Investitorii sceptici cu privire la revenirea din criza financiara au primit noi motive care sa le intareasca punctul de vedere in ultima perioada. Cunoscut ca guru pietelor emergente, Mark Mobius a declarat la inceputul acestei saptamani ca o noua criza ne asteapta “dupa colt”. Cu cinci zile in urma, agentia de evaluare financiara Fitch a redus perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei, amplificand temerile cu privire la datoriile suverane.
Mark Mobius, presedintele executiv pentru piete emergente al Templeton Asset Management, si-a motivat afirmatia spunand ca problemele care au cauzat turbulentele din ultimii ani nu au fost rezolvate.

Oficialul companiei americane a facut referire in primul rand la gradul redus de reglementare al derivatelor tranzactionate la nivel international.

Analistii subliniaza ca principalul risc este cauzat in special de tranzactiile facute pe sisteme alternative de tranzactionare (OTC), in general foarte putin transparente.

„Riscul major provine de la schimburile facute pe OTC, care intr-adevar sunt foarte putin reglementate. In schimb, derivatele clasice din pietele bursiere, futures-ul, optiunile, produsele structurate, poate chiar si in oarecare masura CFD-urile <exchange traded>, sunt in momentul de fata bine acoperite de reglementari”, considera Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest.

Criza financiara globala declansata cu trei ani in urma, odata cu falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, a fost cauzata partial de proliferarea produselor financiare derivate bazate pe pachete de credite ipotecare subprime din SUA.

„Situatia actuala este una riscanta in Europa, dar nu neaparat din motivele invocate de Mark Mobius, chiar daca in fond are dreptate: anumite derivate in continuare sufera de slaba reglementare. Deocamdata insa pietele par sa fie mai mult preocupate de riscurile privind datoriile suverane, acesta fiind practic cel mai evident pericol in momentul de fata”, mentioneaza Panait.

Problema datoriilor suverane a revenit in atentia investitorilor saptamana trecuta, atunci cand agentia Fitch a redus perspectiva asupra ratingului datoriei Belgiei de la "stabila" la "negativa", ratingul de AA+ al acestei tari fiind pus sub semnul intrebarii. Intr-un top al tarilor cu risc major de faliment, Belgia ocupa locul 9 in lume.

„Bursele urmeaza economia si nu invers. Daca ar fi o problema a burselor am vedea o cadere de scurta durata, urmata de o revenire in conditiile in care economia ar oferi suport. De exemplu criza <dot.com>. Acolo piata umflase artificial niste preturi, a existat o corectie, apoi, pe fondul unei evolutii bune a economiei, s-a revenit”, spune presedintele KTD Invest.

In ciuda temerilor tot mai ridicate cu privire la datoriile de stat, anul 2011 a marcat o revenire a rezultatelor financiare la nivel de companii si mari corporatii. In SUA, de exemplu, peste 60% dintre companiile listate au raportat date financiare peste asteptari in T1. Si in Romania cele 70 de companii listate pe BVB au inregistrat un profit dublu in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2010.

Sursa imagine: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri