Antal International, o companie multinationala specializata in recrutarea de manageri, vrea ca pana in 2013 sa grupeze operatiunile din zona Europei Centrale si de Est intr-o singura entitate, pe care sa o listeze fie pe piata de capital poloneza, fie pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). A treia optiune vizeaza chiar o listare dubla pe cele doua burse.
Compania astfel formata va avea sediul central in Polonia, dar va ingloba operatiunile Antal din Romania, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Cehia si Polonia.

“Imi doresc ca in urma listarii, care se va derula prin intermediul unei Oferte Publice Initiale (IPO – n.red.), compania nou creata sa ajunga la o valoare de 100 de milioane de dolari”, a declarat pentru wall-street.ro Tony Goodwin, CEO si fondator al Antal International.

Subsidiarele companiei din fiecare tara mentionata vor contribui cu propriile resurse financiare, astfel incat valoarea actiunilor scoase la vanzare sa insumeze zece milioane de dolari. Goodwin apreciaza ca vanzarea de titluri in valoare de 10 milioane de dolari (6,8 mil. euro) ar fi suficienta pentru ca noua companie sa fie evaluata la 100 de milioane de dolari (68 mil. euro).

“Listarea pe Bursa din Polonia este prima varianta pe care o iau in calcul,
dar si intrarea pe Bursa din Romania este o optiune. In cazul in care consultantii care ne vor asista in procesul de listare ne-ar spune ca am castiga mai mult prin listare la Bucuresti, atunci ne vom lista in Romania. O alta optiune ar fi o listare dubla pe cele doua piete de capital”, spune Goodwin.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, apreciaza ca o astfel de organizatie ar fi cu siguranta interesanta pentru piata romaneasca de capital, atat datorita unei nevoi acerbe de companii noi la cota bursei autohtone, cat si din motivul aparitiei unei societati reprezentante a unui sector ce nu este prezent pe BVB.

“Investitorii romani au inteles ca, in principiu, orice IPO poate aduce beneficii consistente cel putin pe termen scurt, daca se intrunesc cativa factori cumulativi. O evaluare fundamentala corecta si transparenta, un plan de viitor bine conturat, un road-show convingator si o suprasubscriere cu un indice bun conduc cel mai adesea la starnirea apetitului investitorilor romani”, subliniaza Chisu.

Listarea companiei la BVB pare putin probabila insa, avand in vedere ca Bursa din Varsovia are capacitatea de a lista pe banda rulanta si la costuri mult mai mici.

“Acesta este si unul dintre motivele inexistentei vreunui termen de comparatie intre dezvoltarea pietei de capital din Polonia si Romania. Listarea acestei companii pe vreuna sau pe ambele piete va tine de strategia de viitor a ei si de nevoia sa de reprezentativitate in aceasta zona a Europei”, apreciaza Chisu.

Bursa din Varsovia a batut recordul la numarul de IPO-uri din Europa, depasind chiar si statele din vestul continentului, dupa ce mai multe companii din Slovenia, Lituania sau Ucraina au ales listarea pe piata de capital poloneza.

Conform unei analize Bloomberg, Bursa din Polonia a avut in prima parte a acestui an 73 de IPO-uri, fata de 25 in perioada similara a anului trecut. Spre comparatie, bursele din 28 de orase est-europene, la care s-au adaugat Londra si Frankfurt, au avut 45 de listari noi de la sfarsitul lui 2010, in scadere fata de 50 de IPO-uri anul trecut.

Goodwin a luat pentru prima oara in calcul listarea operatiunilor din Europa Centrala si de Est la inceputul lui 2008, cand a vandut businessul Antal din Rusia, pentru 30 de milioane de dolari, catre firma de private equity Englefield Capital, detinuta de familia Brenninkmeijer, proprietarul retailerului de imbracaminte C&A.

Listarea ar fi urmat sa se deruleze tot pe Bursa din Varsovia, dar nu s-a realizat, pentru ca procesul de vanzare al operatiunilor din Rusia era foarte avansat.

Goodwin si-a propus sa listeze afacerile Antal din Europa Centrala si de Est pentru a acumula suficient capital care sa-i permita sa se extinda puternic in regiune, prin achizitii, pentru a deveni unul dintre cei mai importanti competitori pe piata de profil din zona.

Fost contabil, Tony Goodwin a pus bazele companiei in 1993, iar in Romania a venit pentru prima oara in 1996, pentru a coordona recrutarea tuturor structurilor de management ale subsidiarei locale a Coca-Cola.

Atunci a observat ca multe companii importante din mediul de business autohton preferau sa repatrieze manageri romani din Statele Unite ale Americii sau din Europa, datorita experientei acumulate peste hotare de catre acestia.

“Foarte multi dintre acei manageri nu au reusit sa se impuna in Romania, pentru ca intampinau reticenta din partea angajatilor care lucrau deja aici. In prezent, manageri romani sunt mult mai deschisi si mai adaptabili contextului”, preciaza Goodwin.

Antal International detine o retea de 95 de birouri in 33 de state, insa 80% dintre ele sunt in sistem de franciza, iar compania primeste un procent din cifra de afaceri realizata in fiecare tara.

La nivel global, compania are circa 600 de angajati si a inregistrat o cifra de afaceri 50 de milioane de euro anul trecut.

Printre cei mai importanti jucatori de pe piata mondiala de executive search se numara Amrop, Heidrick & Struggles, Korn Ferry sau Egon Zehnder.

Antal in Romania

Irina Vasile conduce Antal International Network Romania, parte a companiei Antal International, cu sediul central in Marea Britanie. Firma de executive search, care a inregistrat afaceri de circa jumatate de milion de euro anul trecut, opereaza patru birouri pe piata locala: doua in Bucuresti si cate unul in Timisoara si Iasi.

Anual, recruteaza intre 50 si 100 de manageri si executivi pentru companiile din Romania.

“Sunt multumit de rezultatele din Romania. Practic, pot spune ca am revenit la valorile din 2007 si 2008”, spune Tony Goodwin.

Firma a plasat 50 de oameni de la inceputul anului, iar afacerile au crescut de 2,5 ori fata de aceeasi perioada din 2010.

“Peste 50% dintre cei pe care i-am plasat au ocupat diverse pozitii in IT&C”, mentioneaza Irina Vasile.

Cel mai bine plasat executiv plasat de Antal International Netwerk Romania in primele cinci luni are un salariu brut anual de 70.000 de euro, echivalentul a peste 5.800 de euro lunar.

De regula, percepe un onorariu de 15% din salariul anual brut al candidatului plasat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri