Antonela Badea
www.vanguard.ro

AUSTRIA

Capitalizare Bursa din Viena: 364.3 mld EUR


Indicele ATX a depasit un nou nivel maxim istoric, ajungand la 4,883.43 puncte la 23 mai 2007. Evolutia saptamanala a indicelui a fost mai degraba stagnanta, el apreciindu-se cu numai 0.8%. Valoarea saptamanala a tranzactiilor a fost de 3.6 EUR.

Cele mai cautate au fost actiunile producatorului de caramizi si placi ceramice Wienerberger (AT.WIE), acestea avansand cu 8.7% in saptamana care a trecut. Wienerberger planuieste sa construiasca cinci fabrici in Rusia sau chiar mai multe, dupa relatarile Thomson Financial care il citeaza pe CEO Wolfgang Reithofer. Volumul de investitii necesar este aproximat la peste 100 mil EUR insa nu se cunoaste inca modul in care se va obtine finantarea. O crestere semnificativa, de 8.1%, au inregistrat si titlurile A-TEC Industries (AT.ATEC). Holdingul industrial a anuntat achizitionarea de catre subsidiara sa, ATB Austria Antriebstechnik AG (specializata in sisteme de actionare electrica si cotata la bursa din Viena) a constructorului de motoare Laurence Scott Electromotors din Marea Britanie, aflata in stare de insolventa. Laurence produce motoare pentru industria petrolului si gazelor naturale si desi cifra de afaceri a crescut cu 40% in 2006 pana la 19 mil EUR iar volumul vomenzilor de onorat se ridica la 25 mil EUR, au aparut probleme de cash-flow. Astfel, ATB se asteapta ca preluarea Laurence sa aiba rezultate pozitive, cu un management eficient.

In topul cresterilor mai poate fi mentionat si proiducatorul de ambalaje din celuloza Maynr-Melnhof (AT.MMK) care a terminat saptamana cu un avans al cotatiilor de 5.1%.

In topul scaderilor s-au remarcat operatorul de online gambling BetandWin (AT.BWIN), in regres cu -4.7%, urmat de compania care administreaza aeroportul din Viena, Flughafen Wien (AT.FLU), cu -3.6%. Flughafen a publicat o cifra de afaceri la primul trimestru de 110.8 mil EUR, in crestere usoara de 3.7% fata de trim.I 2006 datorita traficului mai mare. Profitul net a avansat cu 3%, de la 17.1 mil EUR la 17.6 mil EUR. Seria scaderilor importante se incheie cu Erste Bank (AT.EBS) care a pierdut 3.4% intr-o singura saptamana in ceea ce pare a fi un sir de marcari de profituri. Grupul financiar a anuntat achizitionarea unui pachet de 75% din actiunile companiei de brokeraj Synergy Capital, din Cehia, primind si o optiune call pentru restul de 25% din actiuni.

„X Cu ocazia vizitei efectuate de presedintele rus Vladimir Putin in Austria, compania petroliera OMV (AT.OMV) a anuntat prin CEO Wolfgang Ruttenstorfer si Presedintele Consiliului Director al Gazprom, Alexei Miller semnarea unui memorandum privind cooperarea in domeniul gazelor naturale. Cele doua companii si-au reiterat interesul de a dezvolta capacitatea centrului de transport al gazelor de la Baumgarten. Parteneriatul OMV-Gazprom dateaza de 40 de ani iar prin ultimul acord, semnat in septembrie 2006 au fost asigurate aproape 150 cmc de gaze naturale pentru Austria. Conform acordului semnat joi, Gazprom va detine o parte din Central European Gas Hub, o subsidiara a OMV Gas International. Volumul hub-ului de la Baumgarten permite livrarea a 1.3 cmc pe luna, cantitatea urmand sa creasca in viitor. Cotatiile OMV s-a apreciat cu 1.8%.

„X Compania imobiliara Immoeast (AT.IEA) a anuntat incheierea cu succes a majorarii de capital prin care au fost oferite 277,941,375 actiuni noi. Pretul final de oferta a fost de 10.20 EUR/actiune, la acest nivel fiind foarte apropiat de pretul de piata; cu toate acestea oferta a fost suprasubscrisa de aprox. 2 ori. Valoarea ofertei a fost de 2.8 mld EUR prima zi de tranzactionare a noilor actiuni fiind 24 mai 2007. In jur de 6 mld EUR din fondurile atrase vor fi canalizate spre Europa de SE, in speciale Romania. Ultima achizitie a companiei in Romania este proiectul complexului comercial „GoldPlaza” din Baia Mare dezvoltat de Futureal, cu o suprafata de 43,000 mp.In prezent, 26% din portofoliul Immoeast este investit in Romania

Capitalizare:8.9 mld EUR; P/E: 46.3; P/NAV: 1.6; NAV/actiune: 6.7 EUR

CEHIA

Capitalizare Bursa de la Praga: 62.4 mld EUR


Indicele PX cotat la bursa din Praga a pierdut in aceasta saptamana 1.1% insa continua sa aiba cea mai mare crestere de la inceputul anului (14.3%). Valoarea saptamanala a tranzactiilor a scazut usor, pana la 767.3 mil EUR. Cele mai tranzactionate au fost actiunile CEZ, Komercni Banka si Zentiva.

In cadrul indicelui PX, cea mai mare crestere au avut-o actiunile Unipetrol, de +3.5%. Mass-media ceha a acordat o mare atentie in saptamana ce a trecut, speculand asupra posibilitatii ca grupul italian Eni ar fi interesat de achizitionarea pachetul de 16.3% din Ceska Rafinerska (companie de rafinare cu doua unitati) vandut de ConocoPhillips, fapt ce i-ar fi permis sa isi mareasca participatia la 32.7%. Presa apreciaza ca ENI ar fi interesata si de cumpararea pachetului detinut de Shell (16.3%) celalalt actionar fiind Unipetrol. In mod traditional Ceska Rafinerska este vazuta ca unul dintre activele strategice ale grupului petrolier controlat de PKN Orlen.

Pe urmatorul loc in topul cresterilor s-a plasat Zentiva, cu o apreciere de 2.2%, o revenire in urma scaderii pronuntate de saptamana trecuta, generata de anuntata intentie a fondului ceh PPF Investments de a-si vinde cota de 13% detinuta in sociatete, revenire sustinuta de recomandari favorabile din partea unor banci de investitii.

Actiunile Telefonica O2 au avut de asemenea o evolutie pozitiva, incheind saptamana mai sus cu 1.2%.

Cele mai mari scaderi au fost resimtite de titlurile Komercni Banka (-7.2%), Central European Media Entreprises -CETV (-2.9%) si Orco Property Group cu -2.7%.

Deprecierea titlurilor Komercni Banka a fost sustinuta si de intrarea in perioada ex-dividend (miercuri, 23 mai). Central European Media Enterprises negociaza in prezent listarea sa pe bursa din Varsovia, care ar putea deveni astfel a treia piata pe care sunt cotate actiunile sale, dupa Nasdaq si Bursa de la Praga. Este posibil ca nivelul cotatiilor sa fi fost influentat negativ de un proiect de lege pregatit de guvernul ceh, menit sa accelereze digitalizarea transmisiei TV la nivel national. In prezent, ratingurile canalelor de acest fel sunt mici iar costurile transmitatoarelor destul de ridicate. Dezvoltatorul imobiliar Orco Property Group a anuntat achizitia complexului City Gate din Bratislava, Slovacia, situat in apropierea centrului istoric al orasului. Orco intentioneaza sa transforme aceasta cladire pana la sfarsitul anului 2008, urmand ca ea sa gazduiasca spatii comerciale, restaurante, birouri si apartamente de lux.


UNGARIA


Capitalizare Bursa de la Budapesta: 30.8 mld EUR

Indicele blue-chips BUX a terminat saptamana in usoara scadere comparativ cu saptamana trecuta (-0.1%) la valoarea de 25,843.2 puncte, valoare mai mare cu 4.2% decat cea inregistrata la sfarsitul anului trecut. Valoarea tranzactiilor a fost insa aproape de doua ori mai mare comparativ cu saptamana precedenta, ajungand la 968 mil EUR in conditiile in care numai in ziua de marti s-au efectuat tranzactii in valoare de 400 mil EUR, ceea ce reprezinta triplul unei zile obisnuite, din cauza interesului pentru actiunile MOL, cu care s-au incheiat 90% din tranzactii.

Cele mai importante cresteri din cosul indicelui au fost inregistrate de grupul farmaceutic Egis (+3.6%), Compania petroliera MOL (+3.1%) si banca ipotecara FHB Mortgage Bank (+1.9%). Egis a beneficiat de recomandari pozitive din partea marilor companii de brokeraj care in contextul valului de vanzari care s-a facut simtit in urma perioada au considerat ca actiunile companiei sunt atractive, din cauza revirimentului inregistrat pe piata din Rusia si a posibilei diminuare a efectelor negative de curs valutar
In aceasta saptamana atentia investitorilor si presei ungare a fost canalizata mai mult decat de obicei asupra MOL. Conform portalului bbj.hu, compania petroliera se afla in discutii cu lantul de benzinarii Tifon, din Croatia, privind o eventuala achizitie. Tifon detine o retea de 33 statii de alimentare cu carburanti si intentioneaza sa achizitioneze inca 25 de statii, ceea ce i-ar permita sa devina numarul doi pe o piata actualmente dominata de OMV si compania locala INA. Recent, MOL a pierdut, alaturi de croatii de la INA, licitatia pentru modernizarea infrastructurii din Muntenegru in favoarea companiei slovene Petrol. MOL a oferit o suma de 105 mil EUR in timp ce Petrol – 154.5 mil. Aprecierea cotatiilor actiunilor MOL Group a fost favorizata si de cumpararile sustinute efectuate de o banca ungara in numele unui magnat rus, Megdet Rahimkulov, care a ajuns sa detina indirect in total 5.23% din actiunile MOL

In topul scaderilor s-au detasat TVK, combinatul petrochimic al MOL (-4.4%),desi rezultatele trimestriale au fost bune, compania reusind sa obtina un profit net de 35.9 mil EUR comparativ cu o pierdere neta de 4.9 mil EUR cu un an inainte. I-au urmat actiunile grupului farmaceutic Gedeon Richter cu -2.9% si de compania IT Synergon Information Systems, cu o scadere de -2.9%.


POLONIA

Capitalizare Bursa de la Varsovia: 213.7 mld EUR

La Bursa de la Varsovia valoarea tranzactiilor saptamanale a urcat la 2.7 mld EUR iar indicele WIG 20 a postat un castig saptamanal de 1.1% (8.2% de la inceputul anului). Compania extractiva KGHM a revenit in atentia investitorilor datorita evolutiilor pozitive ale preturilor la cupru, actiunile sale castigand 6%. Conducerea companiei a anuntat cresterea plafonului de investitii si inceperea unor prospectiuni in afara Poloniei. Dintre banci, cel mai bine a evoluat BRE Bank in timp ce PKO BP a inchis saptamana pe minus (-0.7%) desi a atins un maxim istoric la 54.85 PLN.

Cea mai mare crestere a actiunilor din indice a putut fi observata la Cersanit (+8.9%), producatorul de obiecte sanitare si placi ceramice anuntand deschiderea unei noi fabrici, in Ucraina, care va fi operationala pana la finele anului 2007. Finantarea va fi asigurata atat prin fonduri proprii cat si printr-un imprumut BERD. Locatia aleasa este Novograd Wolynski si va atinge o capacitate de productie de 7 mil mp de placi ceramice si un milion de obiecte ceramice in 2008, cu o cifra de afaceri estimata la 80 mil EUR.

O crestere importanta au inregistrat-o si actiunile bancii BRE Bank (+7.6%) urmate de cele ale operatorului alternativ de telefonie Netia (+7.3%).

La polul opus, cea mai mare scadere din cosul indicelui WIG 20 apartine titlurilor Prokom Software care au pierdut 5.3% deoarece compania a publicat rezultatele trimestriale. Din date reiese ca in trim.I’ 07 cifra de afaceri s-a ridicat la 134 mil PLN (35.2 mil EUR) in timp ce aceeasi perioada a anului trecut i-au adus vanzari de 130 mil PLN (34.1 mil EUR). Profitul net a fost influentat masiv de castigurile financiare, care au depasit de 11 ori profitul operational de 8.5 mil PLN. Rezultatul net este de 8 ori mai mare (77.8 mil PLN) fata de trim.I ‘ 06 (11.9 mil PLN). Prokom este parte a celui mai mare grup IT din Polonia, fiind listat atat la Varsovia cat si la Bursa din Londra (prin Global Depositary Receipts, GDR).

Scaderi importante au inregistrat si Telekomunikacja Polska, fostul operator national de telefonie fixa (-5.3%) urmate de grupul petrolier LOTOS cu un regres de -1%. In cazul Telekomunikacja Polska (TPSA) care este si cea mai mare companie listata la Bursa de la Varsovia, invetsitorii au sanctionat rezultatele slabe raportate pe primul trimestru (cifra de afaceri de 4.4 mld PLN in scadere cu 2.7% si un profit net in usoara crestere, cu 2.6% fata de trim.I 2006 cifrat la 518 mil PLN). Lotos va anula un proiect de investitie pe care intentiona sa il deruleze, si anume construirea unei unitati de valorificare a reziduurilor gazoase rezultate in urma prelucrarii petrolului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri