Primul trimestru al acestui an a fost unul per ansamblu pozitiv pentru bursele din Europa, doar opt din cele 32 de piete analizate terminand in scadere primele trei luni din 2010. Romania, prin indicele BET, se plaseaza pe a treia pozitie intr-un top condus de Bulgaria.
SOFIX, principalul indice al Bursei din Sofia, se afla pe primul loc cu un castig de aproape 23% in T1. A doua pozitie este ocupata de o alta piata putin lichida, cea din Ucraina, care a urcat cu 15,1%.

Primele 10 pozitii ale clasamentului sunt dominate de bursele din sud-estul Europei, cresterile acestora fiind de cel putin 8%. In ultima perioada mai multi experti financiari au remarcat potentialul in crestere din aceasta regiune, cel mai recent raport al grupului austriac Erste mentionand ca “pentru cei care indraznesc, combinatia dintre stirile macro pozitive si actiunile subevaluate, reprezinta o investitie atractiva (n.red. in zona SEE)”.

“Atentia investitorilor straini pentru pietele emergente europene devine din ce in ce mai mare pe masura ce economiile din regiune dau semnalele iesirii din recesiune. Intrarea din nou la cumparare a fondurilor de investitii este direct corelata cu datele macro pozitive”, spune Darie Moldovan, directorul de operatiuni al societatii de intermediere Broker Cluj.

BET, indicele celor mai lichide actiuni listate pe Bursa de la Bucuresti (BVB), a urcat in primul trimestru cu 12,5%, una dintre cele mai bune evolutii din Europa. In acelasi timp, BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, a castigat 22,2%. Cresterea a venit si pe fondul unor rulaje , evolutie datorata in principal listarii Fondului Proprietatea (FP).

“Cresterea si pozitia BVB in clasament este meritata si nu cred ca poate sa fie pusa doar pe seama rulajelor mai reduse de la noi in comparatie cu pietele dezvoltate. Cresterile au fost clar aduse de atentia din ce in ce mai mare a jucatorilor straini pentru piata locala, intr-o anumita masura convinsi de revenirea economica din T1. De asemenea, am recuperat si perioada mai slaba pe care BVB a avut-o in a doua jumatate din 2010 comparativ cu bursele internationale”, considera Moldovan.

Principalii indici ai marilor burse din Europa de vest au inregistrat aprecieri modeste in primul trimestru. Astfel, in Franta indicele CAC40 a urcat cu 4,8%, acesta fiind urmat de Bursa din Frankfurt (+1,8%) si piata londoneza al carei principal indice, FTSE 100, a avut o crestere minora, de 0,1%. Pentru comparatie, indicele american S&P 500, a urcat cu 5,4% in perioada analizata.

La capitolul scaderi, Ciprul se afla pe primul loc cu o pierdere de 7,1%. Urmeaza bursele din Luxemburg si Turcia, ai caror indici au suferit corectii de 5%, respectiv 3.6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri