Cristian Tudorescu

www.vanguard.ro

AUSTRIA

Capitalizare Bursa din Viena: 365.5 mld EUR

Performanta saptamanala a indicelui ATX a fost cu 1.7% mai slaba decat in intervalul anterior, in conditiile in care la Bursa de la Viena s-au tranzactionat actiuni in valoare de 2.9 mld EUR (valoarea tranzactiilor a scazut cu 19% fata de saptamana anterioara, avand doar 4 sedinte de tranzactionare)

Printre cele mai importante date publicate de emitentii listati la Viena s-au aflat rezultatele financiare pentru trimestrul I 2007 ale Erste Bank (AT.EBS) care a postat un profit net de 302.1 mil EUR, cu 25% mai mare comparativ cu perioada similara a anului 2006 (excluzand cresterea de profit a BCR:+9.7%). Rata cost-venit s-a imbunatatit si a ajuns la 58.7%. Veniturile din dobanzi s-au majorat cu 24.8%, de la 724 mil EUR la 903.7 mil EUR insa fara aportul BCR cresterea este de numai 7.7%.

In ceea ce priveste BCR, datele arata ca portofoliul de credite a crescut valoric cu 7.5% in timp ce la nivel de grup avansul a fost de numai 3.5%.. Profitul net al BCR pentru primele trei luni este de 62 mil EUR (Q1 2006:56.6 mil EUR) din care 44.3 mil EUR sunt consolidati in raportarea de grup a Erste, corespunzand participatiei de cca 70% la capitalul bancii romane. Erste Bank se aseteapta la o crestere a profitului net al BCR de peste 40% in acest an (excluzand costurile cu restructurarea) iar pentyu intregul grup cresterea este prognozata sa atinga 25%.


Bursa Indice Valoare 04.05.2007 Var. sapt.
%
de la 31.12.06
%
Viena ATX 4,726.9 -1,7% 5.9%
Sofia SOFIX 1,243.9 -2.3% 1.6%
Praga PX 1,827.4 0.8% 15.0%
Budapesta BUX 25,913.8 1.9% 4.3%
Varsovia WIG- 20 3,697.4 3.6% 12.5%
Bucuresti BET 8,996.8 2.5% 11.8%



Programul de 500 mil EUR pentru achizitii si extinderi care va fi derulat de Oesterreichische Post AG (AT.POST) se va concentra pe pietele de nisa, companii de curierat din Europa de Est si furnizori de tehnologie, a declarat presedintele Anton Wais pentru cotidianul vienez Die Presse. Grupul de servicii postale va incerca sa achizitioneze companii de specialitate din Romania, Bulgaria si Ucraina. De asemenea, Oesterreichische Post AG a confirmat achizitia companiilor ungare de curierat si logistica Road parcel Logistics Services Kft. si Merland Expressz Logistics Services. Cele doua unitati achizitionate si-au bugetat vanzari care insumeaza 7.5 mil EUR in 2007. Pe piata austriaca, Austrian Post a intrat pe piata transporturilor de produse farmaceutice in medii de temperatura controlata prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la operatorul specializat Scherubl Transport GmbH.

Wienerberger (AT.WIE) cel mai mare producator de caramizi din lume si numarul doi pe piata europeana de placi ceramice pentru acoperisuri planuieste sa mai construiasca o fabrica (in Cehia, unde grupul mai detine deja o unitate) si sa le extinda pe cele doua existente. Divizia din Romania a grupului, Wienerberger Sisteme de Caramizi si-a triplat profitul net pana la 6.7 mil EUR in 2006 cu ajutorul celor doua fabrici care opereaza acum la capacitate maxima.

Alte stiri companii – Austria


Bank Austria Creditanstalt (AT.BACA) a anuntat rezultatele sale pentru primul trimestru al acestui an: unitatile din Europa Centrala si de Est au contribuit la obtinerea unui profit net consolidat de 563 mil EUR, in crestere cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rata cost/castig a scazut de la 57.3% la 52.5%. In aceasta perioada au avut loc transferuri ale detinerilor UniCredit si HVB in 10 banci din CEE catre BA-CA (printre acestea s-au numarat Yapi Credit din Turcia, IMB din Rusia, Zagrebacka Banka in Croatia si Bulbank in Bulgaria). Regiunea CEE are acum o pondere de aprox. 50% in profiturile bancii.

Compania de investitii imobiliare Immoeast (AT.IEA) a lansat pe 2 mai o majorare de capital care, daca va fi subscrisa conform asteptarilor va reprezenta cea mai ampla operatiune de acest gen derulata pana acum. Reprezentantii Immoeast au estimat ca vor obtine aprox. 3 mld EUR, scop in care vor fi emise peste 277,941,370 actiuni. Compania intentioneaza sa se listeze in acest an si la bursa din Varsovia. Majorarea va finanta partial un program de investitii de 6 mld EUR prin care cota proiectelor dezvoltate va creste cu doua treimi pentru fiecare investitie la care Immoeast a luat parte. Punctul focal din punct de vedere regional va fi situat in sud-estul Europei (in principal Romania) dar va creste si ponderea unor tari ca Rusia si Ucraina in programul de investitii. Immoeast se asteapta ca in conditiile in care programul de investitii va avea succes, valoarea activelor investite se va situa in jurul valorii de 12 mld EUR peste 12-18 luni.


POLONIA

Capitalizare Bursa de la Varsovia: 208.3 mld EUR

Evolutia actiunilor din indicele WIG-20 a fost puternic pozitiva, aducand cel mai mare castig saptamanal dintre indicii studiati (+3.6%) si reusind sa recupereze din handicapul datorat scaderii de peste 2% inregistrate cu o saptamana in urma. Valoarea saptamanala a tranzactiilor s-a situat la valoarea de 1.1 mld EUR, la jumatatea celei inregistrate cu o saptamana in urma.

Compania de petrol si gaze PGNiG a semnat un acord cu Energinet.dk pentru construirea unei conducte de transport al gazelor naturale, care sa lege Polonia si Danemarca. PGNiG examineaza de asemenea posibilitatea transportarii gazelor naturale de la perimetrele Skarv si Dnadd din Danemarca (perimetre care ii apartin) si de asemenea intentioneaza sa importe gaze din Norvegia prin conducta Skanled, care urmeaza a fi construita in curand si la care PGNIG ar putea participa ca si partener, utilizand sistemul danez de conducte si noua conducta.

Portalul Polandbusinessnetwork a anuntat ca GE Money este foarte aproape de a achizitiona unele sucursale ale Bank BPH, iar tranzactia s-ar putea incheia in aceasta luna. Autoritatile poloneze din domeniul concurentei au cerut UniCredit sa vanda unele sucursale precum si numele BPH pentru a-I permite ulterior sa uneasca BPH cu Bank Pekao, pe care de asemenea o controleaza. In Polonia, consolidarea UniCredit - HVB a intampinat o rezistenta acerba din partea guvernului care argumenteaza ca fuziunea dintre a doua si a treia banca din sistem ar dauna concurentei si ar tirmite in somaj cateva mii de polonezi.

Bursa de la Varsovia planuieste sa lanseze o piata alternativa destinata companiilor mici (small-caps), cu capitalizare mai mica de 20 mil PLN (aprox. 5 mil EUR) in a doua jumatate a acestui an. Reprezentantii bursei au declarat cotidianului Rzeczpospolita ca peste 20 de companii s-au aratat interesate de o posibila listare pe acest segment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri