Bursa ar putea creste in acest an cu 10% - 15%, considera analistii Erste-BCR, potentialul fiind calculat pe baza estimarilor privind creditul guvernamental, cursul de schimb leu/euro si randamentul unor obligatiuni de stat in euro, informeaza Mediafax.
"Avem trei variabile independente: creditul neguvernamental, exprimat in lei, masoara intentitatea sau dinamica activitatii economice, cursul de schimb suprinde inclusiv interesul investitorilor straini pentru activele romanesti si perceptia asupra riscurilor asociate investitiilor in Romania, iar randamentul obligatiunilor guvernamentale exprima perceptia asupra riscului de tara", a declarat intr-o intalnire cu presa, seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Potrivit unor simulari realizate de analistii Erste - BCR, piata locala de capital are un potential de crestere cuprins intre 10% si 30% daca soldul creditului neguvernamental ar avansa cu 5% - 10% fata de nivelul de anul trecut, cursul ar evolua intre 4 si 4,1 lei/euro, iar randamentul obligatiunilor guvernamentale s-ar mentine la acelasi nivel.

La nivel nominal, soldul creditului neguvernamental exprimat in lei s-a redus in martie cu 1,3% fata de februarie, pana la 203,95 miliarde lei, in principal ca efect al aprecierii monedei nationale in raport cu euro, de 2,4%. In termeni reali, creditul in lei a coborat cu 0,5%, dat fiind inflatia ridicata din luna martie, de 0,6%, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 2,1%.

Indicele general al bursei, BET-C, a crescut cu 9,2% de la inceputul anului, iar indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, a avansat cu 8,5%.

"Intr-un scenariu de crestere lenta a creditului guvernamental de pana la 5% intr-un an, de apreciere a leului sub pragul de 4,1 unitati/euro si de mentinere macar la nivelul actual al perceptiei asupra riscului de tara ar rezulta un potential de crestere de peste 15% intr-un orizont de timp de un an. Potentialul de crestere al bursei este influentat de evolutia individuala a celor trei variabile", a spus Caruntu.

Totusi, el a precizat ca evolutia pietei de capital in primele luni ale anului a inclus anticipat o mare parte din informatia cu privire la iesirea din recesiune, astfel ca potentialul de crestere al Bursei pentru acest an ar mai fi de 10% - 15%.

In acest an leul cursul de schimb a scazut in jurul nivelului de 4,1 lei/euro, dupa ce la 31 decembrie euro era cotat la aproape 4,25 lei.
Potrivit economistului sef al BCR, Lucian Anghel, in a doua jumatate a anului economia va evolua mai bine decat in primele trei luni, pornind de la datele privind cresterea economica din primul trimestru si estimarile privind accelerarea investitiilor.

"Daca inainte de publicarea datelor oficiale despre cresterea economica estimarea noastra de crestere de 2% putea fi considerata optimista, acum cred ca putem cataloga acest scenariu drept neutru", a spus el.

In aprilie, BCR a revizuit in urcare estimarea de crestere economica din acest an, de la 1,2% la 2%, iar analistii bancii nu exclud posibilitatea unei reveniri economice mai rapide in contextul in care considera ca investitiile straine directe vor avansa de la 2,6 miliarde euro in 2010 la 4 miliarde euro. Pentru anul viitor, BCR vede o crestere economica de 3,9% si investi?ii straine directe de 4,5 miliarde de euro.

"Consumatorii vor deveni mai putin pesimisti, iar aceasta crestere se va transforma si in business-uri mai mari pentru companiile listate", a mai spus Anghel.

Caruntu considera ca statul poate sprijini dezvoltarea pietei de capital prin listarea unor companii din protofoliu, insa aceste demersuri nu vor fi suficiente pentru o bursa dezvoltata.

"Fiecare broker ar trebui sa faca munca voluntara in interesul comunitatii din care face parte si sa convinga antreprenorii sa isi listeze companiile", a afirmat analistul.

El a amintit ca statul va vinde in al treilea trimestru 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), iar pentru ultimele trei luni ale anului a programat oferte secundare de vanzare a cate 15% din titlurile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN).

Oferta Petrom este evaluata la 562 milioane euro, iar pentru titlurile de la celelalte doua companii statul ar putea sa incaseze 55 milioane euro si, respectiv, 104 milioane euro, pe baza celor mai recente cotatii de la bursa.

In al doilea trimestru din 2012 ar urma sa se deruleze oferta initiala prin care statul ar urma sa vanda 15% din actiunile Romgaz, pe care le va lista la bursa, operatiune evaluata de BCR la 286 milioane euro.

Pornind de la propunerile facute statului de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), Caruntu estimeaza ca statul va vinde cel mai devreme in 2013 un pachet de 36% din Hidroelectrica si 43% din titlurile Nuclearelectrica. Pentru aceste titluri statul ar urma sa primeasca 1,407 miliarde euro si, respectiv, 740 milioane euro.

"Acesti bani pot fi reinvestiti in companiile respective, care pot cumpara active la alte societati de stat din domeniul energiei. Astfel, s-ar putea realiza in alta maniera ideea celor doi campioni energetici", considera Caruntu.

Analistul a atras atentia ca actiunile Fondului Proprietatea ar putea intra pe o linie vizibil ascendenta "care sa reflecte potentialul si valoarea" FP doar dupa ce statul va termina transferul de titluri pentru despagubiri.

"Daca luam o medie de 10% pe an, probabil ca pana in iunie 2013 statul nu va mai avea actiuni la Fond. Pana atunci va fi presiune pe vanzare si pretul va fi redus. Cotatiile de acum aproape ca nu reflecta defel valoarea participatiilor la companiile listate", a mai spus Caruntu.

Calculand numai banii din depozitele bancare ale FP, participatia de la Petrom si de la celelalte companii listate din portofoliu reiese o valoare de 0,48 lei/actiune FP. Spre comparatie, actiunile Fondului erau tranzactionate in a doua parte a sedintei bursiere de luni la 0,53 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri