Google doreste sa modifice felul in care este vazuta inteligenta artificiala. Inginerii Google folosesc 2.800 de romane de dragoste pentru a-si ameliora programele de inteligenta artificiala, a anuntat compania americana, intr-un interviu acordat site-ului Buzzfeed, informeaza lemonade.fr

Inginerii de la Google au anuntat ca se bazeaza pe romane de dragoste in predarea limbajului uman catre unul dintre programele lor de inteligenta artificiala. Acest tip de literatura se pare ca este departe de a fi apreciat de forurile academice, firma americana i-a gasit o utilitate speciala si spune ca aceste romane au pentru ei o valoare inestimabila, conform News.ro

”Cum sa remediezi problema masinilor reci si sa le oferi o umbra de umanitate? Cercetatorii in inteligenta artificiala au gasit un inceput de raspuns pentru aceasta intrebare: prin literatura!”, se afirma in debutul acestui articol scris de Morgane Tual pentru Le Monde.

Programele de invatare folosite de masini au nevoie de a ”ingera” cantitati mari de date, din care trebuie sa isi extraga cunostintele necesare. Ele trebuie, astfel, sa ”ingurgiteze” cantitati uriase de text. Insa cum trebuie sa fie alese aceste texte?

Ce a dus la folosirea acestei metode

In prezent, programele de inteligenta artificiala capabile sa realieze, intr-o anumita masura, o conversatie, sunt in general prea faptice, prea reci in discursurile lor. La fel ca cei mai multi dintre ”chat-boti” (roboti conversationali) si asistenti informatici, precum Siri, acestor programe le lipsesc fluiditatea si nuantele in ceea ce priveste felul lor de a folosi limbajul articulat.

Google a decis sa isi amelioreze unul dintre programele sale de inteligenta artificiala, ”hranindu-l” cu peste 2.800 de romane de dragoste. Insa de ce a fost ales acest tip de literatura? ”Pentru ca aceleasi idei sunt exprimate in mai multe reprize, in feluri diferite”, a explicat pentru Le Monde unul dintre directorii de la Google.

”Intrigile sunt destul de banale, ceea ce inseamna ca aceste romane repeta aceleasi idei de mai multe ori. Este foarte util pentru un sistem de invatare folosit de masini, care invata mai bine atunci cand au la dispozitie mai multe exemple”, a adaugat el.
Citind acelasi scenariu de peste doua mii de ori, povestit prin cuvinte, formule si fraze diferite, masina ar trebui astfel sa isi dezvolte un limbaj mai nuantat, considera cercetatorii americani.

”Este un nou mijloc de a genera fraze care au un aer mai natural - si care, pe termen lung, ar putea facilita interactiunea cu numeroase produse Google. Acestea s-ar putea exprima intr-o maniera mai putin robotizata si vor fi mai usor de inteles”, au declarat inginerii companiei americane.

Google afirma ca nu exista motive de ingrijorare

Aceeasi echipa ar fi putut sa foloseasca si alte tipuri de literatura, precum cea pentru copii, care ar putea sa para ideala pentru invatarea limbajului. Insa literatura pentru copii se bazeaza pe un vocabular care este mai putin bogat.

”Folosim romanele de dragoste doar pentru acest proiect de cercetare”, precizeaza reprezentantii Google. ”Proiectul nu va aparea direct si imediat in produsele noastre, deci, nu va ingrijorati, nu vor exista fraze «fierbinti» in aplicatiile noastre!”, au adaugat ei.

Alti cercetatori se bazeaza si ei pe dialoguri din filme si seriale TV pentru a invata masinile ”sa vorbeasca” intr-o maniera cat mai apropiata de limbajul uman. Recent, un chatbot s-a inspirat din scenariul serialului ”Silicon Valley”, cu intentia de a imita personalitatile actorilor - de fapt, manierele lor de a vorbi.

Sursa foto: Kidsada Manchinda / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri