Bursa a crescut luni cu 0,18% chiar la finalul sedintei, sustinuta de actiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu peste 2%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) si actiunile SIF-urilor au asigurat 75% din lichiditatea pietei.
Desi la deschidere cotatiile actiunilor SIF-urilor au scazut in medie cu aproape 0,8%, dupa ora 10:30 au trecut peste valorile de la finalul sesiunii precedente. Evolutia a fost determinata de revenirea usoara a burselor vest-europene si i-a determinat pe unii investitori sa reintre la tranzactionare, astfel ca preturile au continuat sa avanseze, iar volumele de tranzactionare au inceput sa creasca.

Punctul maxim al indicelui BET-FI a fost atins la putin timp dupa ora 12:00, cand actiunile SIF-urilor erau in urcare in medie cu 2%.
Ulterior, ritmul ascendent s-a temperat vizibil, insa in ultimele 15 minute preturile au trecut din nou pe crestere. Astfel, la finalul sesiunii indicele BET-FI era cu 0,85% peste nivelul de vineri.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, spune ca actiunile celor cinci SIF-uri au dus saptamana trecuta indicele BET-FI la un nivel de rezistenta, de 25.000 de puncte, insa pentru depasirea acestuia este nevoie de o prezenta mai puternica a cumparatorilor in piata.

"Tocmai am traversat o perioada buna, caracterizata de stiri pozitive, cum au fost propunerile de la SIF Moldova pentru valorificarea actiunilor de la BCR, bugetul pe acest an si dividendul propus. Aceste stiri au condus la aparitia unor ordine mai consistente de cumparare si o implicare mai mare a speculatorilor. Actiunile SIF Oltenia raman cele mai lichide deoarece ofera prin perechea sa de la Sibex, anume DESIF5, posibilitatea unui arbitraj extrem de profitabil pentru zilele ramase pana la scadenta", a declarat Chisu, potrivit Mediafax.

In ultimele doua ore de tranzactionare cotatiile celor mai multe actiuni au trecut pe scadere, dupa ce inregistrasera variatii foarte usoare.

Chiar la inchidere, unele ordine mai mari de cumparare pentru actiunile OMV Petrom au ridicat pretul cu 2,07%, la 0,395 lei. Operatiunile de la inchidere au reprezentat peste jumatate din lichiditatea titlurilor pe intreaga sedinta, de 1,1 milioane lei.

Aceste titluri au readus indicii BET si BET-C foarte usor peste nivelurile de vineri.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni a incheiat ziua in crestere nesemnificativa, cu 0,05%, iar corectia indicelui BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost temperata la 0,42%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta traiectoria primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,38%.

Brokerul crede ca scaderea volumelor de tranzactionare pentru cele mai multe actiuni este determinata de precautia investitorilor indusa de turbulentele din Libia si implicatiile profunde ale acestora la nivelul pretului petrolului.

"Un baril mai scump presupune o presiune suplimentara pe revenirea economiilor si o inflatie mai mare in zona euro si nu numai. La randul ei o inflatie sporita poate conduce la o crestere a dobanzilor de referinta ale bancilor centrale, ceea ce de principiu dezavantajeaza bursele", a adaugat Chisu.

Totodata, el spune ca inscrierea economiei romanesti pe un trend pozitiv este elementul cel mai asteptat de catre toti investitorii, iar o confirmare a "insanatosirii" mediului economic va conduce la o reintrare a bursei pe harta investitorilor straini si o reintoarcere a jucatorilor locali.

"Aceste aspecte vor fi consemnate de cifre, dar ca semnal vor fi transmise sub forma unor ratinguri imbunatatite, ratinguri ce vor scoate Romania din pozitia de frontier market. In tot acest context daca si statul se va tine de cuvant si va alege sa faca rost de bani apeland la vanzari transparente prin intermediul bursei intr-un timp rezonabil, iar daca mediul fiscal va cunoaste imbunatatiri care sa transmita incredere participantilor la piata, nu sa ii indeparteze, putem spera ca bursa locala sa devina acea veriga puternica a pietei financiare romanesti", a adaugat Chisu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 44 milioane lei (10,4 milioane euro), suma cu 33% mai mare decat valoarea cumulata a operatiunilor de vineri, de 33 milioane lei (7,8 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si ale celor cinci SIF-uri, in valoare cumulata de 32,9 milioane lei (7,8 milioane euro), au asigurat 75% din lichiditatea pietei.

Titlurile FP au avut un rulaj de 15,6 milioane lei pe piata principala, iar cotatia a scazut cu 2,04%, la 0,601 lei. Cu titlurile FP a fost realizat si un deal, de 1,9 milioane lei. Tranzactia negociata a fost efectuata la pretul de 0,615 lei, cu 0,24% peste referinta.

"FP are un nivel important la 0,62 lei pe care nu reuseste cel putin acum sa il depaseasca. Pe masura ce vor sosi informatii suplimentare de la administratorul fondului se va contura mai clar un trend. Deocamdata actiunile FP sunt extrem de stabile evoluand intr-un palier ingust de tranzactionare. Stirile punctuale, evolutia pietelor externe, cat si climatul macro intern sunt elementele care vor genera volatilitate si pe titlurile acestui emitent, aspecte ce se vor reflecta printr-o crestere a lichiditatii acestuia", a mai afirmat Chisu.

Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai lichide de la acest segment, cu operatiuni de 6,7 milioane lei. Cotatia acestor titluri a crescut cu 0,2%, la 1,485 lei.

O tranzactie speciala a fost realizata si cu titlurile BRD (BRD), pentru 700.000 de lei, la pretul de 14,1 lei, cu 1,26% sub referinta.
Pe piata principala, actiunile bancii au avansat cu 0,49%, la 14,35 lei, pe un rulaj de 860.000 de lei.

Unii investitori au continuat sa vizeze si produsele structurate, cu care au fost realizate tranzactii de 2,2 milioane lei (523.000 de euro).

Totodata, au fost tranzactionate si titluri de stat de 4,6 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro), contracte futures (24.000 de lei) si unitati de fond (11.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB, de 50,9 milioane lei (12 milioane euro), a fost cu 51% peste rulajul de vineri, de 33,7 milioane lei (8 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 755.000 de lei, suma cu 44% mai mare decat valoarea din sesiunea anterioara, de 524.000 de lei.
Titlurile Dunapref Giurgiu (DGNA) si Conpet (COTE) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 187.000 de lei si, respectiv, de 161.000 de lei. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Dunapref a fost realizata la 6,49 lei, pret in crestere cu 22,45%, iar titlurile Conpet au scazut cu 0,52%, la 38 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,6%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est care erau in crestere cu maximum 1,1%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri