Bursa a incheiat sedinta de joi in stagnare, fiind tinuta la nivelul de miercuri de actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborat, cu 2,31%, pentru a patra sedinta consecutiv si s-au apropiat din nou de pretul minim inregistrat de la listare.
Majoritatea actiunilor de la BVB au fost tranzactionate la preturi usor peste ultimele cotatii de miercuri, insa atentia putinilor investitori prezenti in piata a fost axata pe titlurile Fondului Proprietatea, care au coborat cu pana la 2,7% in primele 15 minute. Corectia a fost determinata de reluarea conversiilor titlurilor de despagubire in actiuni FP, ceea ce ar insemna ca noi pachete de actiuni vor intra la vanzare la preturi mai mici fata de cotatia de la bursa, informeaza Mediafax.

Dupa primul sfert de ora corectia s-a temperat la aproximativ 1% si majoritatea operatiunilor au fost realizate la acest nivel pana la ora 15:30. In ultima ora unii investitori au introdus ordine de vanzare pentru volume mai mari si au pus, astfel, presiune la vanzare, ducand cotatiile aproape de nivelul minim de la listare, de 0,499 lei, inregistrat in sedinta din 12 aprilie.

Intre orele 15:53 si 15:56 au fost realizate si trei deal-uri cu 0,08% din actiunile Fondului, pentru 5,5 milioane lei. Titlurile au fost transferate la pretul minim din aceasta sedinta, de 0,505 lei, respectiv cu 2,7% sub cotatia de miercuri.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede ca Fondul Proprietatea a intrat din nou la cumparare in momentele in care cotatiile au coborat spre nivelul de 0,5 lei pentru a sustine pretul.

"Se pare ca au un pret de protejat si intra la cumparare doar cand cotatiile se duc spre 0,5 lei/actiune, insa apararea acestui nivel depinde de cat de mare va fi presiunea la vanzare, pentru ca la un momentdat Fondul va epuiza banii pe care ii are disponibili pentru rascumparari. Din moment ce au fost reluate conversiile este clar ca vor fi mai multi oameni dispusi sa vanda la preturi mai mici. Daca au primit actiunile la un pret de 0,6 lei, este posibil sa fie mai dispusi sa vanda la 0,5 lei decat cei care au primit actiunile la 1 leu inainte de listare", a declarat Ciudin pentru Mediafax.

El considera ca actiunile FP se vor inscrie pe un trend ascendent doar dupa ce statul nu va mai avea titluri la Fond si despagubitii care vor banii pe actiunile FP primite le vor fi vandut.

"In astfel de momente, pe aceste actiuni intra numai investitorii pe termen mediu-lung, cei care le tin pentru minim un an. Speculatorii nu intra acum tocmai pentru ca asteapta sa fie presiune la vanzare in urmatoarea perioada si astfel ar putea cumpara mai tarziu la preturi mai mici", a mai spus brokerul.

Ultimele operatiuni de pe piata principala cu actiunile Fondului au fost realizate la 0,507 lei, pret in scadere cu 2,31%. Cotatiile in scadere au atras mai multi investitori la tranzactionare, astfel ca rulajul a urcat la 18,6 milioane lei, cel mai mare nivel din ultimele patru sesiuni.
Actiunile Fondului au influentat vizibil principalii indici bursieri in care sunt incluse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a coborat cu 0,19%, iar indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor SIF-urilor si ale FP, a avansat cu numai 0,17%. La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, care analizeaza primele 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in crestere cu doar 0,21%. Actiunile companiilor din sectorul energetic au fost tranzactionate la preturi usor peste ultimele cotatii de miercuri, astfel ca indicele BET-NG a urcat cu 0,63%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 34,6 milioane lei (8,4 milioane euro), suma cu 65% peste rulajul de miercuri, de 21 milioane lei (5,1 milioane euro). O lichiditate mai mare decat cea de joi a fost inregistrata in 12 mai, cand titlurile FP atingeau pretul minim de la listare. Atunci, BVB a consemnat un rulaj de 64,6 milioane lei (15,7 milioane euro).

In sedinta de joi, lichiditatea a fost asigurata in proportie de 70% de actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 24,1 milioane lei (5,8 milioane euro).

Ciudin spune ca lichiditatea redusa si variatiile usoare inregistrate de cele mai multe actiuni in ultimele sedinte ar putea reprezenta un moment de stabilizare a pietei si crede ca preturile vor reintra pe o linie ascendenta.

"Cred ca suntem intr-o zona de minime, iar daca pe plan extern nu se intampla ceva care sa duca la corectii am putea asista la o revenire a cresterilor. In acest moment, investitorii sunt precauti si pentru ca indicele Dow Jones Industrial Average este deja la un nivel destul de ridicat si unii anticipeaza unele scaderi in perioada urmatoare. Iar daca pe plan extern vom vedea corectii, s-ar putea sa asistam la unele scaderi mai ample pe bursa locala, pentru ca factori interni care sa duca la miscari mai ample nu cred ca vom vedea prea curand", a conchis brokerul.

Investitorii nu au avut o reactie vizibila la anuntul privind intentia grupului Vimetco de a vinde maximum 20,96% din actiunile Alro Slatina (ALR) prin oferta secundara, din pachetul de 87,96% pe care il detine impreuna cu Conef.

Brokerii cred ca anuntul a avut o influenta foarte redusa asupra investitorilor, deoarece daca jucatorii reactionau pretul ar fi crescut accelerat. Cotatia maxima inregistrata de aceste titluri, de 4 lei, a fost cu 3,9% peste ultimul pret de miercuri. Cotatia titlurilor Alro a crescut cu 1,04%, la 3,89 lei, iar operatiunile au cumulat doar 112.000 de lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,5%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu maximum 1,5%. Pe de alta parte, bursele din Ungaria si Bulgaria inregistrau corectii de cel mult 0,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri