Pe 8 august anul trecut, Mervyn King – guvernatorul Bancii Angliei – declara ca trepidatiile care incepeau sa se simta in piata creditului nu se vor transforma intr-o criza internationala.
Dupa doar cateva ore, insa, in aceleasi piete frica se transforma in panica, impingand Banca Centrala Europeana ca si alte banci centrale majore sa intervina pompand lichiditate de sute de miliarde de dolari in pietele monetare. Se va descoperi mai tarziu ca data de 9 august va fi fost fatala uneia dintre cele mai importante banci britanice de ipoteci.

www.vanguard.ro

O luna mai tarziu, pe 12 septembrie – in conditiile in care diferenta dintre rata dobanzii la care bancile se puteau imprumuta intre ele, pe 3 luni, in lire sterline (afisand aproape 7%, un prag record aferent ultimilor 9 ani) si rata de referinta a dobanzii in Regatul Unit ajunsese deja la cel mai mare nivel al ultimelor cel putin 2 decade - guvernatorul comenta in fata parlamentului britanic ca bancile centrale nu ar trebui sa dea impresia ca sustin jucatori ai pietelor financiare care au luat de-a lungul timpului decizii gresite.

De altfel in fata aceluiasi for, la sfarsitul anului trecut King urma sa se refere la fenomenul prin care oricine crede ca poate castiga intotdeauna randamente peste medie, numindu-l ‘nebunie colectiva’ – amintindu-mi de avertismentul dat de catre guvernatorul Bancii Japoniei, Toshihiko Fukui, conform caruia dobanzile nipone mici ar putea stimula ‘investitii ineficiente’. Nu sunt insa profiturile cele mai remarcabile din tranzactionarea pietelor financiare rezultatul unor conditii parabolice si evolutii ‘ineficiente’…?

Pe 13 septembrie, insa, Banca Angliei lua hotararea de a relaxa unele conditii de depozit, in sprijinul operatiunilor de creditare. Vineri 14 septembrie - ecou dramatic al crizei globale de lichiditate – anuntul public ca una dintre cele mai importante banci britanice de ipoteci, Northern Rock, cerea si obtinea finantare de urgenta din partea bancii centrale a Regatului Unit avea sa zguduie pietele financiare internationale – in particular piata locala de actiuni si totodata lira sterlina pe mai multe dintre fronturile sale valutare.

In sfarsit, pe 19 septembrie Banca Angliei a decis sa ofere lichiditate in conditiile pe care le refuza cu doar cateva zile in urma - pentru ca pe 12 decembrie sa se alature altor patru importante banci centrale ale lumii (a Statelor Unite, zonei euro, Canadei si Elvetiei) in cea mai remarcabila interventie concertata efectuata in pietele monetare de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Rigiditatea si incoerenta afisate de Banca Angliei aveau sa coste multe lire sterline – si, in general, lira sterlina insasi. Prestatia Bancii Angliei a semanat izbitor cu teribila lipsa de coerenta a bancii centrale consemnata public pe parcursul atacului speculativ contra lirei sterline intamplat in urma cu exact 15 ani. Si, pentru ca ironia sa fie inca si mai mare, Mervyn King a fost pentru o perioada de timp profesor la London School of Economics – adica aceeasi prestigioasa institutie universitara care l-a gazduit ca student si pe George Soros.

Desi suma fondurilor pe care Northern Rock avea sa le acceseze de la banca centrala a ramas pentru un timp necunoscuta (recent s-a aflat ca suportul financiar va costa contributorul britanic aproximativ 25 miliarde lire sterline), evenimentul de la mijlocul lunii septembrie a fost cel mai important de aceasta natura din ultimii peste 30 de ani.

In 1973, Banca Angliei devenea finantatorul de ultima instanta pentru Cedar Holdings – ironic, un alt operator din piata ipotecilor. Pentru a avea o imagine inca si mai concludenta asupra gravitatii situatiei - in 1995 Banca Angliei refuza sa salveze Barings Plc dupa o serie de pariuri eronate ale acesteia in pietele globale (cea mai veche banca comerciala din Regatul Unit a fost pana la urma cumparata de ING Groep NV pentru o suma simbolica), un eveniment care a ramas intiparit in folclorul pietelor financiare.

Pretul actiunilor Northern Rock a scazut pe parcursul anului trecut cu peste 90%, capitalizarea de piata a bancii ajungand la sfarsitul lui 2007 la mai putin de 400 milioane lire sterline.

Totodata, presiunile indreptate impotriva lirei sterline s-au materializat violent intr-o serie larga de piete valutare ale monedei britanice.

Chiar in conditiile in care dolarul american a continuat sa piarda teren pe mai multe fronturi (stabilind foarte recent recorduri istorice in fata monedei unice europene si a francului elvetian), de la maximul ultimilor 15 ani notat pe 9 noiembrie la aproape 2.12 in fata dolarului american, moneda britanica s-a depreciat cu aproape 10%. Pe parcursul ultimelor saptamani, lira sterlina a atins un nou minim istoric in fata monedei unice europene, si totodata noi minime multi-anuale in fata dolarului australian, francului elvetian si a yenului japonez.

Conform editiei online Telegraph.co.uk, un memo recent semnat de Jim O’Neill, economist sef la Goldman Sachs, a comparat contextul economic britanic actual si presiunile de vanzare care au lovit lira sterlina cu momentul de panica si iesirea monedei britanice din ‘Mecanismul european al Ratei de Schimb’ (ERM – ‘Exchange Rate Mechanism’) in toamna anului 1992.

In urma cu cateva zile, vice-guvernatorul Bancii Angliei, John Gieve, a declarat: ‘acestea sunt vremuri care testeaza banca centrala’.

Tinand cont de criza Northern Rock si de declinul notabil al lirei sterline din ultimele luni, pietele globale par a fi dat deja un verdict.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri