Antonela Badea, www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizare Bursa din Viena: 366.6 mld EUR]

Bursa austriaca, alaturi de cea poloneza, a fost inchisa joi 7 iunie iar tranzactionarea s-a reluat vineri 8 iunie. Saptamana a fost dominata de scaderi neintrerupte astfel incat indicele ATX a postat o corectie severa de 3.1%. iar scaderile actiunilor au survenit intr-o perioada in care Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de referinta la nivelul de 4% existand posibilitatea ca aceasta sa nu fie ultima majorare din acest an. Aceasta decizie a afectat sectorul financiar, actiunile Raiffeisen scazand cel mai mult, cu 6.9%. Valoarea tranzactiilor in saptamana analizata a fost de 4 mld EUR, in usoara crestere fata de intervalul anterior.

Top cresteri ATX: S&T (informatica): +0.7% ; Bohler-Uddeholm (otel si materiale speciale): +0.4%
Top scaderi ATX: BetandWin (online gambling): -14.9%; Andritz AG (sisteme industriale): -8.3%; Raiffeisen int’l. Holding: -6.9%.

Titlurile Bet and Win (AT.BWIN) au condus si in aceasta saptamana topul scaderilor, compania aflandu-se in discutii pentru preluarea operatorului britanic Sportingbet, care a fost destul de mult afectat de interzicerea jocurilor si pariurilor online in SUA si Turcia, existand posibilitatea ca Sportingbet sa plateasca amenzi. Este de asteptat ca preluarea sa fie dificila din cauza reglementarilor extrem de dure si complexitatii legale a procesului.

Grupul petrolier OMV (AT.OMV) a anuntat descoperirea unui nou zacamant de gaze in Pakistan, in provincia Sindh, zona in care OMV exploateaza in prezent alte doua campuri, Miano si Sawan. Deocamdata potentialul de extractie se ridica la 3,400 boe/zi insa cifrele finale vor fi cunoscute dupa ce se vor face mai multe teste. In Pakistan, OMV activeaza in cadrul unui joint venture impreuna cu Eni AEP Limited (Eni), Pakistan Petroleum Ltd (PPL) si Government Holdings (Private) Ltd (GHPL). In campurile de la Sawan, Miano si Kadanwari OMV extrage gaze naturale insumand 19.100 boe/zi potentialul confirmat fiind de 100,000 boe/zi.

Producatorul de materiale, profile si componente din otel Voestalpine (AT.VOE) a finalizat cu succes oferta de preluare a Bohler-Uddeholm (AT.BUD), care activeaza de asemenea in industria otelului (materiale si oteluri speciale), in urma careia Voestalpine detine peste 50% din Bohler-Uddeholm. Tot in aceasta saptamana, Voestalpine a publicat si rezultatele anului financiar 2006/07 (cuprins intre 01.04.2006 – 31.03.2007), afisand o cifra de afaceri de 7.0 mld EUR fata de 6.2 mld EUR in anul 2005/06 (+13.1% y.o.y.). Din aceasta 200 mil EUR se datoreaza consolidarii unor companii nou-achizitionate (10 la numar) astfel incat cresterea organica a cifrei de afaceri este de 9.9%. Profitul operational s-a situat la 1 mld EUR fiind cu 40% mai mare comparativ cu anul financiar precedent, marja bruta avansand la 14.4% (de la 11.6. La nivelul profitului net Voestalpine a obtinut 765 mil EUR (marja neta: 10.9%) in crestere cu 45.4% fata de anul trecut cand s-a situat la 526 mil EUR. Companiile nou achizitionate au avut o contributie de numai 10.4 mil EUR (crestere organica profit net: 43.5%). Investitia in actiuni Voestalpine a reprezentat un plasament extrem de profitabil in perioada apr 06 –mar 07, cotatia actiunilor sale avansand cu peste 80% in aceasta perioada.

Capitalizare: 8.6 mld EUR ; P/A: 1.3; P/E: 11.4; P/S:1.3; EV/EBITDA: 8.9

CEHIA [Capitalizare Bursa de la Praga: 62.2 mld EUR ]

Valoarea tranzactiilor saptamanale la Bursa de la Praga s-a situat la 658.7 mil EUR, in crestere cu aproape 50% fata de saptamana precedenta. Indicele PX a terminat saptamana in teritoriu negativ, depreciindu-se cu 1.6%. Din nou, majoritatea titlurilor componente au inregistrat scaderi, cele doua care au terminat saptamana pe plus inregistrand aprecieri foarte slabe.

Top cresteri: PX Unipetrol (petrol si gaze): +1.3%; Komercni Banka (banci): +0.4%
Top scaderi PX: Pegas Nonwovens (textile): -3.7%, CEZ (productie energie electrica): -3.3%; Telefonica O2 (telecomunicatii): -3.1%


Compania imobiliara Orco Property Group a lansat miercuri o oferta de actiuni pentru majorarea capitalului social prin care se doreste plasarea unui numar de 1,304,348 actiuni noi cu optiunea de a mai emite inca 15% in plus daca cererea este mare (greenshoe option guarantee). Actiunile vor fi emise la un pret apropiat de cel din piata si conform ultimelor cotatii majoirarea de capital putand ajunge la 160 mil EUR. Veniturile obtinute vor fi utilizate pentru extinderea activitatilor in regiunile central si sud-est europene.Titlurile Orco au scazut cu 1.9% in aceasta saptamana.

Producatorul de electricitate CEZ este unul dintre investitorii care si-au exprimat interesul de a participa ca investitori in centrala nucleara ce va fi construita la Belene, cu o capacitate proiectata sa ajunga la 2,000 MW. Bulgaria a semnat un contract cu firma rusa Atomstroyexport (controlata de Gazprom) care va construi primele doua reactoare pentru 4 mld EUR. Statul bulgar va pastra un pachet de 51% din actiunile noii companii iar restul va fi vandut unui investitori strategic. Cotatia actiunilor a fost influentata negativ de o serie de articole din presa ceha, care se tem ca din cauza rascumpararii de actiuni pe care compania a initiat-o (pana la 10% din capitalul social) cu intentia de a anula titlurile respective, participatia statului ar creste de la 67.6% la peste 68%, fapt ce ar declansa o oferta obligatorie de preluare, conform Codului Comercial aplicabil. Situatia ar putea fi evitata daca statul ceh ar vinde din actiuni, dupa cum intentioneaza, pentru a strange banii necesari desfasurarii unui program de reabilitare a infrastructurii.

Producatorul de medicamente Zentiva si-a extins programul de rascumparare a actiunilor proprii care se va derula in urmatoarele 18 luni si va viza rascumpararea a cel mult 10% din capital. Pretul de achizitie poate varia intre 1 si 2000 CZK/actiune. La data de 6 iunie actionarii Zentiva au aprobat plata unui dividend de 11.5 CZK/actiune (0.4 EUR/actiune). Profitul net al Zentiva s-a cifrat la 1.2 mld CZK in 2006 (77.9 mil CZK) iar capitalizarea a atins 1.9 mld EUR.

UNGARIA [Capitalizare Bursa de la Budapesta: 30.9 mld EUR ]

Nici indicele blue-chips de la Budapesta nu a evoluat contrar tendintei negative observate la pietele analizate, incheind saptamana cu o pierdere de 3.5%. Valoarea saptamanala a tranzactiilor a crescut cu 36% pana la 653 mil EUR, ziua de vineri inregistrand tranzactii in valoare dubla fata de media zilelor precedente, cele mai tranzactionate emisiuni fiind MOL si OTP Bank.

Top cresteri BUX: Fotex (holding retail): +1.7%; Raba Automotive Group (piese auto): +1.4%; Pannonplast (materiale plastice): +0.8%
Top scaderi BUX: Econet.hu (Informatica): -9.6%; OTP Bank (banci): -6.3%; Gedeon Richter (farmaceutic): -5.1%.

Cea mai importanta crestere, desi modesta, a fost afisata de holding-ul Fotex, care detine mai multe afaceri de retail din diferite domenii si de asemenea este implicat in investitii imobiliare. Conform unui sondaj al portfolio.hu, actiunile Fotex sunt printre preferatele fondurilor de investitii din segmentul de capitalizare medie, alaturi de Raba, pannonplast si Danubius Hotels. Dintre blue-chips sunt preferate OTP Bank, MOL Group, Magyar Telekom, Richter si Egis iar dintre small caps componente ale BUX este preferat combinatul chimic TVK. Studiul a centralizat aprecierile primite de la 18 fonduri de investitii locale si straine.

Cateva banci de investitii au redus pretul tinta asupra celui mai mare producator de medicamente maghiar, Gedeon Richter previzionand aparitia unei noi runde de scaderi de pret la cele mai vandute produse ale sale conform legislatiei maghiare in domeniu. Drept rezultat, cotatia actiunilor a cazut cu peste 5%. Noul sistem de ajustare a preturilor legiferat in Ungaria prevede ca firmele specializate isi pot reduce preturile in 2 etape: unele dintre ele anunta primele cuantumul si aria de aplicare a reducerilor, iar dupa publicarea acestei “liste tranzitorii” celalalte companii pot sa raspunda cu propriile ajustari, care sunt adesea necesare pentru a obtine contracte guvernamentale sau pentru mentinerea competitivitatii. Datorita efectelor negative resimtite in piata prin introducerea unui sistem impovarator prin care este sustinuta cheltuiala publica in domeniul santatii, conducerea Richter se gandeste la relocarea unor facilitati de productie in India.

Si titlurile Magyar Telekom au suferit o depreciere, (-4.1%) in linie cu alti operatori de telefonie care isi vor vedea veniturile afectate de noua reglementare adoptata de Consiliul pentru telecomunicatii al Uniunii Europene prin care tarifele de roaming vor scadea cu pana la 70% pe teritoriul tarilor membre. Ministrul ungar al transporturilor si economiei, Janos Koka, a estimat ca aceasta scadere de preturi il va costa pe fiecare operator cca 8-15 mld HUF (32 – 60 mil EUR).

POLONIA [Capitalizare Bursa de la Varsovia: 218 mld EUR ]

In cursul acestei saptamani indicele celor mai capitalizate companii cotate la Bursa de la Varsovia a inregistrat marti 5 iunie un maxim istoric la 3.755,45 puncte, depasind maxim dupa maxim pe 1 si 4 iunie respectiv. Cu toate acestea si acest indice a terminat saptamna in scadere cu -2.5%. Ca si in cazul bursei din Viena, joi 7 iunie nu s-au facut tranzactii, bursa fiind inchisa. Valoarea tranzactiilor nu a avut totusi mult de suferit, scazand moderat (-8%) pana la 2.3 mld EUR.

Top cresteri WIG 20: PKN Orlen (petrol si gaze): +6.3%; Netia (Telecomunicatii): +3.1%; MOL Group (petrol si gaze): +2.4%
Top scaderi WIG 20: PKO BP (banci): -7.9%; KGHM (extractia cuprului): -7.4%; TVN (media): -6.9%


Banca nationala a Ucrainei a acceptat fuziunea dintre HVB bank Ukraine si UniCredit Bank, care apartin de banca poloneza Pekao. Pekao intentioneaza sa transforme UniCredit Bank Ucraina in una dintre cele mai mari banci ucrainiene in urmatorii ani, informeaza cotidianul Rzeczpospolita. Fuziunea Bank Pekao – Bank BPH care au facut parte din grupul HVB si ar urma sa fie incorporate in UniCredit ar putea suferi intarzieri din cauza dificultatilor aparute in negocierile pentru vanzarea unei parti a retelei Bank BPH, denumita BPH-200. Principalii jucatori interesati sunt GE Money Bank si Credit Mutuel.

Principalul castigator al saptamanii cu un avans de peste 6% la cotatia actiunilor a fost compania petroliera PKN Orlen. Aceasta detine un pachet din operatorul de telefonie mobila Polkomtel, pachet de care este interesat unul dintre actionarii operatorului, grupul Vodafone. In ultimele zile presa din Polonia a speculat intens asupra faptului ca statul polonez, care este unul dintre actionarii Orlen, va face presiuni pentru vanzarea pachetului. PKN este cel mai important producator de petrol din Polonia si a cumparat in iunie in 2006 rafinaria lituaniana Mazeikiu, care detine si terminalul petrolier Butinge, la Marea Baltica. Un incediu deosebit de puternic in octombrie acelasi an a lasat insa rafinaria fara capacitati importante. Intr-o declaratie, PKN a anuntat investitii de 1.6 mld USD in Mazeikiu pana in anul 2012. In aceasta saptamana adunarea generala a actionarilor PKN a hotarat sa aloce aprox. 2 mld PLN din profitul pe anul 2006 sub forma de dividende (aprox. 1.2 EUR/actiune).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri