Oferta publica secundara de la Petrom, listarea NEPI, rezultatele financiare semestriale. precum si deja binecunoscutele discutii privind ridicarea pragului pentru detinere in cadrul SIF-urilor sunt principalii factori care ar putea sa miste Bursa de la Bucuresti (BVB) in aceasta vara. Daca in privinta lichiditatii putini brokeri sunt optimisti, nu acelasi lucru se poate spune si despre evolutia principalilor indici ai pietei.
Istoria ultimului deceniu arata ca intervalul iunie – august este unul cu precadere pozitiv pentru principalii indici ai BVB. Astfel, luand in calcul doar perioada de vara, BET a crescut in noua din ultimii zece ani, o evolutie identica fiind consemnata si in cazul BET-FI (vezi tabelul atasat).

“Daca judecam dupa ce s-a intamplat in trecut si in aceasta vara am putea avea parte de ceva cresteri in piata. Mai mereu, aceasta perioada a fost una slaba pentru lichiditate, dar decenta din punctul de vedere al evolutiei cotatiilor. In plus, este posibil ca dividendele incasate de investitori sa reintre in piata si astfel sa vedem un interes in crestere usoara pe parcursul celei de-a doua jumatati a verii”, considera Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Doar in 2008, anul in care pe Bursa s-au resimtit cele mai puternice efecte al recesiunii, cei doi principali indici ai pietei au terminat perioada in scadere. De cealalta parte, vara anului 2001 a fost cea mai buna pentru BVB, indicele SIF-urilor ajungand sa isi dubleze valoarea in doar trei luni.

Variatie BET si BET-FI in intervalul iunie - august“Ma astept ca in a doua parte a lunii august sa vedem niste cresteri mai notabile. Per ansamblul intregii perioade, cred ca se va merge pe scenariul din ultimii ani, cu aprecieri modeste. Ramane insa de vazut daca evenimentele negative de pe plan international nu se vor precipita, altfel am putea avea ceva probleme”, spune Marius Trif, directorul Carpatica Invest, divizia de brokeraj a Bancii Carpatica.

Luna august marcheaza perioada in care majoritatea companiilor listate isi vor publica rezultatele financiare semestriale. In primul trimestru, cele 70 de societati de pe Bursa au avut un profit cumulat de 2 miliarde lei, dublu fata de perioada similara din 2010. In ciuda rezultatelor pozitive anuntate de companii, piata si-a oprit in aprilie seria pozitiva inceputa in acest an, BET acumuland scaderi de peste 7% in ultimele doua luni.

“Personal ma astept la o evolutie laterala, cu variatii de +/- 5-10% in cele trei luni care urmeaza. Sper totusi sa nu se intample ca anul trecut, cand am avut parte de un mare dezinteres. Daca nu se inrautateste climatul economic international, probabil nu vom vedea lucruri foarte spectaculoase. Ma refer aici in primul rand la Grecia si la problemele care s-ar putea propaga in restul tarilor europene”, a declarat Mihai Muresian, director de tranzactionare in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Petrom, NEPI, pragul la SIF-uri – singurele repere din aceasta vara

Statul este asteptat sa deruleze in aceasta vara cea mai mare oferta publica din istoria Bursei, prin vanzarea pachetului de aproape 10% din Petrom.

Oferta publica secundara, estimata la 550 milioane euro, ar urma sa fie finalizata pana pe 20 iulie, la 16 saptamani de la semnarea contractului de intermediere. Termenul va ramane insa in picioare doar daca Guvernul va fi de acord cu pretul propus de consortiul format din rusii de la Renaissance Capital si brokerii romani de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

“Petrom va produce ceva miscari in piata dar totul depinde foarte mult de pretul din oferta. Daca acesta va fi atractiv am putea sa asistam la o migrare a banilor spre oferta. In cazul in care pretul va fi unul ridicat, lichiditatea nu va fi influentata aproape deloc, cu exceptia inregistrarii in piata a tranzactiei propriu-zise”, considera Mihai Muresian.

Brokerii spun ca listarea fondului de investitii sud-african NEPI, programata pentru luna iunie, este asteptata sa starneasca un entuziasm de moment, fara insa a-si pune amprenta asupra rulajelor din urmatoarele trei luni.

„Listarea NEPI este de bun augur la fel ca si aducerea celor trei emitenti straini pe ATS, dar nu trebuie sa ne asteptam la un <boom> de lichiditate. Aceste nume noi in piata vor conta mai degraba pe termen lung”, spune Murgoci.

In privinta pragului de detinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, brokerii declara la unsion ca eliminarea sau macar marirea acestuia ar influenta fara indoiala pozitiv lichiditatea de pe Bursa. Curtea Constitutionala trebuia sa ia joi o decizie cu privire la constitutionalitatea pragului, insa dezbaterea a fost amanata pana pe 16 iunie.

“Fara indoiala ca activitatea ar creste semnificativ in cazul unei decizii pozitive, insa avand in vedere ce s-a intamplat in trecut ma indoiesc ca vom avea in viitorul apropiat o decizie finala privind pragul la SIF-uri. Cred ca pentru moment investitorii s-ar multumi si cu marirea pana la 5%, pana la eliminarea completa a pragului maxim”, a declarat Marcel Murgoci.

Cu doi ani in urma, tot in perioada de vara, Curtea Constitutionala a amanat de trei ori solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor privind limita de detinere de 1% din capitalul social al SIF-urilor. Exceptia fusese invocata de societatea Comrimet din Galati intr-un proces cu SIF Oltenia (SIF5).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri