Bursa a crescut nesemnificativ, cu 0,1%, intr-o piata in care prudenta investitorilor la tranzactionare, inclusiv a actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a limitat lichiditatea la 33 milioane lei, suma cu 27% mai redusa decat rulajul de joi.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii reduse inca de la deschidere, in conditiile in care foarte putini investitori au fost dispusi sa intre la tranzactionare, majoritatea preferand sa revina pe pozitii de asteptare.

Seful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune ca cei mai multi investitori sunt prudenti deoarece piata este intr-un "moment de cumpana", indicii BET si BET-FI testand nivelurile de rezistenta atinse in aprilie 2010.

"Tinand cont de faptul ca multa lume este constienta de importanta acestor nivele pe termen scurt, este normal ca o parte dintre investitori sa nu fie tentati sa cumpere la aceste nivele de pret si spera ca altii isi vor asuma riscul unor posibile corectii. Totusi, aceasta nu inseamna ca trec imediat in pozitia de vanzare", a declarat Ciubotaru, citat de Mediafax.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de joi, astfel ca indicele BET a scazut cu numai 0,08%, iar titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,27% sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

La preturi apropiate de ultimele cotatii de joi au fost tranzactionate si actiunile companiilor din sectorul energetic, astfel ca indicele BET-NG a scazut cu 0,34%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in stagnare.

In aceasta saptamana, piata a crescut cu 2%, astfel ca raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele general, BET-C, este cu 9,4% mai sus.

Totodata, cotatiile primelor zece actiuni in functie de lichiditate au avansat pe medie cu 2,7%, in timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au ridicat indicele BET-FI cu 7,2%. Interesul pentru actiunile SIF-urilor a fost determinat de propunerile SIF Moldova de valorificare a titlurilor detinute la BCR.

La sfarsitul sedintei de vineri, indicele BET se plasa cu 10,9% nivelul de anul trecut, iar cotatiile titlurilor SIF erau pe medie cu 11,15% mai mari.

Ciubotaru spune ca pentru stabilirea unui ritm ascendent sustinut este nevoie de intrari de bani in piata din partea jucatorilor straini, nu numai de incredere.

"Economia romaneasca nu este in situatia in care sa creeze free cash-flow (disponibil suplimentar banesc - n.r) chiar daca PIB-ul creste cu 2% anul acesta. Statul, pe de o parte, si serviciul datoriei precedente, pe de alta parte, vor actiona ca niste bureti pentru orice disponibil suplimentar. Uitandu-ne la pietele importante emergente, ele sunt toate pe un trend descendent de patru luni. Deci investitorii globali se cam retrag deocamdata din pietele emergente. Ce va fi peste trei luni vom vedea la momentul respectiv, dar acum externul nu sustine cu cash suplimentar pietele de frontiera", a mai spus brokerul.

In prima ora, unii investitori au vizat actiunile Impact (IMP), cu care au fost efectuate operatiuni cu volume mai mari, atat in piata principala, cat si un deal. In total au fost transferate titluri reprezentand cumulat 3,96% din actiunile dezvoltatorului imobiliar, pentru 3,6 milioane lei. Volumule mari de pe piata principala si deal-ul au fost efectuate la pretul de 0,455 lei, cu 2,88% sub ultima cotatie de joi.

Ulterior, cu titlurile Impact au fost realizate transferuri cu volume reduse si la acelasi pret. Astfel, la inchiderea zilei, actiunile erau cotate la 0,4502 lei, in scadere cu 3,91%, iar pe piata principala aveau un rulaj de 2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat pentru suma de aproape 1,7 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa fie cele mai lichide, desi rulajul a fost vizibil mai redus decat in sedintele precedente. Operatiunile cu actiunile Fondului au insumat 7,2 milioane lei, valoarea reprezentand doar 22% din lichiditatea pietei. De la listare, actiunile FP au asigurat constant peste jumatate din rulajul bursei, exceptand ziua de vineri.

Ultima tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,6135 lei, pret in scadere cu 0,41%.

Brokerul crede ca la vanzare sunt investitori care au acumulat in ultimii trei ani de zile de pe piata "gri", dar si fosti proprietari care vand macar o parte din despagubire pentru necesitati curente, in timp ce la cumparare sunt fonduri externe care acumuleaza.

"Tinand cont de structura portofoliului FP, sanse de modificare substantiala a VUAN-ului (valoarea unitara a activului net - n.r.) nu exista pe termen de un an si cei care acumuleaza stiu acest lucru, de aceea nu se grabesc. Pretul a fost foarte stabil in jurul nivelului de 0,6 lei, iar acest fapt creaza premisele unui trend abrupt in ambele directii, sustinut de volume importante, daca vor fi depasite vizibil unul dintre reperele 0,6 sau 0,63 lei", a afirmat Ciubotaru.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni, 33 milioane lei (7,8 milioane euro), a fost cu 27% mai redusa decat valoarea cumulata a operatiunilor de joi, de 45 milioane lei (10,7 milioane euro).

Titlurile FP au fost urmate in topul rulajelor de actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2), cu operatiuni de 4,2 milioane lei si, respectiv, de 3,4 milioane lei. Cotatia titlurilor SIF Oltenia a scazut cu 0,34%, la 1,482 lei, iar actiunile SIF Moldova au inregistrat un recul de 1% si au ajuns la 1,375 lei.

Totodata, au fost realizate si transferuri cu produse structurate, obligatiuni, contracte futures si unitati de fond in valoare cumulata de 732.000 de lei (174.000 de euro). Astfel, rulajul total al BVB, de 33,7 milioane lei (8 milioane euro), a fost cu 28% sub valoarea cumulata a operatiunilor de joi, de 46,5 milioane lei (11 milioane euro).

Pe piata Rasdaq tranzactiile au cumulat 524.000 de lei, suma de doua ori mai redusa decat rulajul din sesiunea anterioara, de 1,1 milioane lei.

Actiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 108.000 de lei, iar cotatia a scazut cu 1,6%, la 0,37 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in crestere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,3%, in timp ce piata de la Paris inregistra o corectie de 0,2%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu maximum 0,6%, iar pietele din Cehia si Rusia erau in scadere cu cate 0,3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri