Facebook si-a dovedit pentru prima oara puterea masiva in a schimba soarta Romaniei in noiembrie 2015 cand masa tanara din Romania s-a mobilizat si a schimbat, surprinzator, rezultatele prezidentialelor. Politicienii si-au invatat lectia si, cu putine exceptii, incearca sa coalizeze poporul (si) pe reteaua sociala americana.

Alegerile pentru primarii intra in linie dreapta si a venit momentul sa analizam cum stau politicienii pe Facebook. In prezent, in toata Romania, numarul de candidati ai PNL este de 2.975, putin peste cei 2.923 de candidati ai PSD. Pe locul trei, conform Facebrands, se situeaza Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor, cu 1.871 de candidati.

In Bucuresti, batalia se da intre 12 candidati. Le vom analiza paginile de Facebook principalilor favoriti, in ordine alfabetica.

Nicusor Dan

Candidatul din Partidul Uniunea Salvati Bucurestiul pare sa stie ca sansele sale de a castiga tin de tineri si antreprenori, dovada facand sustinatorii financiari ai candidatului – manageri si CEO ai unor companii precum eMAG sau BitDefender.

Astfel, Nicusor Dan are aproape 97.000 de followeri pe Facebook, peste 31.000 de oameni fiind activi (people talking about this).

Fotografia principala (Cover Photo) a candidatului are ca mesaj “Nu suntem la fel. Noi nu am furat”.

Gabriela Firea

Candidatul PSD+UNPR are putin peste 413.000 de followeri pe Facebook. Cu toate acestea, numarul celor care sunt, efectiv, activi si interesati de ceea ce spune, este mai mic decat in cazul lui Nicusor Dan – doar 24.000.

Fotografia principala a candidatului PSD+UNPR are ca mesaj “Rezultate pentru Bucuresteni”.

Catalin Predoiu

Candidatul PNL are, in prezent, aproape 70.000 de followeri si, la fel ca contracandidatii sai, posteaza de mai multe ori pe zi. Predoiu are cea mai mica masa de oameni activi, de doar 10.200 de persoane.

Fotografia principala are ca mesaj “Pentru Bucuresti. Solutia serioasa”.

Robert Turcescu

Robert Turcescu, candidat din partea PMP, are putin peste 17.000 de followeri pe Facebook. Turcescu are pagina de persoana fizica.

Fotografia principala are ca mesaj, simplu, “Votez Turcescu, Primar General”.

Concluzii

Firea Gabriela are cei mai multi followeri pe Facebook, insa la nivel de interactiuni si interes efectiv, dupa cum puteti vedea in graficul de mai jos, Dan Nicusor este lider intre favoritii la cursa pentru Bucuresti. In cazul lui Robert Turcescu, avand in vedere ca pagina este una personala, nu am putut afla care este numarul efectiv de persoane care interactioneaza cu pagina sa de campanie.

In Romania sunt 8,5 milioane de utilizatori pe Facebook, in Bucuresti fiind circa 1,2 milioane de utilizatori, mai multi decat cei care voteaza, efectiv (circa 810.000, la alegerile locale din 2012). Analistii politici si istoria recenta ne-a aratat ca tinerii voteaza din ce in ce mai putin cu PSD-ul, indreptandu-se catre independenti sau alte partide politice, deci prezenta pe Facebook a concurentilor Gabrielei Firea ar avea, cel putin teoretic, mai mult de castigat decat candidata PSD.

Conform Facebrands, mai bine de trei sferturi dintre cei prezenti pe Facebook au varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, deci mai inclinati in a vota impotriva favoritei actuale, conform sondajelor, candidata PSD-ului.

Cum consideri ca va influenta prezenta pe Facebook a candidatilor rezultatele alegerilor locale pentru Primaria Bucurestiului? Va incurajam sa comentati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri