Antonela Badea, www.vanguard.ro
www.vanguard.ro/

AUSTRIA [Capitalizare Bursa din Viena: 379.9 mld EUR]

Cu toate ca indicele blue-chips ATX a inregistrat un nou maxim istoric vineri, 1 iunie, saptamanal a afisat o crestere moderata de 1.2%. Avansul de la inceputul anului este printre cele mai bune (castig de peste 10%). Valoarea tranzactiilor a fost in crestere usoara si s-a situat la 3.8 mld EUR desi luni nu s-au efectuat tranzactii.

Top cresteri ATX: Voestalpine (prelucrarea otelului): +8.5%, Wienerberger (materiale de constructii): +6.7%, Andritz (Sisteme industriale): +6.6%
Top scaderi ATX: Bet and Win (pariuri sportive online): -3.9%, OMV (petrol si gaze): -3.3%, RHI (materiale si produse refractare): -3%.

Actiunile Voestalpine (AT.VOE) s-au apreciat considerabil dupa ce a devenit evident ca oferta sa de preluare a Bohler-Uddeholm (AT.BUD) la 73 EUR/actiune este privita favorabil atat de compania tinta cat si de ceilalti actionari ai acesteia. Unul dintre actionari este Wiener Staedtische (AT.WST) detinatoare a unui pachet de 2.15% din (AT.BUD) si care a anuntat saptamana trecuta ca accepta oferta. Aceste evenimente s-au suprapus de asemenea cu opinii favorabile din partea bancilor de investitii care au considerat ca sectorul produselor din otel ( in special cele destinate infrastructurii feroviare) au perspective foarte bune in aceasta perioada.

Topul scaderilor a fost condus de grupul de pariuri sportive si divertisment online BetAndWin (AT.BWIN), care a publicat rezultate financiare trimestriale. Veniturile brute din pariuri si jocuri au fost de 89.4 mil EUR, in scadere cu 8% fata de trimestrul I al anului anterior cand au fost de 97.3 mil EUR insa prin eliminarea din rezultatele trim.I 200 a consolidarii subsidiarei americane cresterea organica a fost de 24.5% (calculata la venituri nete recurente de 71.3 mil EUR). Profitul net a urcat de peste 5 ori pana la 9.9 mil EUR. Ultimele stiri dadeau ca posibila lansarea unei oferte pentru preluarea Sportingbet Plc.,fapt ce a provocat reactii negative.

Furnizorul de servicii energetice si de mediu EVN AG (AT.EVN) a publicat date despre evolutia afacerilor sale in prima jumatate a anului financiar 2006/2007 si anume perioada 1 oct 2006 – 31 mar 2007. Principalele noutati sunt consolidarea pentru prima data a subsidiarei macedonene ESM AD si intrarea pe piata serviciilor ecologice din Turcia. Cifra de afaceri s-a situat la nivelul de 1.3 mld EUR, in crestere cu 6.2% comparativ cu perioada similara a anului financiar precedent (1 oct 2005 – 31 mar 2006). Profitul operational a scazut cu 9.9% pana la 171.9 mil EUR iar rezultatul net a fost mai mic cu 3%, cifrandu-se la 188.9 mil EUR. Rezultatele mai slabe au fost explicate prin clima blanda cu care a debutat anul calendaristic, ceea ce a dus la declinul vanzarilor de energie termica, scadere contrabalansata partial de consolodarea subsidiarei macedonene ESM AD. Compania anticipeaza ca scaderea pretului la combustibili impreuna cu vremea calduroasa vor mentine un usor declin al vanzarilor pe tot parcursul acestui an financiar.

„¯ Capitalizare: 3.8 mld EUR; P/S (ttm): 1.8 ; P/E (ttm): 17.6 ; P/A: 0.6


CEHIA [Capitalizare Bursa de la Praga: 63.4 mld EUR ]

Bursa de la Praga a incheiat saptamana intr-un sentiment usor pozitiv, indicele PX afisant o crestere de 1% in aceasta perioada. Exista un numar redus de emitenti care au terminat saptamana in scadere, restul companiilor din cosul indicelui inregistrand aprecieri (reduse) sau stagnari. Valoarea tranzactiilor s-a aituat la jumatatea celei inregistrate saptamana trecuta (442 mil EUR). Indicele PX are acum cel mai mare avans de la inceputul anului dintre cei analizati (+15.4%).

Top cresteri PX: Telefonica O2 (+3.6%), Komercni Banka (+3.5%), Orco Property Group (+2.9%)
Top scaderi PX: Philip Morris CR : -1.8%, Unipetrol: -1.6%.


Orco Property Group a anuntat de curand achizitia a 73,000 mp de teren in Szczecin, Polonia unde se vor construi mai multe ansambluri rezidentiale. Aceasta este prima expansiune a Orco in alte regiuni ale Poloniei, compania fiind in mod traditional prezenta numai la Varsovia. Rezultatele trimestriale ale developerului au fost sub asteptari, profitul net de 0.4 mil EUR scazand cu 94% fata de trim.I’ 06 (cand a fost de 7.3 mil EUR) cu toata cresterea de peste trei ori a veniturilor, pana la 58.6 mil EUR. Rezultatul a fost influentat de lipsa unei noi reevaluari a activelor deoarece conform politicii contabile a firmei o astfel de actiune se intreprinde cand au loc modificari majore in structura activelor sau sunt achizitionate proprietati noi. Pana la sfarsitul trim.II ‘ 07 grupul planuieste achizitii de peste 500 mil EUR in conditiile in care portofoliul Orco este de 727.9 mil EUR. Orco intentioneaza sa deruleze o majorare de capital pentru a-si lista actiunile la bursele din Varsovia si Budapesta. „¯ Capitalizare: 1.1 mld EUR; P/E (ttm): 12.2 ; P/NAV :2.0 ; P/A* : 1.5 3 ( * = active investite)

ECM Real Estate Investments a publicat un profit net trimestrial de 821 000 EUR (CZK 23 mil) in scadere cu 64.7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scadere provocata de cresterea de 8 ori a cheltuielilor financiare. Valoarea portofoliului de active investite este si ea in scadere, la 174.2 mil EUR de la 200.9 mil EUR in trimestrul I din 2006. Milan Janku, CEO al companiei a subliniat pentru Prague Monitor ca pe langa cresterea numarului proiectelor in care ECM este deja prezent, se intentioneaza extinderea in alte tari din CEE. Profitul operational este cu 29.8% mai mare fata de trim.I 2006 si se cifreaza la 5.1 mil EUR, impulsionat de cresterea venitului din inchirieri si venitul din vanzarea cladirii City Point. Activele ECM au crescut cu numai 1.5% pana la 338.2 mil EUR in timp ce costurile administrative au urcat cu 81.9%. ECM nu a mai efectuat o reevaluare a activelor sale in acest trimestru, spre deosebire de trim.I 2006. Portofoliul companiei include 17 proiecte in care ECM este developer si alte 3 in care este investitor. „¯ Capitalizare: 247.3 mil EUR ; ; P/E (ttm): 14.1 ; P/NAV : 1.5 ; P/A* : 1.3 ( * = active investite)


UNGARIA [Capitalizare Bursa de la Budapesta: 31.7 mld EUR ]

Indicele BUX al companiilor blue-chips cotate la Bursa din Budapesta a crescut puternic in saptamana care a trecut (+4.5%) depasind toti ceilalti indici luati in considerare. De asemenea, BUX a depasit BET la castigul de la inceputul anului, apreciindu-se cu 8.7% (BET: +8.1%). Valoarea tranzactiilor saptamanale la bursa maghiara, de 480 mil EUR a reprezentat sub jumatate din cea inregistrata cu o saptamana in urma insa aceasta scadere este partial explicabila deoarece luni (28 mai) nu s-au efectuat tranzactii.

Top cresteri BUX: Egis Pharmaceuticals (+8.6%), MOL Group (+5.7%), Raba Automotive Group (+3.9%)
Top scaderi BUX: Econet.hu (informatica) : -2.4%, Danubius Hotels (turism): -1.3%; Pannonplast (materiale plastice): -0.7%


Titlurile Egis s-au aflat pe un trend puternic ascendent in aceasta saptamana pe fondul speculatiilor privind o potentiala preluare a intregului pachet de actiuni de catre actionarul sau majoritar, Servier. De asemenea presupunerile merg chiar pana la o eventuala delistare a Egis, sau posibilitatea ca chiar Servier sa fie preluata de o companie mai mare, in acord cu valul de fuziuni si achizitii manifestat in mai multe sectoare. Conform declaratiilor preluate de Reuters si portfolio.hu, producatorul de medicamente Egis nu are cunostinta de eventualele planuri ale actionarului sau majoritar (Servier) de a cumpara mai multe actiuni, dupa cum a declarat Lazslo Marosffy, CFO.

Tot posibila achizitie de catre o companie puternica a stat si la baza aprecierii Raba, producatorul de piese auto si utilaje fiind considerata o companie in cautarea unui investitor strategic pe termen lung, dupa cum a declarat chiar managerul financiar al companiei, Béla Balogh.


POLONIA [Capitalizare Bursa de la Varsovia: 222.5 mld EUR]

Desi valoarea tranzactiilor saptamanale la bursa din Varsovia a fost in scadere usoara (-5%, total 2.5 mld EUR), indicele WIG-20 a consemnat cea mai mare apreciere dintre cei analizati (+5.2%) iar cresterea de la sfarsitul anului trecut este de 13.8%.

Top cresteri WIG-20: KGHM (ind.extractiva): +12.4%, Bank Pekao (+9.0%), Bank PKO BP (+7.9%)
Top scaderi WIG-20: TVN (media) : -2.0%; Netia (telecomunicatii): -1.3%

Saptamana trecuta actiunile producatorului de cupru si argint KGHM au adus un castig de 12.4%. Compania a anuntat inceperea prospectarilor geologice pentru investigarea unor zacaminte din Germania si Ucraina. Cotatia actiunilor a luat avant dupa ce AGA derulata miercuri 30 mai a decis distribuirea intregului profit realizat in 2006 (870 mil EUR) ca dividende. Initial managementul a propus un dividend de 7 PLN/actiune (corespunzator unei rate de distribuire de 40%) insa in urma votului reprezentantilor statului polonez (Trezoreria) acesta va fi de 17 PLN/actiune. Data de inregistrare este 25 iunie iar plata se va face la 10 iulie.

Intr-un interviu acordat unor cotidiene locale, Piotr Kownacki, CEO of PKN Orlen s-a aratat increzator in eliminarea pierderilor de la rafinaria Mazeikiu din Lituania in acest an, ceea ce ar face ca rezultatul net sa fie apropiat de zero sau usor negativ; avariile generate de incendiul de anul trecut vor fi reparate pana la sfarsitul acestui an iar investitiile in rafinarie vor totaliza in jur de 1 mld USD in urmatorii 5 ani. PKN se va pregati de asemenea pentru cazul in care conducta Druzhba ar putea fi inchisa si ar trebui sa proceseze petrol provenind din alte surse decat Rusia.

PKN Orlen si Grupa Lotos, cele doua mari companii petroliere ale Poloniei, intentioneaza sa obtina licente de exploatare a petrolului in Letonia. Ambele grupuri efectueaza preponderent activitati de rafinare.Stirea a fost primita pozitiv si cotatiile celor doua companii au castigat peste 3% in cursul acestei saptamani.

NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri