Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis sesiunea de joi in urcare cu 0,98%.
"Evolutia mixta a pietelor internationale din ultimele zile a avut un impact si asupra pietei locale, preturile actiunilor avand astazi (joi, n.r) o volatilitate mult mai scazuta fata de ultima perioada. De asemenea, nici lichiditatea pietei nu a fost foarte ridicata, de unde putem trage concluzia ca investitorii au fost mai mult in expectativa", a afirmat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca evenimentele din Japonia, Libia dar si noile stiri venite din Portugalia se pare ca au cam temperat, cel putin pentru moment, entuziasmul jucatorilor din piata noastra.

Premierul portughez, Jose Socrates, si-a anuntat miercuri seara demisia, dupa ce Parlamentul a respins noul sau program de austeritate, menit sa asigure echilibrul finantelor publice si sa evite un apel la ajutor extern. Uterior, surse europene apropiate situatiei au declarat ca un pachet de ajutor financiar pentru Portugalia ar putea ajunge la 70 miliarde de euro.

"Cred ca jucatorii asteapta strapungerea zonelor actuale de pret, observand ca in momentul de fata nu prea mai exista un interes atat de mare la cumparare, ceea ce ar putea avea ca efect o posibila miscare descrescatoare, pe termen scurt, a pietei. Acest scenariu este posibil doar in situatia in care vom asista si la o corectie a indicilor internationali, care de asemenea se afla in zone destul de dificile, pe care cel putin pentru moment nu arata ca au forta sa le depaseasca", a spus Muresian.

Primele zece actiuni in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au incheiat sesiunea la preturi in urcare in medie cu 0,96%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,43% peste nivelul de miercuri.

De asemeena, indicele BET-FI, care incepand de luni reflecta inclusiv evolutia titlurilor Fondului Proprietatea (FP), alaturi de a celor cinci SIF-uri, a inregistrat un avans de 0,43%.

"Interesul investitorilor s-a pastrat la un nivel ridicat pentru actiunile SIF. Preturile acestora se pastreaza foarte aproape de maximele anuale, insa nu au reusit depasirea lor. Situatia este asemanatoare si in cazul actiunilor OMV Petrom, dar deocamdata nu sunt semnale clare de epuizare a trendului ascendent din ultima perioada", a declarat directorul de operatiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan.

La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, care inglobeaza cele mai lichide 25 de actiuni, se plasa cu 0,89% peste referinta.
Operatiunile cu actiuni au totalizat joi 42,6 milioane lei (10,3 milioane de euro), sub lichiditatea din sesiunea precedenta, de 47 milioane lei (11,4 milioane euro).

Titlurile FP s-au detasat in topul rulajelor de la BVB, cu transferuri de 14,1 milioane lei. Ultimele tranzactii de joi au fost incheiate la un pret de 0,609 lei, cu 0,41% sub referinta.

Pe urmatoarele doua pozitii in topul lichiditatii s-au clasat actiunile SIF Oltenia (SIF5) si Banca Transilvania (TLV), cu operatiuni de 4 milioane lei si, respectiv, 3,3 milioane lei. Cotatia actiunilor SIF Oltenia a crescut cu 1,5%, la 1,555 lei, iar titlurile TLV au avansat cu 0,47%, la 1,489 lei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au facut obiectul unor tranzactii de trei milioane lei, iar cotatia titlurilor a crescut cu 0,9%, la 1,451 lei.

Titlurile Zentiva (SCD) au inchis cu o corectie de 0,2%, la 1,502 lei, pe o lichiditate de 1,3 milioane lei. Actiunile producatorului de medicamente au urcat in precedentele trei sesiuni cu aproape 52%, de la pretul de 0,991 lei inregistrat la finalul sesiunii de joi, inainte de propunerea de dividend.

"Cred ca in zilele urmatoare vom asista la o continuare a trendului ascendent, chiar daca sunt posibile si unele scaderi, care vor putea veni pe fondul evenimentelor internationale. Aceste corectii insa nu cred ca vor fi de durata, ci doar temporare, ele consolidand canalul ascendent al pietelor", a conchis Muresian.

Pe piata Rasdaq, jucatorii au tranzactionat actiuni de 1,2 milioane lei, suma mult sub lichiditatea de miercuri, de 7 milioane lei.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile Comcereal Vaslui (CCEN), cu un rulaj de 714.000 lei, care a acoperit 60% din piata. Ultimul transfer cu aceste actiuni s-a realizat la o cotatie de 0,169 lei, cu 9,03% peste referinta.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau cresteri de pana la 1,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri