Bursa a crescut cu 0,33%, in linie cu pietele externe, insa cei mai multi investitori au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, astfel ca titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa asigure cea mai mare parte a rulajului.
Majoritatea actiunilor au fost tranzactionate inca de la deschidere la preturi usor peste ultimele cotatii de marti, insa in cele mai multe cazuri investitorii au introdus ordine pentru volume reduse.

"Cred ca bioritmul bursei de la Bucuresti este strans corelat cu cel al pietelor importante de actiuni din Europa, iar spectrul unei reale crize a datoriilor suverane nu a incurajat investitorii sa ia expunere pe actiuni, cu atat mai mult pe pietele mici. Viteza cu care se vor reduce ingrijorarile legate de sustenabilitatea datoriilor unor tari din zona euro va misca in sens pozitiv si interesul pentru pietele de actiuni, dar scenariul de baza este unul pozitiv cu o revenire mai lenta a interesului investitorilor decat se anticipa cu trei-sase luni in urma", a declarat pentru Mediafax seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,37%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,92% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,97%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in crestere cu 0,73%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 36,7 milioane lei (8,7 milioane euro), suma cu 23% mai redusa decat rulajul din sedinta precedenta, de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro).

"Nu cred ca o anume expectativa inainte de oferta Petrom este de natura sa explice lichiditatea redusa a pietei romanesti. Succesul ofertei Petrom va fi conditionat de nivelul de atractivitate din partea investitorilor institutionali straini, in buna parte a unora care nici macar nu au prezenta semnificativa pe bursa de la Bucuresti. Ca atare, nu va fi vorba in buna parte de realocarea unor capitaluri de pe piata locala, ci miza este catre atragerea de capitaluri noi. Cat priveste investitorii romani de retail, este greu de crezut ca acestia vor mobiliza sume semnificative raportat la dimensiunea ofertei Petrom de peste 500 milioane euro", a comentat Caruntu.

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat si miercuri cea mai mare parte a rulajului bursei. Operatiunile cu aceste actiuni au cumulat 19,3 milioane lei, respectiv 53% din lichiditatea pietei. La finalul sedintei, titlurile Fondului erau cotate la 0,5395 lei, pret in crestere cu 2,18%.

"Cred ca lunile urmatoare cand piata va trebui sa absoarba pachetul de 12,5% atribuit fostilor proprietari este o perioada foarte buna de acumulare de titluri FP, care nu se vor mai tranzactiona prea mult tmp la un pret mai mic de 0,55 lei/actiune. Sa nu uitam ca de la listare cota investitorilor institutionali in capitalul FP a crescut de la 19% la peste 31%, deci exista un interes foarte clar al institutionalilor straini pentru FP. Si micii investitori de retail romani ar putea sa mizeze pe o astfel de strategie cu conditia sa aiba rabdare si nervi tari", a afirmat analistul.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 4,4 milioane lei, iar cotatia a stagnat la 0,381 lei.

"In pofida unor voci tot mai pesimiste, scenariul unei crize de incredere similare celei din 2008 este foarte greu de crezut si atunci atitudinea fata de ajustari suplimentare (5%-10%) ale cotatiilor actiunilor la BVB trebuie sa fie mai degraba privita ca oportunitati de cumparare. Evaluarea actuala a bursei per ansamblu nu indica in nici un fel ca ea ar fi scumpa, profitablitatea aferenta anului trecut fiind rezonabila si in acord cu faptul ca este evaluata in prezent cam la valoarea capitalurilor proprii ale companiilor listate. In plus pentru majoritatea companiilor importante listate nivelul serviciului datoriei este sustenabil raportat la profitabilitatea operationala", a conchis Caruntu.

La ora 13:33 au fost realizate trei tranzactii speciale cu actiuni SIF Oltenia (SIF5) - 1,7 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,4 milioane lei si Banca Transilvania (TLV) - 1 milion de lei. Titlurile SIF Oltenia au fost transferate la 1,37 lei, pret in crestere cu 1,48%, iar deal-ul cu actiuni SIF Moldova a fost operat la 1,255 lei, cu 1,7% peste ultima cotatie de marti.

Pe de alta parte, pachetul de titluri Banca Transilvania a fost cedat la 1,19 lei, pret cu 0,42% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Brokerii cred ca aceste deal-uri au fost realizate intre doua fonduri de investitii care au vrut sa isi "cosmetizeze" portofoliile pentru rapoartele de final de semestru.

Pe piata principala actiunile SIF Oltenia au urcat cu 2,3%, la 1,381 lei, iar cotatia titlurilor SIF Moldova a avansat cu 2,59%, la 1,266 lei. Operatiunile cu actiuni SIF Oltenia au cumulat 1,2 milioane lei, iar titlurile SIF Moldova au avut un rulaj de 564.000 de lei.

Actiunile Bancii Transilvania au incheiat ziua in crestere cu 0,5%, la 1,201 lei, pe o lichiditate de 1,2 milioane lei.

Actiunile Oltchim (OLT) au crescut cu numai 1,37%, dupa ce marti au urcat cu peste 14%. Ascensiunea a venit pe un rulaj de 1,2 milioane lei.

Pe de alta parte, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut cu 3,58%, la 0,0673 lei, dupa ce in sesiunea anterioara au urcat cu 15%, variatia maxima admisa intr-o sedinta bursiera. Reculul a venit pe un rulaj de 275.000 de lei.

Unii investitori au realizat si tranzactii cu produse structurate (2,3 milioane euro), contracte futures (100.000 de lei), obligatiuni (43.000 de lei) si unitati de fond (39.000 de lei). Astfel, lichiditatea toala a BVB a urcat la 39,2 milioane lei (9,3 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 966.000 de lei, valoare cu 52% mai mare decat rulajul de marti, de 634.000 de lei.

Titlurile Macarale Turn Ploiesti (MEHZ) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 420.000 de lei, realizat dintr-o singura operatiune, iar pretul a stagnat la 3,99 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,9%. Evolutia a fost determinata inca de la deschidere de asteptarile investitorilor ca parlamentul elen sa aprobe masurile de austeritate cerute de institutiile financiare internationale pentru a continua programele de finantare externa ale Greciei. Masurile de austeritate au fost aprobate, dupa ora 16:00, ora Romaniei. Linia ascendenta era urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care cu maximum 2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri