Bursa a scazut cu 1,66%, in linie cu marile piete europene, iar titlurile Transgaz (TGN) au cazut cu 10%, intrucat incepand de joi, cand este ziua ex-dividend, cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut.
Piata a fost pe scadere inca de la deschidere, investitorii orientandu-se la tranzactionare dupa linia descendenta a burselor externe, noteaza Mediafax. Jucatorii de pe pietele externe au reactionat negativ la stirile privind reducerea prognozei de crestere economica a SUA pentru 2011 si 2012, de catre Fed, care nu a dat, insa, semnale ca ar putea continua programul de stimulare.

In aceste conditii, investitorii de la BVB au fost prudenti la tranzactionare si au introdus ordine pentru volume reduse de actiuni si la preturi usor sub ultimele cotatii de miercuri.

Directorul de tranzactionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin, considera ca rulajele reduse sunt determinate atat de intrarea in vacanta a celor mai multi investitori, dar si situatiei incerte de pe plan extern, care ii pune pe jucatori pe pozitii de asteptare.

"In perioada asta nu ma astept sa vedem volume mari, poate din a doua jumatate a lunii august sa mai vedem ceva miscare, pentru ca de atunci incepe lumea sa revina din vancata si incep sa se pregateasca portofoliile pentru final de an. Corectia pietei este influentata in cea mai mare parte de contextul extern, dar si de dimensiunea redusa a pietei noastre", a declarat Ciudin pentru.

Totodata, el nu crede ca investitorii vor reactiona la rezultatele financiare semestriale pe care companiile listate la BVB vor incepe sa le publice spre finalul lunii iulie.

"Va fi la fel ca in primavara, cand s-au miscat doar cateva actiuni, deci nu vom avea o reactie vizibila. Piata va reactiona mai degraba la publicarea rezultatelor companiilor de pe extern, pentru ca in functie de acele date se vor misca si bursele", a explicat Ciudin.

La inchiderea sedintei indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,35%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,39% sub nivelul de miercuri.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 1,14%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat cel mai vizibil recul, de 3,98%, in principal ca urmare a corectiei, de 10%, consemnata de actiunile Transgaz. Titlurile companiei nationale de transport al gazelor naturale au coborat cu 26 lei, valoare apropiata de dividendul net pe care Transgaz il va acorda actionarilor, de 24,17 lei/actiune. La finalul sedintei, actiunile Transgaz erau cotate pe piata principala la 234 lei.

Reculul titlurilor Transgaz a venit pe un rulaj de 500.000 de lei, insa cu aceste actiuni a fost realizat si un deal in valoare de 1,1 milioane lei. Tranzactia speciala a fost efectuata la pretul de 240,7 lei, in scadere cu 7,42% sau 19,3 lei.

Pe de alta parte, actiunile Oltchim (OLT) au continuat sa urce semnificativ, cu 8,4%, si au ajuns la pretul de 1,446 lei. Evolutia a venit pe un rulaj de 1,3 milioane lei.
Investitorii au tranzactionat actiuni de 36,4 milioane lei (8,6 milioane euro), valoare de aproape doua ori mai redusa decat rulajul sesiunii anterioare, de 70 milioane lei (16,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost in continuare cele mai lichide din piata, cu transferuri de 14,6 milioane lei, si au sustinut 40% din rulajul bursei. Cea mai recenta operatiune cu aceste actiuni a fost realizata la 0,53 lei, pret in scadere cu 1,85%.

Un rulaj important, de 7,8 milioane lei, a fost consemnat si de actiunile Carbochim (CBC), insa cea mai mare parte a lichiditatii, respectiv 7,2 milioane lei, a reprezentat valoarea a cinci deal-uri cu 23,4% din titlurile firmei.

Deal-urile au fost realizate la pretul de 8 lei, similar cu ultima cotatie de joi, iar pe piata principala actiunile au urcat cu 15%, limita maxima admisa intr-o sedinta pentru majoritatea titlurilor de la BVB, la 9,2 lei. Tranzactiile speciale au fost realizate dupa ce in precedentele cinci sedinte pretul s-a dublat fata de inceputul lunii iunie.
Brokerul crede ca oferta de vanzare de OMV Petrom (SNP), desi este una cea mai mare din istoria bursei romanesti, sau cea de la Alro nu vor reusi sa miste intreaga piata.

"Sunt evenimente importante si vor aduce un oarecare interes pentru piata, insa banii noi vor intra doar pe aceste ofete, nu cred ca vom vedea o deblocare de bani de pe unele actiuni si mutare pe altele. Practic, cei care vor veni in piata vor intra direct pentru aceste oferte", mai spus Ciudin.

Rulaje de peste un milion de lei au mai consemnat actiunile Bancii Transilvania (TLV) - 2,2 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 1,7 milioane lei, BRD (BRD) - 1,5 milioane lei si titlurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) - un milion de lei. Actiunile Bancii Transilvania au stagnat la 1,22 lei, in timp ce cotatia titlurilor BRD a scazut cu 0,21%, la 14,08 lei.

Totodata, actiunile SIF Oltenia au coborat cu 1,79%, la 1,37 lei.

Titlurile BVB au stationat la 37 lei, cu o zi inainte de AGA in care urmeaza sa se discute injumatatirea capitalului social de la 76,7 milioane lei la 38,3 milioane lei, prin reducerea valorii nominale a actiunilor de la 10 lei la 5 lei, urmata de distribuirea catre actionari a sumei astfel disponibilizate, respectiv 38,3 milioane lei. In aceeasi AGA, actionarii vor analiza si fuziunea BVB cu Sibex.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri