Bursa a scazut luni cu 0,38%, in linie cu pietele externe, insa prudenta investitorilor la tranzactionare a limitat lichiditatea la 22,8 milioane lei, suma din care peste jumatate a fost asigurata de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Banca Transilvania (TLV), informeaza Mediafax.

Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi usor sub ultimele cotatii de vineri, investitorii orientandu-se la tranzactionare dupa traiectoria pietelor externe.

Directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, considera ca lichiditatea redusa este determinata pe de o parte de trecerea datelor de inregistrare pentru dividend, dar si de publicarea rezultatelor financiare trimestriale ale celor mai multe companii listate.

"Avand in vedere volumele reduse de actiuni tranzactionate, nu putem vorbi de o piata in scadere, in care investitorii vand pentru a-si limita pierderile. Evolutia este determinata in special de ceea ce se intampla pe plan extern. Volumele de tranzactionare de saptamana trecuta au fost influentate de trecerea datelor ex-dividend (dupa care cumparatorii nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut-n.r.) si de intrarea la cumparare a unor investitori care au vrut sa profite de scaderile cotatiilor din zilele respective", a declarat Murgoci.

El crede ca o parte dintre investitori analizeaza rezultatele financiare trimestriale anuntate saptamana trecuta de majoritatea companiilor, iar ulterior vor stabili ce strategie vor urma.

"In plus, din ce se vede nu prea mai sunt bani noi in piata, care sa duca la miscari mai vizibile ale preturilor. Majoritatea investitorilor se uita spre actiunile Fondului Proprietatea si asteapta alte miscari pentru a intra la tranzactionare", a mai spus brokerul.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,57%, in timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au inregistrat variatii mai ample si au indicele BET-FI cu 1,9% sub nivelul de vineri.

Chiar in ultimele minute unele ordine mici de cumparare au ridicat preturile actiunilor Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) cu 5,72% si, respectiv, cu 2,59%. Astfel, indicele BET-NG a incheiat ziua in crestere cu 1%.

La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,11% sub sesiunea precedenta.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,8 milioane lei (5,5 milioane euro), suma cu 11% sub rulajul de vineri 25,7 milioane lei (6,2 milioane euro).

Murgoci nu exclude posibilitatea ca apatia sa continue in urmatoarele sedinte si crede ca piata va mai inregistra variatii ample doar daca vor aparea stiri imprevizibile atat pe plan local, cat si extern.

"Mai apar stiri, de genul deciziei de amanare a transferului de actiuni FP de la stat catre persoanele care au optat pentru acest tip de despagubire, insa nu fac decat sa ii determine pe investitori sa fie mai prudenti. Probabil ca doar dupa ce companiile vor incepe sa distribuie dividendele vom mai vedea miscari mai ample in piata", a adaugat brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea si Banca Transilvania s-au plasat pe primele doua pozitii in topul lichiditatii, cu operatiuni de 7,2 milioane lei si, respectiv, de 6,7 milioane lei. Cele doua titluri au asigurat, astfel, 62% din rulajul bursei.

Cotatia titlurilor FP a scazut cu 0,66%, la 0,5305 lei, iar actiunile bancii au coborat cu 1,91%, la 1,49 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,2%, linia descendenta fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de cel mult 1,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri