuit in cazul unor abonamente. Serviciul nu este (inca) unul traditional de TV on Demand, insa operatorul ar putea extinde Horizon Go in viitorul apropiat.

Celor de mai sus se poate adauga si Antena Play, platforma care promoveaza productiile si emisiunile proprii. Pretul pentru abonamentul lunar este de 3 euro, fara TVA.

Orange TV Go

Totodata, Orange Romania ofera serviciul TV on Demand Orange TV Go prin intermediul platformei putand viziona filme si seriale contra cost. Pretul difera de la productie la productie, pornind de la 1 euro si putand ajunge pana la 2,41 euro/productie. Filmele pot fi vazute atat pe terminale mobile cat si pe televizor, prin intermediul stick-ului Orange TV.

Concluzii

Daca acum 3-4 ani vorbeam de unul-doi jucatori pe piata de TV on Demand si streaming online (legal), acum ne apropiem de zece. Cel mai probabil, varful de lance va fi Netflix, in ciuda preturilor mai mari (practic deloc adaptate la concurenta locala sau puterea de cumparare a romanilor), motivand concurentii sa accelereze noi contracte.

Daca piata din Romania va fi considerata profitabila de catre Netflix, am putea asista la continut localizat in urmatoarele luni si, de ce nu, oferte speciale – reduceri de preturi sau parteneriate cu operatori telecom.

Ce parere ai de oferta .ro pe piata TV on Demand? Te incurajam sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri