Bursa a crescut vineri cu numai 0,2%, insa apatia investitorilor a impins lichiditatea pietei la cel mai redus rulaj de dupa 20 mai, respectiv 14,8 milioane lei, suma din care 77% a fost asigurata de actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Erste (EBS).
Majoritatea actiunilor au consemnat variatii usoare inca din primele minute, in conditiile in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au introdus ordine pentru volume foarte reduse.

Directorul de tranzactionare al SSIF Broker (BRK), Adrian Ceuca, considera ca investitorii vor reincepe sa fie mai activi doar daca ratingul Romaniei va fi imbunatatit, companiile listate vor anunta rezultate financiare pentru primul semestru si pietele externe se vor mentine pe crestere.

"De asemenea, cred ca modalitatea actuala de impozitare a profitului pe piata de capital este o piedica importanta in cresterea valorii tranzactiilor. In iulie-august vor conta rezultatele financiare, dar si lansarea ofertei de la Petrom. Cred ca succesul ofertei de la Petrom poate atrage atentia tuturor asupra BVB. Sa nu uitam ca bani exista, sunt sume record investite in fonduri mutuale si depozite bancare", a declarat Ceuca pentru Mediafax.

La finalul sedintei, doar actiunile emise de 13 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei. Seful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune ca in ultimele doua luni nu au fost evenimente majore care sa forteze investitorii sa ia decizii rapide, astfel ca jucatorii continua sa adopte pozitii de asteptare.

"Pe de o parte, indicele BET nu a depasit maximele stabilite in aprilie 2010. Daca rezistenta ar fi fost depasita, atunci s-ar fi urgentat unele decizii de investire. Pana la urma, a disparut presiunea pentru o decizie rapida. Pe de cealalta parte, Greciei i-a mai fost intinsa o mana de ajutor, iar acest lucru a indus un sentiment de siguranta celor cu pozitii asumate deja, nefortandu-i sa lichideze rapid detinerile acumulate.

Revenirea economica in Romania nu se caracterizeaza printr-o crestere a «free cash-flow», motiv pentru care disponibilul suplimentar pentru investitii in mediul economic romanesc este in continuare scazut", a afirmat el.

Indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, a scazut cu 0,33%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,36% peste nivelul de joi.

Indicele BET-FI a crescut cu doar 0,31%, influenta ascensiunii preturilor actiunilor celor cinci SIF-uri fiind temperata de corectia titlurilor Fondului Proprietatea, de 0,84%.

Pe de alta parte, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat sedinta in stagnare. Lichiditatea pietei actiunilor, de doar 14,8 milioane lei (3,5 milioane euro), a fost de peste doua ori mai redusa decat rulajul din sedinta precedenta, de 31,1 milioane lei (7,3 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat la 20 mai, cand operatiunile au cumulat doar 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro).

"Nivelele de activitate din primavara aceasta vor fi reatinse la momentul in care fie noi disponibilitati banesti vor trebui plasate, fie echilibrul relativ in care se afla pietele externe la momentul actual va fi rupt de un eveniment distructiv, precum cresterea costurilor de finantare ale companiilor multinationale, fapt care va genera o dorinta de a pune la adapost disponibilul banesc", a afirmat brokerul de la Tradeville.

Titlurile Fondul Proprietatea si Erste s-au clasat pe primele doua pozitii in topul rulajelor si, totodata, au asigurat 77% din lichiditatea bursei.

Actiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 8 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,84%, la 0,5305 lei.

"S-ar parea ca actiunile Fondului Proprietatea trec printr-o perioada de consolidare. Probabil ca pe termen scurt pretul va evolua in intrevalul 0,52-0,55 lei/actiune", a mai spus Ceuca.

Actiunile Erste au avut un rulaj de 3,4 milioane lei, suma din care 2,2 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri, iar pe piata principala operatiuni au totalizat 1,2 milioane lei. Pe piata principala, titlurile bancii au crescut cu 3,66%, la 153 lei (36,08 euro), aprecierea fiind determinata in principal de evolutia actiunilor de joi pe piata de la Viena, dupa inchiderea bursei de la Bucuresti, dar si de deprecierea leului in raport cu euro.
La finalul sedintei de la Bucuresti, actiunile Erste erau in crestere cu 0,36% pe bursa de la Viena, la pretul de 36,28 euro.

Actiunile COMCM Constanta (CMCM) au consemnat cea mai accelerata ascensiune din piata, de 14,93%, aproape limita maxima de variatie admisa intr-o sedinta pentru majoritatea titlurilor de la BVB, de 15%. Cotatia acestor titluri a ajuns astfel la 0,1324 lei, in cadrul unor tranzactii cu 1,5% din actiunile producatorului de beton.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri