Antonela Badea, www.vanguard.ro


- AUSTRIA [Capitalizare Bursa din Viena: 372.1 mld EUR]


Nici una dintre cele 20 de companii ce alcatuiesc indicele ATX nu a terminat saptamana in scadere, ziua de vineri 8 iunie reprezentand pentru majoritatea un punct de cotitura spre un teritoriu pozitiv. In plus, ziua de 15 iunie a adus indicele ATX la un nou maxim istoric (4,967.61 puncte), castigul saptamanal fiind de 4.2% iar cel anual de 11.3%. Capitalizarea bursiera a actiunilor a crescut cu peste 1.5% in numai o saptamana. Valoarea tranzactiilor la bursa vieneza a atins 4.4 mld EUR, in crestere cu 10% fata de saptamana anterioara, cele mai lichide actiuni fiind Voestalpine si Erste Bank.

Top cresteri ATX: Voestalpine (Produse si componente din otel): +14.4%; A-TEC Industries (Holding industrial): +7.3%; Mayr-Melnhof Karton (ambalaje celuloza): +6.7%

Conform saptamanalului austriac Profil, producatorul de otel si componente din otel Voestalpine si-ar putea mari participatia pe care o detine la Bohler-Uddeholm de la 54% cat este in prezent in urma ofertei de preluare incheiate recent, la peste 60%, daca unii dintre actionarii Voestalpine care au detineri la Bohler vor decide sa isi vanda participatiile. Este vorba despre Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich, Oberbank, Energie AG si Linz AG care au cumparat impreuna cel putin 10% din actiunile Bohler-Uddeholm, pachet pe care media speculeaza ca l-ar putea vinde catre Voestalpine, desi acesti actionari au negat. In continuare, Voestalpine se afla in atentia marilor companii de servicii financiare, care au asteptari foarte optimiste de pe urma acestei fuziuni.

BWIN Interactive Entertainment AG, unul dintre cei mai mari operatori de site-uri ndedicate pariurilor sportive a semnat un contract de marketing cu echipa spaniola de fotbal Read Madrid, urmand sa fie sponsorul principal al echipei pentru trei sezoane. Astfel, echipamentul jucatorilor va afisa logo-ul BWIN incepand cu sezonul 2007/08. Termenii financiari ai acordului nu au fost facuti publici. Titlurile BWIN au castigat peste 5.8% in aceasta saptamana.

Producatorul de materiale de constructii Wienerberger a anuntat achizitionarea a inca 10% din actiunile Baggeridge Brick Plc (UK) ridicand astfel pachetul detinut (sau pentru care s-au incheiat acorduri de vanzare) la peste 50% din capitalul social al companiei-tinta. Cumpararea celor 10% s-a perfectat la un pret de 247 pence/actiune (anterior, un pachet de 32% a fost cumparat cu 230 p/actiune). In cursul ultimei cumparari, Wienerberger a crescut valoarea ofertei (neconditionate) pentru toate actiunile Baggeridge la 247 p/actiune (la acest pret oferta Wienerberger evalueaza compania la 100 mil GBP (148 mil EUR). Titlurile Baggeridge se tranzactionau vineri la 243 p/actiune si un P/E de 45.


- CEHIA [Capitalizare Bursa de la Praga: 62.9 mld EUR ]

Valoarea tranzactiilor la bursa din Praga s-a ridicat in aceasta saptamana la 620 mil EUR, in usoara scadere fata de saptamana trecuta. Cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale CEZ, Telefonica si Erste Bank. Erste Bank a revenit in top dupa ce agentia Fitch a imbunatatit ratingurile subsidiarelor din Cehia si Slovacia de la „ A-” la „A” pentru Ceska Sporitelna si de la „F2” la „F1” pentru Slovenska Sporitelna.Indicele PX a postat un castig saptamanal modest, de numai 1.6% insa avansul de la inceputul anului este de peste 16%.

Top cresteri PX: Central Media Enterprises (grup TV): +5.8%; Erste Bank: +4.8%; Philip Morris CR (ind.tutunului): +3.4%
Top scaderi PX: Telefonica O2 (telecomunicatii): -1.1%; ECM Real estate Investments AG (imobiliar): -0.4%; Zentiva (Farmaceutic): -0.3%


Conform cotidianului ceh HN, Telefonica O2 ar putea fi nevoita sa isi vanda unele proprietati imobiliare pe care le detine pentru a plati amenzile rezultate din disputa cu T-Mobile CR (detinuta de Deutsche Telekom). In 2001 T-Mobile CR a solicitat 900m CZK de la TEF O2 CR reprezentand tarife de interconectare. Prin decizia emisa in aceasta saptamana in cadrul litigiului inceput atunci, TEF O2 CR ar trebui sa plateasca o amenda de aprox. 1.8 mld CZK (63.6 mil EUR), incluzand dobanzile si penalitatile aferente. Compania a anuntat ca va face apel importiva acestei decizii

ORCO Property Group a derulat in aceasta saptamana o majorare de capital prin care s-au emis 1.3 mil actiuni la pretul de 115.0 EUR/actiune. Oferta a imbracat forma unui plasament privat, fiind adresata investitorilor institutionali (60% dintre cei ce au subscris avand ca tari de origine Ungaria si Polonia). Datorita exercitarii unei optiuni de supra-alocare de 0.2 mil actiuni, suma incasata s-a ridicat la 172.5 mil EUR. Cu ocazia majorarii, oficialii firmei au avansat posibilitatea ca in acest an cifra de afaceri sa fie cu 10-15% peste cea bugetata anterior, de 223 mil EUR. Actiunile Orco vor incepe sa fie tranzactionate la Budapesta si Varsovia in jurul datei de 21 iunie a.c. In urma cu cateva zile, Orco a achizitionat printr-un joint venture cu
Morgan Stanley Real Estate Fund V centru GSG din Berlin. Pretul de achizitie al celor 800,000 mp de spatii industriale si comerciale s-a ridicat la 400 mil EUR. Portofoliul Orco are o valoare de aprox. 470 mil EUR iar capitalizarea sa la bursa din Praga este de 700 mil EUR. In prezent Orco se tranzactioneaza la un pret de 123 EUR/actiune.

Benzina, bratul de retail al Unipetrol, detinuta de grupul polonez PKN Orlen, si-a stabilit ca tinta reconstruirea a 50% din statiile de benzina pe care le detine pe teritoriul Cehiei pana la sfarsitul acestui an, avand in vedere concomitent si o extindere a prezentei sale pe piata locala. Reconstruirea totala a celor 319 statii detinute de Benzina se va finaliza in 2009. Pentru aceasta operatiune au fost deja alocate 46.4 mil EUR din resurse proprii iar pana acum au fost investite 7 mil EUR. In primul trimestru al anului, Benzina a inregistrat un profit de 584.389 de euro.


- UNGARIA [Capitalizare Bursa de la Budapesta: 31.9 mld EUR ]

Valoarea tranzactiilor de la bursa din Budapesta a scazut usor fata de saptamana trecuta, situandu-se la valoarea de 616.3 mil EUR. Indicele BUX a crescut puternic, cu 3.1% fata de saptamana anterioara, randamentul de la inceputul anului fiind cel mai scazut (8.1%). Dintre componentele sale, singura companie care a terminat saptamana in scadere a fost Gedeon Richter.

Top cresteri BUX: Econet.hu (Informatica): +9.3%; Magyar Telekom (Telecomunicatii): +6.2%; OTP Bank (banci): +4.7%
Top scaderi BUX: Gedeon Richter (Farmaceutice): -2.7%

In saptamana care a trecut, Zsolt Hernadi, presedinte-CEO al grupului petrolier MOL s-a intalnit cu o delegatie a grupului rus Gazprom pentru a discuta proiectele internationale de constructie a unor conducte de gaze, conform cotidianului maghiar Magyar Hírlap. Pe agenda de discutii s-a regasit si modul in care cele doua companii ar putea incepe constructia unui depozit strategic de gaze in Ungaria. Titlurile MOL s-au aflat constant in atentia presei in ultima perioada datorita cumpararilor repetate ale magnatului rus Megdet Rahimkulov (fost director executiv al Gazprom in anii ‘ 90) care, impreuna cu fii sai care ii sunt parteneri in cadrul unui vehicul de investitii (Kafijat Zrt), detine aproximativ 6% din actiunile grupului petrolier. Conform portfolio.hu, Rahimkulov ar urmari sa detina un pachet de 10% pe care sa il vanda unui investitor strategic.

Unul dintre cei mai mari producatori de medicamente din Estul Europei, Gedeon Richter, planuieste sa rascumpere din piata 20,000 actiuni pentru a le acorda drept bonusuri angajatilor. Cu toate acestea grupul farmaceutic este singurul component BUX care a terminat saptamana in scadere in timp ce rivalul de talie mai mica Egis a continuat sa creasca pe fondul speculatiilor preluarii si delistarii sale de catre actionarul majoritar Servier (+3.2% in aceatsa saptamana).


„X POLONIA Capitalizare Bursa de la Varsovia: 225.8 mld EUR

Saptamana care s-a incheiat a fost caracterizata prin cresterea valorii tranzactiilor cu actiuni la Bursa de la Varsovia, ele insumand 5.6 mld EUR, dublu comparativ cu intervalul precedent. Actiunile fostului monopol de telefonie fixa Telekommunicacija Polska SA (TPSA ) au fost impulsionate de rascumpararea de actiuni proprii din piata si au ajuns vineri in apropierea maximelor istorice. Indicele WIG-20 a inregistrat cel mai mare avans saptamanal (6.1%) si cel mai mare castig anual (16.4%) dintre toti indicii analizati.


Top cresteri WIG-20: KGHM (extragerea cuprului si argintului): +11.2%; Telekomunikacija Polska (Telecomunicatii): +10.1%; PGNiG (exploatare si distributie gaze): +7.6%
Top scaderi WIG-20 : Prokom Software (Informatica): -1.1%; Cersanit (Materiale de constructii): -1.0%; Bank BPH (Banci): -1.0%

GTC Bulgaria, subsidiara a dezvoltatorului imobiliar polonez Globe Trade Centre (GTC) a achizitionat 65% dintr-un proiect din Varna, oras situat pe coasta Marii Negre. Intr-un comunicat de presa se arata ca proiectul cuprinde 37,000 mp de suprafete inchiriabile. Dupa finalizare, prevazuta pentru trim.IV 2008, centrul comercial va genera venituri din chirii de aprox. 9.5 mil EUR anual. De asemenea, compania va finaliza achizitia a inca doua locatii cu aceeasi destinatie din Bulgaria. Actiunile GTC au pierdut 0.8%in aceasta saptamana.

Producatorul de cupru KGHM a incheiat saptamana cu un castig de pe fondul semnalelor de crestere a cererii de cupru pe pietele internationale, desi inca nu se stie cu certitudine daca actionarii vor primi dividende din profitul obtinut anul trecut (3.4 mld PLN sau 0.9 mld EUR). Perspectivele industriei sunt optimiste, unul dintre cei mai mari grupuri din industrie (Antofagasta Plc, detinatoare a minelor din Chile) apreciind ca 2007 va fi un an favorabil datorita conditiilor pietei.

PGNiG, companie controlata de statul polonez si care detine monopolul asupra furnizarii de gaze naturale a castigat dreptul de concesiune pentru explorarea unor campuri de petrol si gaze din Egipt. Aceasta reusita se adauga primirii spre exploatare a unui procent de 15% din capacitatea campurilor Snadd si Skarv din Norvegia. Titlurile PGNiG s-au aflat printre marile castigatoare ale acestei saptamanai, consemnand un avans de 7.6%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri