Este clar ca Brexit va impacta intreg climatul economic din Europa, inclusiv din Romania. Dolarul s-a apreciat deja cu peste 20 de bani la casele de schimb, euro se apreciaza si el. Cum a reactionat social media romaneasca la aflarea vestii?

Fondatorul Regina Maria, Wargha Enayati, a dedicat o postare cat un mic articol pe profilul personal de pe Facebook, aratandu-se dezamagit de dezbinarea care rezulta din iesirea din Uniune a Marii Britanii.

„Apropos BREXIT! In acest moment pe mine nu m-ar interesa ce consecinte economice va avea aceasta hotarire a poporului britanic! Mai degreaba m-as uita la falimentul de valori morale si europene si la dezorientare a maselor din asa zisa "lume civilizata", care se confrunta cu o gandire egoista fara precedent, care pentru a-si asigura avantajele personale uita de orice valori comune, care ar ingloba Europa sau, de ce nu, globul pamantesc! Simt din ce in ce mai mult dezechilibru intre latura materiala si spirituala a omului si a globului pamantesc! Am devenit intr-adevar doar un animal mai inteligent, care fuge dupa interesele proprii! Intr-o lume unde e nevoie de o schimbare radicala si reinnoire a gandirii, noi facem regrese importante! ONE WORLD, OR NO WORLD cum zicea Albert Einstein! Baha'u'llah spune: PAMANTUL E DOAR O SINGURA TARA IAR OAMENII CETATENII EI".

Traian Basescu, fost presedinte al tarii, l-a intrebat, retoric, pe premierul Marii Britanii:

„Ce ai facut, David Cameron ? Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE.

Jocul politic intern al politicienilor britanici a dus la organizarea unui referendum in care 46 milioane oameni au fost chemati sa dea un vot intr-o chestiune extrem de complicata, pe care foarte putini dintre votantii britanici au inteles-o. Marea majoritate a votat in deplina necunostinta de cauza asupra mecanismelor si consecintelor parasirii UE.

Se pare ca 2016 e anul prostilor. SUA trebuie sa aleaga intre Trump si Clinton, UK a votat iesirea din UE, iar noi am votat-o pe Firea si PSD

Procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi unul dificil, care va dura cel putin doi ani. Oare cat de "unit" va mai ramane si Regatul Unit ? Este momentul solidaritatii depline pentru cei 27 ramasi”, indeamna Traian Basescu.

Victor Ponta, fost premier, a dedicat si el o postare ampla acestui eveniment.

Este cel mai greu moment din istoria UE. Acum e nevoie mai mult ca oricand de cativa lideri politici puternici si cu viziune care sa repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri, ci in multi ani). Ce pacat ca Romania exact acum are la conducere cei mai inepti si incapabili lideri din ultimii 25 de ani!”, scrie el pe Facebook.

„Sunt convins ca britanicii nu sunt anti-europeni. Au votat asa cum voteaza si francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump. De fapt impotriva Establishment-ului, impotriva unui Sistem arogant si atotputernic care ii ignora si sfideaza prea des! Daca intelegem asta putem indrepta raul, daca nu va fi din ce in ce mai rau! PS - si da, mare diferenta - la ei se respecta rezultatul unui referendum, nu ca la noi in 2012 cand liderii UE au ignorat vointa populara. Totul se plateste insa!”, mai spune Ponta.

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis s-a ferit sa aiba o opinie imediata, scriind ca „I-am invitat astazi, la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 11:00, pe Prim-ministrul Dacian Ciolos, pe Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe liderii partidelor parlamentare, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii”. Cel mai probabil, ulterior intalnirii, presedintele va avea o pozitie publica si oficiala.

Alina Stepan, managing director Ipsos Research, scrie:

„Ma intreb daca, de fapt, cetatenii unei tari (oricare ar fi ea) au suficiente cunostinte, bun simt, pricepere si viziune ca sa isi imagineze toate consecintele politice, economice, sociale si chiar militare ale unei decizii asa de importante, decizie care nu trebuia sa stea in mana lor, de fapt. Un Cameron slab, un conservator care va trebui sa suporte consecintele devastatoare pe care le aduce promisiunea populista de a organiza un referendum pe un subiect a carui complexitate depaseste capacitatea unui cetatean de rand. Democratia se dovedeste a fi, in continuare, un sistem al dracului de perfectibil”.

Radu Apostolescu, fost actionar la eMag, actual investitor, scrie, scurt: „Brexit today, Trump next (daca mai trebuia vreo confirmare, o avem). Urmeaza vremuri altfel, sa fim optimisti”.

Web developer-ul Mircea Goia, stabilit in SUA, scrie:

„Vestea zilei e ca UK a votat sa iasa din Uniunea Europeana. Practic, s-a intamplat ce s-a intamplat cu Clotilde :). Aseara la exit poll-uri UK era in, azi dimineata e out. Si acolo se fura voturi peste noapte, trebuia sa patentam metoda…Tatucul Putin de Rusia aproba aceasta miscare :). Masina lui de propaganda, impreuna cu cozile lui de topor, s-au miscat bine. Divide et impera!
Dar ce ar fi ca Scotia si Irlanda de Nord sa se desparta acum de UK? Asa, ca sa le dea un pic de gust din medicina alor care au vrut despartire de UE :). Daca e democratie, sa fie pana la capat. A, si Londra poate face la fel”.

„Eu anticipasem ca nu vor iesi. Se pare ca am noroc la preziceri numai pentru tarile a carui cetatenie o am, Romania si SUA. Ok, Romania s-a dus acasa de la europene datorita scorului de 1-0 anticipat de mine. Acum prezic, oficial, ca Trump nu va iesi presedinte. Si tin cu dintii de prezicerea asta. Ca daca iasa el unde o sa ma duc? Canada? Antarctica? Romania nu primeste imigranti, stiu. Un continent divizat a dat nastere a doua razboaie mondiale. Un alt continent divizat a dat nastere unui razboi civil. Oare vrem sa ne intoarcem acolo?”, se intreaba Goia.

Omul de media Iulian Comanescu se intreaba: „Cum ar fi ca dupa Brexit sa ne procopsim si cu Donald Trump?”, in timp ce fotograful Alex Damian scrie ca „Se pare ca 2016 e anul prostilor. SUA trebuie sa aleaga intre Trump si Clinton, UK a votat iesirea din UE, iar noi am votat-o pe Firea si PSD. Si suntem abia la mijlocul anului!”.

Bloggerul Victor Kapra scrie: „Marea Britanie paraseste UE. Cea mai proasta veste pentru economia si securitatea Romaniei”, in timp ce Alexandru Jijian, de la Evozon scrie ca „indicele FTSE va deschide in scadere cu aproximativ 7,5%, cea ce ar insemna ca aproape 120 de miliarde de lire vor disparea din valoarea celor mai mari companii britanice”.

TU ce crezi ca se va intampla, in urmatoarele luni, dupa exit-ul Marii Britanii din UE? Te invitam sa comentezi.

Sursa foto: shockfactor.de/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri