Bursa a scazut nesemnificativ dupa ce in precedentele doua sedinte a scazut cumulat cu 1,6%, insa actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au crescut cu peste 2%.
In prima ora, piata a crescut in medie cu 0,4%, insa ulterior a revenit la nivelul de la finalul sedintei anterioare, fiind influentata de corectia, de 0,66%, inregistrata de actiunile BRD (BRD), informeaza Mediafax.

Pe de alta parte, investitorii au vizat cu precadere actiunile celor cinci SIF-uri, introducand mai multe ordine de cumparare decat de vanzare. Astfel, la finalul sedintei, indicele BET-FI, care analizeaza evolutia titlurilor SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea (FP), era cu 2,48% peste nivelul de marti.

Cea mai accelerata ascensiune, de 5,45%, a fost consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au ajuns la 1,297 lei, insa pe cel mai redus rulaj dintre SIF-uri, de 1,8 milioane lei.

Seful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune ca investitori au cumparat si au ridicat preturile in ultimele saptamani estimand o iesire din recesiune a economiei, dar si pentru a beneficia de dividendele pe care companiile le-au anuntat.

"Este clar ca pe partea de cumparare investitorii au inclus deja in preturi iesirea din recesiune in primul trimestru, insa in ceea ce-i priveste pe vanzatori nu este la fel de usor de inteles. Probabil ca se asteapta ca informatiile privind evolutia economiei sa nu fie atat de bune pe cat sunt estimarile, insa este posibil ca acestia doar sa fi vrut sa ruleze actiunile din portofoliu", a declarat Ciubotaru.

La finalul sedintei, indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, era in crestere cu 0,16%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic mentineau indicele BET-NG la nivelul de marti.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,97%, fiind sustinut de ascensiunea titlurilor SIF-urilor.

Brokerul crede ca unii investitori vor incerca sa isi reaseze portofoliile in urmatoarea perioada si sa vizeze actiunile care au avut o evolutie mai lenta, sau chiar au inregistrat corectii.

"Volumele din ultimele zile sunt comparabile cu cele din luna mai a anului trecut si probabil ca unii investitori incep sa isi balanseze portofoliile. Foarte multe din vestile bune au fost deja incluse in preturi, iar acum urmeaza sa vedem cum vor reactiona investitorii dupa adunarile generale, mai ales pentru ca datele ex-dividend (dupa care cumparatorii nu mai au dreptul la dividend - n.r) se vor suprapune cu raportarile financiare pentru primul trimestru", a afirmat Ciubotaru.

Astfel, el crede ca daca rezultatele financiare vor fi mai reduse decat estimarile investitorilor ar putea urma o perioada de corectii pe bursa, mai ales ca cei care au cumparat pentru a primi dividende vor vinde dupa data ex-dividend.

"Lumea se va uita si la rezultate, iar cei mai multi se asteapta ca trendul de revenire al rezultatelor de anul trecut pentru cele mai multe companii sa continue, insa daca asteparile se vor dovedi mai mari, atunci probabil ca vom vedea o reactie. Daca rezultatele vor fi in linie cu asteptarile nu cred ca se vor vedea miscari. Pe termen scurt, este clar ca se cumpara pentru votul in AGA si dividende", a mai spus Ciubotaru.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 42 milioane lei (10,1 milioane euro), suma cu 11% mai redusa decat rulajul din sesiunea anterioara, de 47,4 milioane lei (11,4 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca topul lichiditatii, cu operatiuni de 11,6 milioane lei pe piata principala si de 1,9 milioane lei pe segmentul tranzactiilor negociate, printr-o singura operatiune. Cotatia acestor titluri a avansat cu 0,66%, la 0,614 lei pe piata principala, iar deal-ul a fost realizat la 0,61 lei, pret similar cu referinta.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au urmat in clasamentul rulajelor, cu transferuri de 4,8 milioane lei si, respectiv, 4,6 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au crescut cu 3,05%, la 1,69 lei, iar actiunile SIF Moldova au avansat cu 2,79%, la 1,508 lei.

Un deal a fost realizat si cu actiuni OMV Petrom (SNP) pentru 1,7 milioane lei. Operatiunea a fost efectuata la 0,428 lei, pret cu 0,09% sub referinta. Pe piata principala, titlurile companiei petroliere au crescut cu 0,61%, la 0,431 lei, pe un rulaj de 906.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,8 milioane lei, cu 14% sub valoarea cumulata a transferurilor de marti, de 2,1 milioane lei.

Peste 36% din lichiditate a fost asigurata de o operatiune cu 4,98% din titlurile firmei Mobex Targu Mures (MOBG), pentru 686.000 de lei. Actiunile au fost cedate la 8,12 lei, cu 14,53% sub referinta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu maximum 1,6%, iar pietele din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 1,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri