Volumul finantarilor prin IPO-uri si majorari de capital pe Bursa din Viena a depasit in 2006 recordul din anul anterior: 11.6 mld EUR au fost bani atrasi public de companii.
Cristian Tudorescu
www.vanguard.ro

Institutia Bursei din Viena este un real partener al emitentilor nou-veniti in ring, oferind consiliere in realizarea IPO-urilor si sprijinind road-show-uri pentru popularizarea principalelor companii. La acest moment, un obiectiv declarat al Wienerboerse este sa atraga la cota cat mai multe companii dinamice din tarile vecine Austriei.

Cateva din cele mai sonore listari ale ultimilor 2 ani:

2005

Raiffeisen Holding International cel mai mare IPO din istoria Bursei din Viena a avut loc in aprilie 2005, cand Raiffeisen International, divizia pentru Europa Centrala si de Est a Raiffeisen Zentrobank, a atras 968,5 milioane EUR pentru 24.7% din grup, echivaland la acel moment cu o valoare de 3.9 mld EUR pentru intreaga entitate.

De la listare si pana in prezent, pretul actiunii RIBH a crescut de peste 3 ori, capitalizarea bancii urcand acum la 15.2 mld EUR. Cu active de peste 50 miliarde EUR, Raiffeisen International si-a extins prezenta in 16 tari, pornind din Polonia, Cehia sau Romania, si ajungand la Albania sau provincia Kosovo.

Sky Europe operatorul low-cost cu sediul in Bratislava s-a listat la bursa din Viena in septembrie 2005, finantandu-si cresterea de capital cu 70 milioane EUR.

Sky Europe s-a pozitionat in urma acestei operatiuni drept leader pe segmentul low-cost pe zona Europei Centrale si de Est. In 2006 2,6 milioane de pasageri au calatorit cu Sky Europe, reprezentand o crestere anuala de 48%.

Intercell activa in domeniul biotehnologiei, a atras in februarie 2005 47 milioane EUR pentru a implementa strategia de a dezvolta noi vaccinuri pentru prevenirea si tratarea bolilor infectioase. Fiind o companie tanara pe piata, cu 23.5 milioane EUR venituri in 2006, a creat parteneriate strategice cu mult mai titratele grupuri Sanofi Pasteur, Merck sau Inc.

Listarea la bursa acum doi ani a accelerat dezvoltarea companiei, intr-un segment al pietei vaccinurilor estimat a creste cu peste 30% anual pe termen mediu. Capitalizarea bursiera a Intercell este acum de 1 mld EUR.

2006

Austrian Post operatorul de posta s-a listat in luna mai a anului trecut prin vanzarea initiala a 49% din companie catre investitori privati si atragerea a 650 milioane EUR din aceasta emisiune. Austrian Post este in acest moment detinuta de investitori privati.

Veniturile companiei au fost in 2006 de 1.73 miliarde EUR cu un profit de 100 milioane EUR. Pentru sustinerea cresterii afacerilor in regiune, Austrian Post a achizitionat pachete majoritare in companii logistice si de servicii postale in Ungaria, Croatia, Slovacia si Germania.

CA Immo International AG parte a CA Immo Group si subsidiara a CA Immobilien Anlagen AG, vehiculul de investitii a fost creat pentru a beneficia de oportunitatile de real estate din Estul, Sud-Estul Europei si statele ex-sovietice.

CA Immo International s-a finantat prin bursa in toamna anului trecut cu 287 milioane EUR, ajungand sa detina acum proprietati evaluate la 530 milioane EUR. Acestea sunt distribuite geografic astfel: Polonia 28%, Ungaria 28%, Romania 20%, Cehia si Slovenia cate 7%, Bulgaria 5%, Slovacia 4%.

Bursa din Viena se doreste a fi in continuare terenul propice pentru cresterea si promovarea companiilor dinamice care tintesc pozitii de leader regional in sectoarele din care fac parte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri