RoTLD, registrul national al domeniilor .ro, a anuntat astazi ca, din 1 iulie 2017, va introduce tariful de inregistrare si menentanta anuala. Compania a transmis un eMail in care a oferit cateva amanunte.

RoTLD a mai incercat, inca din 2013, introducerea platii anuale pentru domenii .ro, insa treaba a fost "facuta romaneste, pe genunchi". wall-street.ro a analizat situatia la acel moment, ridicand multiple semne de intrebare.

Prin prezentul email avem placerea de a va invita sa participati la evenimentul care va avea loc in data de 18 Ianuarie 2017, ora 10:00 in sala de conferinta de la etajul 2 din ICI Bucuresti, strada Maresal Averescu 8-10, Bucuresti, sector 1, in vederea prezentarii modalitatii de implementare a tarifului de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile „.ro”.

Introducerea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile „.ro” va intra in aplicare incepand cu data de 01 Iulie 2017, scrie Host-age.ro.

Pentru numele de domenii „.ro” inregistrate inainte de data de 01.07.2012, detinatorii dreptului de utilizare au obligatia de a achita tariful de mentenanta anual in intervalul 01.07.2017-01.10.2017. Pentru domeniile „.ro” inregistrate in intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanta anual va fi achitat in momentul in care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani de la data inregistrarii.

Stabilirea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala reprezinta o cerinta necesara pentru alinierea domeniilor „.ro” la politicile adoptate de toate tarile din lume. In Europa, in mod treptat, toate tarile au trecut la inregistrarea pe perioada limitata de timp a domeniilor cod de tara si reinnoirea in cazul in care solicitantul doreste folosirea in continuare a numelui. Ultima tara din Europa care a trecut la plata taxei anuale la domenii este Slovenia, in urma cu cca. 4 ani. In prezent, Romania este singura tara din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanta anuala pentru domenii.

Stabilirea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala este justificata de urmatoarele cerinte si reglementata, dupa cum urmeaza:

  1. Asa cum se arata si in documentul “Speculative and Abusive Registration of Internet Domain Names – Draft Principles of a Code of Conduct” al Comisiei Europene din anul 2000, tariful de inregistrare si mentenanta anual este necesar pentru acoperirea costurilor initiale de inregistrare, precum si pentru acoperirea costurilor zilnice de mentinere in functiune a inregistrarii, cum ar fi: costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de inregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de „help desk”, costuri de dezvoltare hardware si software, costuri de intretinere si service, precum si costuri pentru asigurarea unei mai bune securitati.
  2. Stabilirea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala are de asemenea avantajul ca va duce la deblocarea numelor de domenii „.ro”, care au fost inregistrate incepand cu anul 1993, si care in prezent nu mai sunt folosite, fie ca firmele ce le-au solicitat au disparut, fie ca persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume in prezent.
  3. Tariful de inregistrare si mentenanta anuala a unui domeniu „.ro” se stabileste, la o valoare de referinta pentru Registrul de domenii .ro si asigura atat serviciul de inregistrare cat si o perioada de 5 ani de utilizare in conditii de securitate. Dupa expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referinta pentru Registrul de domenii .ro necesara pastrarii serviciului de utilizare a domeniului .ro in conditii de siguranta.
  4. Pentru numele de domenii „.ro” inregistrate inainte de data de 01.07.2012, detinatorii dreptului de utilizare au obligatia de a achita tariful de mentenanta anual incepand cu data de 01.07.2017. Pentru domeniile „.ro” inregistrate in intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful anual de mentenanta va fi achitat in momentul in care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani.
  5. Pentru numele de domenii „.ro” inregistrate inainte de data de 01.07.2012, detinatorii dreptului de utilizare au obligatia de a achita tariful de mentenanta anual in intervalul 01.07.2017-01.10.2017. Pentru domeniile „.ro” inregistrate in intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanta anual va fi achitat in momentul in care dreptul de utilizare a numelui de domeniu „.ro” este egal cu 5 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri