Antonela Badea www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 363.8 mld EUR]


La Bursa din Viena indicele ATX a terminat saptamana pe teritoriu negativ (-1.9%) reducandu-si astfel avansul de la inceputul anului pana la numai 8.3%. Din topul variatiilor rezulta scaderile au depasit cu mult cresterile, atat ca numar cat si ca amploare.Valoarea tranzactiilor saptamanale s-a situat la valoarea de 3.2 mld EUR, in usoara scadere fata de intervalul precedent.


Top cresteri ATX: Vienna Airport (servicii aeroportuare): +3.1%; Mayr-Melnhof Karton (ambalaje): +0.8%; Bohler-Uddeholm (siderurgie): +0.6%

Top scaderi ATX: A-TEC Industries (grup industrial): -9.8%; Austrian Post 9servicii postale): -6.4%; Uniqa Versicherungen (asigurari): -3.8%


Cea mai pronuntata scadere din aceasta saptamana a fost inregistrata de titlurile A-TEC Industries dupa ce directorul general al grupului si totodata actionar majoritar, Mirko Kovats, a fost oficial acuzat de falimentarea intentionata a doua dintre companiile pe care le-a condus anterior prin prezentarea eronata a valorii activelor acestora. In unul dintre cazuri, creditorii unei companii de real estate au suferit pagube de 230,000 EUR.

Compania de biotehnologie Intercell a publicat date privind prima aplicare a vaccinului sau contra encefalitei japoneze pe subiecti umani, marcand intrarea in etapa II de teste. Lansarea pe piata este programata pentru anul 2009. Faza curenta de teste este derulata de Intercell impreuna cu partenerul Biological E.Ltd. in India.

Noua persoane au fost trimise in judecata luni pentru specularea cu activele uneia dintre cele mai mari banci austriece, Bawag, investind in afaceri riscante cu yenul japonez si ascunzand pierderile prin conturi false, scrie International Herald Tribune. Banca BAWAG a fost achizitionata in mai 2007 de un consortiu din care face parte si Austrian Post.

Compania de electricitate Verbund a publicat rezultatele financiare pentru prima jumatate a anului 2007. Cifra de afaceri a companiei a inregistrat o crestere de 3.1% fata de prima jumatate a anului 2006 si s-au cifrat la 1.49 mld EUR iar profitul operational de 447.4 mil EUR a fost cu 4.9% superior perioadei corespunzatoare de anul trecut in conditiile in care marja operationala de 30% s-a mentinut constanta. Profitul net a inregistrat o crestere surprinzatoare, de 19.6% pana la 329.9 mil EUR. Compania a fost afectata de scaderea cantitatilor de precipitatii, ceea ce a atras o diminuare a energiei hidroelectrice dar si a vanzarilor de drepturi pentru emisii de CO2. Rezultatul net a fost influentat in mare masura de cresterea valorii participatiilor detinute in STEWEAG- TEG GmbH si Sorgenia SpA Group. Capitalizare: 5.7 mld EUR; P/E (ttm):10.3 P/S (ttm):2.0

CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 64.5 mld EUR ]


In saptamana care a trecut indicele PX a afisat o scadere usoara (-0.5%), cresterea de la inceputui acestui an situandu-se la 16.7% Valoarea tranzactiilor la Bursa de la Praga a fost de 611.3 mil EUR, cu 10% mai mica fata de saptamana anterioara.


Top cresteri PX: Unipetrol (petrol si gaze): +4.1%; ECM Real Estate (imobiliar): +0.8%; Komercni Banka (banci): +0.5%

Top scaderi PX: Orco Property Group (imobiliar): -4.1%; Erste Bank (banci): -1.5%; Phillip Morris CR (ind.tutunului): -1.3%


Compania de real estate ECM a anuntat ca a analizat posibilele oportunitati existente in Europa Centrala si de Est pentru continuarea expansiunii regionale. Pe langa pietele din Cehia si Rusia printre prioritati se numara Polonia, Romania si Ucraina, care sunt piete ce ofera cel mai mare potential de business. In ceea ce priveste Romania, ECM intentioneaza sa se implice in proiecte de retail si rezidentiale in special in zona Capitalei. Actiunile ECM au luat un mic avans, de 0.8%. Prin contrast, titlurile rivalului Orco Property Group s-au prabusit cu peste 4%, fiind posibil ca investitorii sa fi sanctionat strategia mai conservatoare a acestuia din urma, care este mai putin prezent in tarile din Est.

Conform cotidianului HN Daily, CEZ (compania de energie electrica contorlata de Ministerul de Finante) nu va participa la construirea centralei termice planuita de al doilea furnizor de carbune brun din Cehia, MUS (controlat de Grupul producatorilor de Carbune din Cehia), in locul sau fiind cooptata compania germana E.ON. Valoarea investitiei se ridica la aprox. 2 mld EUR. Centrala va avea doua unitati cu capacitate de 600 MW fiecare. Conform oficialilor E.ON, exista posibilitatea cooptarii CEZ in cadrul proiectului.

MUS este principalul furnizor al CEZ iar constructia centralei urmareste sa valorifice o mare parte din productia de carbune brun de la Vrsani, unde sunt rezerva de exploatat pentru 50 de ani. Contactata de MUS pentru a se implica in proiectul centralei, CEZ a refuzat propunerea, interesele sale indreptandu-se mai degraba spre asigurarea furnizarii carbunelui brun pe un termen mai lung decat cel stabilit in actualul contract, care expira in 2012. Cum MUS nu a dorit sa prelungeasca actualul contract, CEZ a actionat compania in instanta, fapt care ar putea amana definitivarea proiectului.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 34.2 mld EUR ]

Marti, 17 iulie indicele BUX a reusit sa se situeze pentru un timp deasupra pragului de 30,000 puncte insa a terminat sedinta sub aceasta valoare. La sfarsitul saptamanii, indicele a castigat numai 0.3% pana la 29,790 puncte, in timp ce avansul inregistrat de la inceputul anului a ajuns pana aproape de 20%. Valoarea saptamanala a tranzactiilor s-a cifrat la 624 mil EUR (in scadere cu 25% fata de saptamana precedenta).


Top cresteri BUX: Econet.hu (informatica): +11.9%; Pannonplast (materiale plastice): +11.2%; TVK (ind.chimica): +2.9%

Top scaderi BUX: Gedeon Richter (farmaceutic): -0.4%; Magyar Telekom (telecomunicatii): -0.3%; MOL Group (petrol si gaze): -0.3%

Consiliul director al MOL Group, intrunit la 13 iulie analizat propunerea OMV de achizitie a grupului ungar de petrol si gaze. Printr-o decizie unanima, consiliul director a respins planul, apreciind intentia ca o intentie de preluare ostila si nedorita. Consiliul a declarat ca un parteneriat cu OMV nu ar crea valoare adaugata nici pentru companie si nici pentru actionarii sai. MOL intentioneaza sa se dezvolte prin crestere organica si va acorda in viitor si dividende mai mari, in baza anticipatei cresteri a cifrei de afaceri. Comunicatul de presa al Mol mai contine si alte informatii importante: target-ul EBITDA pana in 2010 s-a modificat pana la 2.9 mld USD, fata de previziunile anterioare de 3.5 mil USD iar compania planuieste sa continue rascumpararile de actiuni proprii.

La viitoarea adunare generala se va cere acordul actionarilor pentru retragerea unei parti din actiunile rascumparate iar ratae de distribuire a dividendelor ar putea ajunge pana la 40% in 2008. Intr-un interviu acordat presei locale presedintele-CEO Zsolt Hernadi a declarat ca pentru MOL ar fi mai viabila o cooperare cu o companie ruseasca. El a mentionat nume ca Lukoil, Rosneft si alte companii ruse cu activitati de explorare printre potentialii parteneri, spunand ca activele acestora si cele ale MOL s-ar completa aducand si beneficii pentru actionarii ambelor parti.

Compania de informatica Econet.hu a anuntat planurile sale de a reorganiza compania si de a lista subsidiara sa care furnizeaza servicii de internet (Externet) la Bursa de la Budapesta. Aceasta s-ar putea intampla, conform declaratiilor presedintelui Casaba Balasz pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, cel mai tarziu. Conform lui Balasz, compania are in vedere noi achizitii care i-ar putea impulsiona veniturile peste pragul de 4 mld HUF (16 mil EUR). In prezent ISP Externet este organizata ca societate cu raspundere limitata insa va fi curand transformata in societate pe actiuni.


POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 233.4 mld EUR

Desi a inceput saptamana sub auspicii nefavorabile, bursa poloneza a avut in cele din urma o evolutie saptamanala care s-a incadrat in media regiunii, indicele WIG 20 pierzand pana 0.5% pana vineri, 20 iulie. Valoarea tranzactiilor a fost insa mai scazuta cu peste 20% fata de saptamana anterioara, ajungand la 2.4 mld EUR.


Top cresteri WIG-20: TVN (media): +5.5%; Telekomunikacija Polska (telecomnicatii): +4.3%; Agora (media): +3.4%

Top scaderi WIG-20: Grupa Lotos (petrol si gaze): -7.1%; Globe Trade Centre (imobiliar): -5.9%; PKN Orlen (petrol si gaze): -5.0%

Vanzarea de catre UniCredit a unei parti din subsidiarele Bank BPH devine din ce in ce mai dificila pe fondul unor neintelegeri dintre grup si GE Money Bank, apartinand concernului General Electric, cu care au fost initiate tratative. UniCredit se afla in plin proces de fuziune a bancilor numarul doi si trei din Polonia, Bank Pekao si Bank BPH si trebuie sa vanda o parte din BPH pentru a completa tranzactia. La inceputul acestui an UniCredit a scos la vanzare numele BPH, 200 de sucursale si alte active dar negocierile finale cu GE Money asupra pretului si conditiilor tranzactiei au stagnat fara semne ca s-ar putea ajunge la un acord in viitorul apropiat.

La o conferinta de presa ce a avut loc joi, primul ministru al Poloniei Jaroslaw Kaczynski a reiterat posibilitatea ca Banca PKO Bank Polski (PKO BP) sa fuzioneze cu compania de asigurari PZU (ambele fiind controlate de statul polonez) astfel rezultand un grup financiar integrat. Strategia guvernului privind soarta PZU s-a modificat de mai multe ori Al doilea mare actionar al PZU este grupul olandez Eureko (33% minus o actiune) care se afla in proces cu statul polonez pentru nerespectarea promisiunii facute de acesta din urma privind vanzarea unui pachet suplimentar de 21% catre Eureko.

Tot in aceasta saptamana Banca PKO BP a anuntat intr-un comunicat de presa semnarea unui acord de cooperare cu banca britanica NatWest Bank (parte a grupului Royal Bank of Scotland) prin care clientii din Marea Britanie vor putea transfera bani intre conturile lor aflate la cele doua banci cu taxe mai mici. La sfarsitul anului 2006 NatWest avea peste 1,600 de sucursale. Prima tinta a Bank BPH o reprezinta cei aprox. 400,000 emigranti polonezi care lucreaza in Marea Britanie. Recent, banca PKO BP a fost autorizata de Banca Nationala a Ucrainei sa cumpere actiuni ale Kredobank de la BERD. Dupa finalizarea tranzactiei, PKO BP va detine peste 98% din capitalul bancii ucrainiene.

Compania petroliera PKN Orlen a anuntat in aceasta saptamana ca bratul Novopolotsk al conductei Druzhba ce leaga Rusia de Lituania este gata sa reinceapa furnizarile de petrol in orice moment. Cu toate acestea compania va trebui sa solicita expres reluarea aprovizionarii rafinariei lituaniene Mazeikiu Nafta prin aceasta conducta (in prezent se face pe cale maritima), acceptul final trebuind sa vina de la Kremlin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri