www.vanguard.ro


AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 327.5 mld EUR]


Cel mai urmarit indice de la Viena, ATX, a mai pierdut 0.3% si in aceasta saptamana, stagnand practic la nivelul la care se situa la inceput de an si incheind a doua saptamana consecutiva de scadere. Valoarea tranzactiilor la bursa vieneza a scazut si ea puternic, pana la 2.5 mld EUR dupa ce saptamana trecuta depasise 3 mld EUR. Dealtfel, toti indicii care urmaresc evolutia pietei locale, calculati de bursa din Viena, sunt acum pe minus (ATX-Prime, ATX-Five, ImmobilienATX), consecinta directa a caracterului international pronuntat al Bursei din Viena (jumatate din capitalizare este aportul emitentilor straini).

Top cresteri ATX: Verbund Gesellschaft (energie electrica): +5.19%; Intercell AG (Biotehnologie): +3.08%; Uniqa Versicherungen AG (asigurari): +2.68%
Top scaderi ATX: Austrian Post (Servicii postale si logistice): -6.01%, Voestalpine (Ind. otelului): -4.91%, A-TEC Industries (grup industrial): -3.82%


„¯ Compania de telecomunicatii Telekom Austria a confirmat ca se afla in negocieri pentru o eventuala achizitie in a celei mai mari companii de telefonie mobila din Belarus, MTS (Mobile TeleSystem) pentru care ar putea plati cca 1 mld EUR. Acesta ar fi un alt pas in politica agresiva de achizitii din CEE care a caracterizat compania in ultimii ani. Piata de telefonie mobila din Belarus este dominata de MTS si Velcom, al caror actionar majoritar este statul.

„¯ Actiunile Austrian Post au pierdut 6.01% in aceasta saptamana dupa ce compania a anuntat ca va majora dividendul aferent anului 2007 cu 25% (conform CEO Anton Wais), aprox. 70% din profitul net urmand a fi distribuit actionarilor. Citand aceeasi sursa, cotidianul austriac WirtschaftsBlatt noteaza ca in 2007 EBIT este de asteptat sa avanseze de asemenea cu 20-25%. In cazul in care marja EBITDA se mentine la 13%, cifra de afaceri s-ar situa in jurul a 2.2 mld EUR, in crestere cu 28% fata de 2006. Dat fiind ca Austrian Post are in vedere extinderea pe piata de logistica, unde se obtin marje mai mari, este posibil sa conserve o marja neta de 5% sau mai mult „¯ Capitalizare: 1.9 mld EUR; P/S(e): 0.9 (2006: 1.5): EV/EBITDA (e): 9.4 (2006: 15.6); P/E(e): 17.2 (2006:25.3).

„¯ Grupul OMV a continuat sa sustina mentinerea si chiar consolidarea pachetului de actiuni pe care il detine la MOL, titlurile sale inchizand saptamana in crestere usoara (+0.9%) dupa ce scazuse in primele zile ale saptamanii. Compania rusa Lukoil s-a aratat interesata de a prelua un pachet din companie insa deocamdata nici holdingul industrial controlat de statul autriac (OIAG, 31.5%) si nici compania deinvestitii IPIC din Abu Dhabi (17.6%) nu intentioneaza sa vanda vreun pachet.

CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 62.9 mld EUR ]

La Bursa din Praga, cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale CEZ, Komercni Banka si Erste Bank. Indicele PX , cel mai important cotat la Bursa din Praga, a terminat saptamana la aceeasi valoare ca in urma cu sapte zile iar de la inceputul anului, are un avans de 10.9%, unul dintre cele mai ridicate dintre indicii analizati. Valoarea tranzactiilor saptamanale s-a ridicat la 500 mil EUR, ceea ce reprezinta numai 70% din valoarea de saptamana trecuta.

Top cresteri PX: Philip Morris CR (ind. tutunului): +2.46%; Zentiva (Farmaceutic): +2.15%; CEZ (energie electrica): +2.03%
Top scaderi PX: Komercni Banka (Bancar): -3.38%; Orco Property Group (Imobiliar): -2.05%; Telefonica O2 (telecomunicatii): -1.53%

„¯ Agentia de rating Standard & Poor's a modificat luni rating-ul Central European Media Enterprises (CME) pentru datoria pe termen lung de la “BB-“ la “BB” cu perspectiva stabila. In acelasi timp pentru obligatiunile garantate de rang principal (senior) ratingul s-a modificat tot in mod pozitiv, de la “B+” la “BB-“ .

„¯ Compania imobiliara Orco Property Group va decide, la AGA programata la 5 oct. Rascumpararea unor actiuni din piata in proportie de pana la 5% din capitalul social. Actiunile vor fi utilizate pentru acordarea de optiuni, eventuale achizitii sau rascumpararea unor obligatiuni convertibile.
Orco a obtinut rezultate bune in prima jumatate acestui an,si anume un profit dublu care se cifreaza la 55 mil EUR si o cifra de afaceri aproape tripla (124.7 mil EUR)

„¯ Actiunile Zentiva au castigat in aceasta saptamana 2.15% impulsionate de recomandarile a doua banci de investitii care au majorat si pretul-tinta. Grupul CEZ a avut o evolutie buna la bursa dupa ce subsidiara sa din domeniul constructiilor civile Skoda Praha a semnat joi un contract pentru construirea unei centrale electrice in Vietnam, care va avea sase blocuri de cate 500 MW fiecare. Valoarea contractului este estimata de presa ceha la aprox. 90 mld CZK (3.2 mld EUR) iar finalizarea primului bloc s-ar putea efectua intre anii 2010-2011. In cazul in care constructia ar dura aprox. 13 ani (2-3 ani/modul) acest proiect ar putea aduce venituri de cca 200 mil EUR incepand, probabil din 2008. Impactul imediat nu va fi insa semnificativ pentru grupul CEZ, care in 2006 a obtinut o cifra de afaceri de 5.7 mld EUR.

„¯ Pentru Telefonica O2 saptamana s-a terminat in scadere. Cea mai mare companie de telecomunicatii din Cehia a finalizat preluarea unui furnizor de servicii IT&C local, Deltax Systems.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 31.8 mld EUR ]

Indicele BUX cotat la Budapesta a castigat in aceasta saptamana 1.2% pe fondul unei valori saptamanale a tranzactiilor de 534.4 mil EUR, in usoara crestere fata de saptamana trecuta.

Top cresteri BUX: Magyar Telekom (telecomunicatii): +2.88%; OTP Bank Hungary (banci): +1.88%; FHB Morttgage Bank (banci): +1.56%
Top scaderi BUX: Egis Pharmaceuticals (farmaceutic): -1.92%

„¯ Guvernul ungar va inainta Parlamentului un proiect de lege prin care se intentioneaza cresterea redeventelor aferente exploatarii hidrocarburilor (de la 12% in prezent la 30%). Reprezentantii MOL Group au apreciat ca aceasta decizie nu ii va afecta semnificativ deoarece legea va fi aplicabila exploatarilor date in folosinta dupa anul 2005 insa este cert ca o asemenea masura nu ar fi deloc in folosul industriei petroliere locale.

„¯ Cel mai mare avans a fost inregistrat de actiunile Magyar Telekom care au primit recomandari favorabile din partea unor banci de investitii care se asteapta sa vada in acest an rezultatele reducerilor de costuri anuntate de companie. Mai multi investitori profesionisti intervievati de portalul portfolio.hu se asteapta la o evolutie stabila in urmatoarele trie luni a indicelui BUX (+/-5%) si la o crestere pe termen mai lung (12 luni), intre 5 si 15% iar printre actiunile preferate se mentin OTP Bank , Magyar Telekom si Gedeon Richter.

„¯ Fondul de investitii Julius Baer a anuntat vineri ca si-a majorat detinerea la capitalul bancii ipotecare FHB la peste 10%, dupa ce autoritatea de reglementare a autorizat fondul sa detina maximum 15%. Actiunile FHB s-au apreciat cu 1.5% in aceatsa saptamana.

„¯ Grupul petrolier MOL face demersuri pentru obtinerea unui imprumut sindicalizat in valoare de 2 mld EUR pentru continuarea rascumpararilor de actiuni din piata in scopul de a se proteja de o eventuala preluare ostila. Reamintim ca MOL a cheltuit deja pe aceste rascumparari o suma identica (2 mld EUR) si are in prezent un grad de indatorare (D/A) de 46%. Compania a obtinut, pentru al treilea an consecutiv, titlul de cea mai eficienta companie de petrol si gaze din Europa pe segmentul de explorare (upstream) conform publicatiei anuale Global Upstream Performance Review (GUPR) creata de compania de research John S. Herold, Inc.

POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 215.3 mld EUR ]

Valoarea tranzactiilor cu actiuni la Bursa din Varsovia a fost in aceasta saptamana de 1.5 mld EUR, in scadere cu 20% fata de cele 1.9 mld EUR din saptamana anterioara.Indicele celor mai mari companii cotate, WIG 20, a luat un avans de 3.1% si se situeaza in teritoriu pozitiv si comparativ cu inceputul de an (+10.0%).

„¯ Un nou IPO de mare amploare se prefigureaza la Bursa din Varsovia: cel mai mare grup energetic polonez, PGE intentioneaza sa listeze 10% din actiuni la WSE in toamna lui 2008 intr-o oferta de aprox. 4 mld zloti (1 mld EUR). PGE este cea mai mare dintre cele patru companii create de statul polonez in cadrul planului sau de consolidare a industriei inainte de liberalizarea pietei de energie de anul viitor. PGE s-a format prin consolidarea a 11 furnizori de electricitate (inclusiv operatorul retelei nationale si fostul monopol PSE), doua mine de carbuni in sudul tarii si 8 distibuitori de electricitate. Activele sale se ridica la 10 mld EUR iar puterea instalata atinge 11,800 MW.

Top cresteri WIG-20: Bank Zachodni WBK (Banci): -9.80%; Prokom Software (informatica): +8.87%; KGHM Polska Miedz (ind. cuprului): +6.42%
Top scaderi WIG-20: PGNiG (gaze naturale): -3.49%; BRE Bank (Banci): -2.67%; Bioton SA (farmaceutic): 0.0%

„¯ Compania Asseco va cumpara o parte din compania de informatica Prokom Software (24%) de la fondatorul sau, Ryszard Krauze, dupa care cele doua companii vor fuziona, se arata intr-un raport al polandbusinessnetwork.pl. Fuziunea era planificata pentru anul urmator insa acuzele de coruptie la adresa lui Krauze au grabit procesul. Cu o capitalizare de 5 mld de zloti (1.3 mld EUR) noua companie va fi una dintre cele mai mari din CEE de acest fel. Actiunile Asseco, listate de asemenea la WSE, au pierdut in jur de 17% dupa anuntarea deal-ului deoarece conform unor analisti locali, pretul platit (700 mln PLN/ 184 mil EUR este prea mare. Capitalizarea Prokom este 1.8 mld PLN sau 473 mil EUR.

„¯ Comisia Europeana a anuntat vineri ca va analiza vanzarea unei parti de 66% din capitalul bancii BPH catre GE Money de catre UniCredit. La inceputul lui August, GE Money a semnat un acord de cumparare prin care majoritatea activelor curente ale BPH vor fi transferate la banca Pekao (care a fost preluata tot de UniCredit) insa conform intelegerii incheiate cu trezoreria poloneza, UniCredit trebuie sa vanda o parte din BPH unui alt investitor, pentur a nu se distorsiona concurenta.

„¯ Grupul petrolier PKN Orlen a reusit sa preia participatiile actionarilor minoritari ai rafinariei lituaniene Mazeikiu Nafta, guvernul pastrand insa pachetul sau (minoritar) rafinaria urmand a fi delistata de la bursa lituaniana. Titlurile KGHM au afisat ca de obicei o volatilitate foarte mare, dupa ce a anuntat ca 2.5% din actiunile sale vor fi vandute deoarece au iesit de sub gajul aferent unui credit. Pe de alta parte, conform unor surse citate de presa poloneza, Trezoreria ca va primi mai putine dividende de la KGHM anul viitor, dupa ce dividendele actuale au facut obiectul unor contestatii din partea sindicatelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri