Antonela Badea

www.vanguard.ro

AUSTRIA [Capitalizarea Bursei din Viena: 360.8 mld EUR]


La Bursa de la Viena indicele ATX a intrecut multe burse din regiune, intr-un raliu care i-a adus 7% in numai cinci zile; totusi comparativ cu acestia ATX mai are de recuperat, dar fiind ca toti au castiguri YTD de peste 11% (SOFIX remarcandu-se cu un castig de aproape 60%). Valoarea saptamanala a tranzactiilor a crescut cu peste 15% ajungand la 3.7 mld EUR.

Evenimentul saptamanii la Bursa din Viena l-a constituit inceperea ofertei publice initiale a grupului Strabag, care va oferi pana la 28 mil actiuni la un pret intre 42 si 48 EUR/actiune, compania de constructii urmand sa atraga cel putin 1 mld EUR.

Top cresteri ATX: Austrian Airlines (Transporturi): +11.85%; Raiffeisen International: +8.01%; Erste Bank: +7.99%
Top scaderi ATX: Mayr-Melnhof Karton (Ambalaje): -4.51%, BetandWin (entertainment): -1.74%

Actiunile bancilor (Erste Bank – AT.EBS si Raiffeisen Int. Holding - AT.RIBH) au fost foarte cautate, cresterile substantiale din aceasta saptamana marcand revenirea increderii in sectorul bancar european. Castigatoarele saptamanii din cosul ATX au fost actiunile Austrian Airlines (AT.AUA) care au postat un impresionant castig de 11.9%, pe fondul cresterii fara precedent a gradului de ocupare a curselor spre Europa de Est raportate de companiile care deservesc regiunea.

- Telekom Austria Group (AT.TKA), fostul monopol de telefonie local, a confirmat achizitia unei participatii importante (70%) intr-un vehicul de investitii cipriot (SB Telecom Limited), castigand astfel si controlul asupra companiei de telefonie mobila Mobile Digital Communications (MDC) din Belarus, detinuta de SB. Tranzactia s-a perfectat la EV (Enterprise value) de 730 mil EUR ceea ce evalueaza MDC la EV/EBITDA 08(e) de 5.9 (media CEE: 5.7), conform comunicatului companiei.

TKA detine optiunea de achizitie a actiunilor ramase la pretul de 320 mil EUR (EV) in 2010 plus o suma legata de performantele viitoare ale MDC, care ar putea ridica valoarea intreprinderii la EV/EBITDA 2010(e) de 6.5. MDC este operatorul numarul doi in Belarus avand o cota de piata de 42% si peste 2.7 mil clienti, pe o piata in care rata de penetrare a telefoniei mobile este de 66%. Cifra de afaceri in 2006 a fost de 262.6 mil EUR iar profitul net de 82.8 mil EUR(+46% y/o/y). Telekom Austria si-a definit o politica de achizitii in Estul Europei foarte ambitioasa si va acoperi finantarea achizitiei prin liniile de credit deja contractate.

- Grupul Voestalpine (AT.VOE) a anuntat deschiderea unui nou centru de servicii de prelucrarea a otelului in Romania, la Giurgiu. Aceasta apartine diviziei Stahl Service Center GmbH, capacitatea de prelucrare a grupului urmand sa ajunga la 2.6 mil tone de otel pana in 2015. Si divizia de piese si componente auto (Automotive) va infiinta la Arad o fabrica de presare, prin intermediul furnizorului german de componente Dancke, care apartine grupului. Voestalpine mai are la Satu Mare o fabrica de tuburi din otel pentru industria auto, care produce 50 mil tuburi anual si apartine Elmsteel UK (o alta companie din grup). In domeniul transporturilor si materialului rulant, Voestalpine opereaza pe piata locala prin Vae Apcarom, companie listata la Bursa din Bucuresti si care va moderniza reteaua publica de transporturi din Capitala. Voestalpine estimeaza ca cererea de otel si produse din otel se va dubla in bazinul Marii Negre in urmatorii 8-10 ani.

CEHIA [Capitalizarea Bursei de la Praga: 68.2 mld EUR ]

La bursa din Praga, indicele PX a continuat evolutia pozitiva de saptamana trecuta, adaugand inca 3.6% si ajungand la un castig de 18.4%. Valoarea saptamanala a tranzactiilor a fost cu aproape 30% mai mare, ajungand la 759.2 mil EUR. Cele mai tranzactionate actiuni au fost in ordine: CEZ, Komercni Banka si Erste Bank. Actiunile Unipetrol au continuat sa fie cautate: dupa vanzarea pachetului detinut de KKCG Investments catre grupul J&T de acum doua saptamani, au urmat recomandari de cumparare venite de la bancile de investitii.

Top cresteri PX: Erste Bank : +8.00%; CEZ (Utilitati): +3.29%; Unipetrol (petrol si gaze): +2.49%
Top scaderi PX: Phillip Morris CR (Ind. tutunului): -1.41%; Komercni Banka: -1.23%; Telefonica O2 (Telecom): -0.40

- Furnizorul de utilitati CEZ si-a continuat cursa pe bursa, avansul titlurilor in ultimele doua saptamani depasind 10%. Compania s-a aflat si in aceasta saptamana in atentia mediului investitional: vineri subsidiara CEZ Trade Bulgaria a demarat licitatiile de vanzare de energie pe piata libera, cantitatea oferita reprezentand 40% din aceasta piata. De asemenea, statul ceh, actionar majoritar al CEZ, a inceput vanzarea pe bursa din Praga a unor pachete de actiuni, totalul vandut reprezentand pana acum 0.8% din capital, detinerea guvernului urmand sa scada cu 7% pana la sfarsitul acestui an. Banii obtinuti vor fi investiti in proiecte de infrastructura.

- Dezvoltatorul imobiliar ECM Real Estate si-a exercitat optiunea de a achizitiona cladirea de birouri Metropolis Tower din Beijing, China. Cladirea nu a fost inca finalizata insa va dispune de 25,000 spatii de birouri clasa A dispuse pe 19 etaje precum si 500 mp spatii comerciale. Costul total al proiectului se ridica la 51 mil EUR, din care componenta de actiuni va reprezenta 25% (13 mil EUR), pentru restul sumei ECM urmand sa obtina finantare externa. Acesta este al doilea mare proiect achizitionat de ECM in China, dupa Golden Plaza (august 2007), piata imobiliara chineza fiind cunoscuta pentru randamentele mari. Actiunile ECM au castigat 2.5% in aceasta saptamana.

- Titlurile Phillip Morris Czech Rep. au scazut usor dupa ce compania-mama, Altria Group, a inceput demersurile de separare a companiei Philip Morris International intr-o entitate de sine statatoare, dupa modelul Kraft Foods, care a devenit o companie independenta in martie 2007.

UNGARIA [Capitalizarea Bursei de la Budapesta: 35.2 mld EUR ]

Indicele BUX a facut nota discordanta nereusind sa isi regaseasca un trendul pozitiv urmat in ultimele doua saptamani. Scaderea saptamanala de 1.6% nu a reusit sa duca avansul anual sub 12%. Valoarea saptamanala a tranzactiilor este in usoara scadere (489 mil EUR).

- Favoritele investitorilor au fost in aceasta saptamana titlurile Gedeon Richter, lucru care a venit sa confirme un sondaj realizat de portfolio.hu care indica in continuare companiile farmaceutice ca fiind pe primul loc in preferintele investitorilor maghiari.

Top cresteri BUX: Gedeon Richter (Farmaceutic): +1.64%; FHB Mortgage Bank: +0.80%
Top scaderi BUX: Pannonplast (materiale plastice): -8.45%; Magyar Telekom (Telecomunicatii): -3.69%; OTP Bank: -1.62%

- Magyar Telekom, cel mai mare furnizor de servicii telecom din Ungaria a anuntat ca va reduce 15% din totalul angajatilor (cca 1,840) ceea ce ar aduce economii de 5 mld HUF anual – cifra ajustata cu cresterile de salarii planificate (13 mld HUF neajustat). Cum majoritatea acestor reduceri vor avea loc la sfarsitul anului, compania va crea un provizion de 24 mld HUF (aprox. 95 mil EUR) pentru platile compensatorii, lucru ce va afecta semnificativ si profiturile companiei care in 2006 s-au cifrat la 76.7 mld HUF (303.8 mil EUR). Aceasta decizie a fost asteptata indelung de piata, care considera ca MTel are nevoie de restructurari masive pentru a rezista in fata concurentei.

- Compania Pannonplast, care are o structura de tip holding activand in industria ambalajelor din plastic, materialelor plastice industriale si real estate si-a prezentat stretegia de participare in dezvoltarea unor surse de energie regenerabile. Pannonplast se va implica alaturi de compania islandeza VGK-Hönnun in dezvoltarea unor centrale geotermale in Ungaria, al carei potential in acest sens a fost estimat ca fiind foarte ridicat. Strategia companiei a luat in calcul si ca distribuitorii majori locali sunt obligati sa cumpere output-ul rezultat din surse regenerabile la un pret mai avantajos, conform reglementarilor europene. In Ungaria, piata energiei electrice va fi complet liberalizata incepand cu 2008.

- Titlurile OTP Bank au pierdut 1.6% in aceasta saptamana pe fondul rezultatelor slabe inregistrate de subsidiarele sale din Rusia si Serbia. Pe de alta parte, conform portfolio.hu, cresterea imprumuturilor din Ungaria ar putea compensa efectele negative.

POLONIA [Capitalizarea Bursei de la Varsovia: 229.4 mld EUR ]

Bursa din Varsovia a fost mai animata ca de obicei, lichiditatea saptamanala fiind mai mare cu 30% comparativ cu intervalul precedent (2.2 mld EUR) mai ales datorita sedintei de marti, cand s-a inregistrat dublul tranzactiilor unei zile obisnuite. Indicele WIG 20 a avansat cu aproape 3%, pastrand fata de inceputul de an un avans confortabil de 13.8%.

Top cresteri WIG-20: Grupa Lotos (petrol si gaze): +9.63%; Globe Trade Centre (Imobiliar): +4.51%; KGHM Polska Miedz (Minerit): +3.14%
Top scaderi WIG-20: PKN Orlen (petrol si gaze): -2.83%; Polnord (Constructii): -2.30%; Bioton SA (farmaceutic): -1.67%

- Cele mai importante castiguri din WIG-20 au fost generate in aceasta saptamana de actiunile Grupa Lotos dupa ce recomandarile unor banci de investitii au dat tonul cumpararilor, opinand ca Lotos ar avea de castigat in urma fuziunii cu PKN Orlen. Compania insa se opune unei eventuale fuziuni temandu-se de blocarea unor proiecte de investitii pe parcursul procesului, insa conform portalului polandbusinessnetwork.pl, managementul Lotos ar dori utilizarea actiunilor detinute de stat la PKN Orlen ca aport la majorarea capitalului Lotos, urmand ca actiunile noi emise sa fie vandute la bursa. Fondurile ar urma sa fie utilizate pentru achizitia altor actiuni PKN Orlen, tot de pe bursa. In mod paradoxal, titlurile Orlen au terminat saptamana in scadere.

- Actiunile Globe Trade Centre (GTC) au primit um impuls pozitiv dupa ce GTC Romania a anuntat vanzarea complexului de birouri America House catre un fond administrat de IXIS AEW Europe, tranzactia insumand 120 mil EUR, ceea ce implica un randament de 5.5%, conform comunicatului GTC.

Aceasta este primul randament de sub 6% obtinut intr-o tranzactie pe piata romaneasca, ceea ce arata ritmul rapid de comprimare si tendinta de a urma evolutia tarilor CEE mai dezvoltate. America House este localizat in Bucuresti (zona Piata Victoriei) cu o suprafata inchiriabila neta de 27,000 mp. Deoarece costurile aferente dezvoltarii proiectului au fost curpinse in cifrele de anul trecut, suma de120 mil EUR va constitui aport direct la profitul brut al GTC ceea ce inseamna ca, chiar si lasand la o parte veniturile din reevaluarea anuala a portofoliului, profitul net ar putea creste cu cel putin 20% (in baza rezultatelor pe ultimele 12 luni, ttm) ceea ce ar duce PER de la nivelul actual de 18.1 la un nivel de 12 sau 13. Capitalizarea curenta a companiei este de 2.9 mld EUR.

- Toate companiile controlate de omul de afaceri Ryszard Krauze au scazut in urma deciziei sale de a se retrage din managementul acestora (Polnord, Bioton, Prokom Software). Prokom Software si-a dat acordul asupra fuziunii cu Asseco Poland, cea mai mare companie de dezvoltare IT din Estul Europei dupa capitalizare (928 mil EUR).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri