Bursa a crescut cu 1,28% si a recuperat o parte din corectia de 2,4% din precedentele patru sedinte, dar brokerii cred ca investitorii nu au reactionat la stirea privind iesirea Romaniei din recesiune, deoarece au anticipat evolutia si au ridicat preturile inca de la inceputul anului.
Dragos Darabut, analist la casa de brokeraj Tradeville, spune ca asteptarile investitorilor legate de iesirea economiei din recesiune erau deja incluse in pret, iar din acest motiv confirmarea estimarilor initiale nu a adus modificari consistente in piata.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de crestere, astfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul corespunzator din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.

"Avand in vedere ca, in ultima perioada, nu au aparut date fundamentale negative care sa perturbe increderea in economie, este greu de spus de ce bursa nu inregistreaza cresteri mai sustinute in aceasta perioada. Cu toate acestea, stam usor mai bine in comparatie cu bursele europene, indicele general al pietei, BET-C, avand o apreciere cu 7,84% fata de inceputul anului, in comparatie cu Eurostoxx50 care a crescut cu 2% in acelasi interval, si suntem la un nivel similar cu pietele americane, unde S&P500 a inregistrat o crestere cu 7,24%, iar Dow Jones Industrial Average cu 9,66%", a declarat Darabut, citat de Mediafax.

Analistul crede ca pana la finalul anului indicii BET si BET-FI ar putea depasi nivelurile din mai 2010, luna in care bursa a scazut semnificativ si ulterior a intrat intr-o perioada prelungita in care a consemnat variatii si rulaje reduse.

"Aceste scenariu este posibil daca situatia economica din tarile europene indatorate excesiv, cum sunt Grecia, Portugalia si Spania, nu se inrautateste. Piata locala are mult de recuperat pana sa ajunga din nou la nivelurile maxime istorice, insa trebuie sa admitem ca si revenirea economiei nu este exploziva, ceea ce face ca nici cresterile in profitabilitate ale companiilor sa nu fie extraordinare si, in consecinta, nici aprecierile bursiere nu vor fi foarte mari", a mai spus Darabut.

Investitorii de la BVB au anticipat inca de joi o corectie mai severa a actiunilor SIF Muntenia in sedinta de vineri, in ziua ex-dividend, dupa care cumparatorii nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut. De regula, in data ex-dividend, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de dividendul pe care il va acorda emitentul respectiv.

Actiunile SIF Muntenia au scazut vineri cu 11,78% sau 0,096 lei, la 0,719 lei, iar dividendul net este de aproape 0,068 lei/titlu. Aceste actiuni au inregistrat al doilea rulaj din piata, de 2,6 milioane lei.
Corectia actiunilor SIF Muntenia a influentat vizibil traiectoria indicelui BET-FI, care a inregistrat un recul de 0,58%, desi in prima ora avansase usor, cu 0,5%.

Atentia investitorilor a fost axata cu precadere pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 1,71%, la 0,534 lei, influentate in continuare de stirea publicata joi de MEDIAFAX potrivit careia Guvernul impinge pana la finele lunii iulie termenul in care trebuie sa cedeze actionarilor privati titluri la Fond.
Reactia investitorilor la aceasta stire a fost vizibila inca din a doua parte a sedintei precedente, cand actiunile Fondului si-au temperat corectia la 1,87% dupa ce in prima jumatate a zilei au cazut cu peste 6% intrucat era data ex-dividend pentru aceste titluri.

Actiunile Fondului au condus si vineri detasat topul lichiditatii, cu operatiuni de 12,1 milioane lei. Totusi, rulajul este de aproape trei ori mai redus decat valoarea cumulata a transferurilor de joi, de 33,6 milioane lei.

La preturi in crestere usoara, in medie cu 1,25%, au fost realizate si ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, iar indicele BET-NG, al actiunilor companilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,84%.

Corectia titlurilor SIF Muntenia a franat si ascensiunea indicelui extins al bursei, BET-XT, care a incheiat ziua in crestere cu 0,53%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 25,7 milioane lei (6,2 milioane euro), suma de 2,5 ori mai redusa decat rulajul din sesiunea precedenta, de 64,6 milioane lei (15,8 milioane euro). Lichiditatea de joi a atins nivelul maxim din ultimele doua luni.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, pietele de la Paris si Londra erau in crestere cu 0,3%, iar bursa de la Frankfurt inregistra un recul de 0,3%. Oscilatii reduse erau inregistrate si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri