Un pachet de 49,1% din titlurile Companiei Hoteliere Intercontinental (RCHI) a fost vandut pe Bursa, vanzatorul fiind firma RHIC Holding, inregistrata in Luxemburg, si, potrivit unor surse din piata, controlata de familia Paunescu. La cumparare a fost raportata oficial firma Astra Asigurare – Reasigurare, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, insa aceasta a preluat doar 16,22% din titlurile hotelului de cinci stele.
Anterior acestei tranzactii, omul de afaceri care controleaza si magazinul Unirea Shopping Center, detinea 15,7% din titlurile RCHI, prin intermediul The Nova Group. Dan Adamescu a ajuns astfel sa detina oficial aproape 32% din titlurile Intercontinental.

Este foarte posibil insa ca si celelalte actiuni vandute miercuri de RHIC Holding, al caror cumparator nu a fost inca anuntat, sa fi fost achizitionate tot de Adamescu prin intermediul unor firme ce nu se aflau in actionariatul Intercontinental.

Omul de afaceri a cumparat la sfarsitul saptamanii trecute, prin intermediul firmei Astra Asigurare – Reasigurare, un pachet de 0,03% din actiunile hotelului, pentru 27.000 lei.

Tot el a mai cumparat in anul 2006 un alt hotel aflat in posesia lui Viorel Paunescu. Este vorba despre complexul Rex din Mamaia, pentru care firma Tycoon Imobiliare, controlata de sotia lui Adamescu, a platit 10 milioane de euro. La acel moment, alaturi de Viorel Paunescu, la vanzare s-a aflat si un grup de actionari elvetieni.

Dan Adamescu este si cel care a propus patru candidati pentru Consiliul de Administratie al Intercontinental, asta desi firma acestuia (The Nova Group) era raportata ca actionar minoritar, cu o detinere de 15,7%. Omul de afaceri si fiul sau, Alexander Adamescu, sunt primii doi candidati. Daniel Onute si Lucian Ciofoaia, seful departamentului de imobiliare al The Nova Group, sunt celelalte doua persoane propuse pentru CA. Board-ul Intercontinental este compus din maxim cinci membri.

Si Razvan Paunescu, fiul lui George Paunescu figureaza pe lista candidatilor pentru o functie de administrator.

Brokerii spun ca este putin probabil ca Hotelul Intercontinental sa fi devenit o tinta pentru un investitor major strain, avand in vedere rezultatele slabe ale companiei din ultimii ani.


„Ma indoiesc ca un fond strain de portofoliu ar fi interesat sa cumpere o companie care in ultimii ani a inregistrat constant pierderi. Momentan tranzactia pare sa fie facuta intre doi actionari locali, insa pana la raportarea oficiala nimic nu este sigur”, a declarat un broker din primele zece firme de intermediere din piata.

In primele noua luni ale anului trecut, Intercontinental a avut pierderi de 14 milioane lei, in crestere fata de perioada similara a lui 2009. In 2008compania a pierdut 9,6 milioane lei.

De remarcat si faptul ca Intercontinental Romania a decis cu doar o luna in urma sa imprumute 15 milioane euro de la UniCredit Tiriac Bank, pentru restituirea unei datorii de 13,5 mil. euro catre RHIC Holding, adica exact firma care si-a facut miercuri exitul.

Singurii actionari care s-au opus acestei miscari au fost Constantin Ionescu si Daniel Tepes proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliarie si fost membru in Consiliul Bursei de la Bucuresti.

Propunerea a fost adoptata insa cu o majoritate de peste 98% din voturi intr-o Adunare Generala Extraordinara desfasurata la inceputul lui martie. Imprumutul a fost contractat pe o perioada de zece ani.

Compania detine hotelul Intercontinental din Bucuresti, cotat la cinci stele si operat de lantul international Intercontinental in baza unui contract de management.

Compania Hoteliera Intercontinental, listata pe piata Rasdaq a BVB, are un capital de 83,3 mil. lei, divizat in 833,5 milioane de actiuni. Ultimul schimb cu actiunile companiei a avut loc la pretul de 0,0857 lei/titlu, in scadere cu 24,8% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 71,4 milioane lei (17,4 milioane euro).

Interesul pentru titlurile RCHI a urcat spectaculos in luna aprilie, pana miercuri valoarea acestora a urcand cu aproape 70%. Daca exitul familiei Paunescu s-ar fi realizat cu doar trei saptamani in urma la pretul pietei, valoarea tranzactiei ar fi fost de 27,5 milioane lei (6,7 milioane euro).

De la inceputul anului 2010, actiunile Intercontinental s-au apreciat pe bursa cu 42,1%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri