Fostul director general desemnat al Bursei de la Sibiu, Patrick L. Young, se considera nedreptatit dupa ce, spune el, schimbarea managementului Bursei l-a fortat sa renunte la planurile pe care le avea pentru Sibex.
Cu doua luni in urma, Young era asteptat sa devina noul CEO al Sibiu Stock Exchange, aprobarea acestuia in functie in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor fiind mai mult o formalitate, potrivit declaratiilor facute la acea data de Teodor Ancuta, presedintele si directorul general al Sibex.

Dupa retragerea lui Ancuta, actionarii de la Sibiu l-au ales insa ca presedinte al CA pe Cristian Sima, fostul sef al casei de brokeraj WBS Romania, acesta dobandind si un mandat de sase luni ca director general.

Investitorii romani ar fi trebuit sa poata vedea planurile pe care vroiam sa le prezint in cadrul AGA, si pe care domnul Sima si cohorta lui nici nu au vrut sa le auda”, a declarat Patrick Young.

Irlandezul miza pe o reorganizare a Sibex, care intr-un interval de 4-5 ani sa duca la majorarea valorii de piata a companiei pana la 50 milioane euro, si la un total de 10.000 de investitori. In prezent, Sibex are o capitalizatre de 11,8 milioane euro.

Young avea in vedere includerea Sibex in Federatia Europeana a Burselor, atragerea investitorilor institutionali, introducerea optiunilor de trading automat sau algoritmic, infiintarea unui ring de tranzactionare, precum si desfasurarea unei ceremonii zilnice de opening bell.

“Pana cand procesele din instanta se vor incheia, lumea va trece mai departe, iar Sibex, in mod tragic, risca sa fie lasata in urma. Sarcina dezvoltarii pietei de la Sibiu ar fi fost foarte dificila chiar si avand in vedere echipa excelenta care exista in momentul in care colaboram”, spune Young.

La mai putin de o luna dupa alegerea lui Cristian Sima in functia de presedinte, validarea acestuia a fost blocata de o hotarare a Tribunalului Sibiu, care a suspendat provizoriu hotararile AGA din aprilie, la cererea unor actionari. Presedintele provizoriu al Sibex este in prezent Dan Simionescu, reprezentantul SIF Transilvania in CA.

Nu imi aduc aminte de niciun alt exemplu in istorie in care sa fi existat o schimbare de management atat de controversata. Cu siguranta, nu am mai vazut vreodata o situatie in care un grup de persoane sunt cenzurate de o instanta, insa cu toate acestea incearca sa preia controlul Bursei. Astfel de lucruri sunt daunatoare pentru Sibex. Toata aceasta poveste seamana din ce in ce mai mult cu un roman de John Grisham (n. red.: scriitor cunoscut pentru dramele sale moderne), decat cu incercarea unor indivizi maturi de a prelua o companie”, mentioneaza Patrick Young.

Dupa alegerea sa in functie din aprilie, Cristian Sima a declarat ca irlandezul nu are postul de director general asigurat, fost sef al WBS aflandu-se si in cautarea unor alti candidati. “Nu spune nimeni ca nu isi poate depune candidatura”, preciza Sima la acea data.

Young spune insa ca si-a luat la revedere de la Sibex, fiind foarte greu de crezut ca se va mai intoarce sa lucreze in cadrul Bursei de la Sibiu.

“Nu candidez pentru postul de CEO. Eram CEO-ul desemnat pana la AGA, a carei decizii sunt acum contestate legal. Respect enorm angajatii actuali ai Sibex, insa avand in vedere procesele aflate pe rol, nu ma astept sa sa mai lucrez pentru aceasta piata in viitorul apropiat”, concluzioneaza Patrick Young.

Sursa imagine: speakers.co.uk

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri