„Nu pot comenta despre subscrieri, numarul acestora sau cine le face”. Asa incepe discutia seful uneia dintre casele de brokeraj din consortiul de intermediere al celei mai mari oferte de pe Bursa. „Nu pot nici sa fac recomandari, fiecare investitor sa isi consulte brokerul”, continua acesta. Oferta istorica prin care statul isi vinde 10% din participatia la Petrom va avea datele publice doar la final, pentru a nu influenta formarea pretului.
Oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom a inceput ieri si va dura pana pe 22 iulie. Pretul maxim admis de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa.

Pretul de referinta – cel minim admis - ar putea fi anuntat in timpul ofertei, urmand sa fie calculat pe baza cotatiilor propuse de investitori in ordinele de subscriere.

„Nu putem sa facem publice date despre situatia subscrierilor, pentru ca vom influenta pretul. Trebuie sa il lasam sa se formeze normal. Cred ca noutatea si confuzia multor investitori provine si din faptul ca este prima oferta din Romania cu book-ul opac”, a declarat pentru wall-street.ro Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Divizia de brokeraj din grupul Banca Transilvania este parte din consortiul de intermediere al SPO-ului, alaturi de Renaissance Capital, EFG Securities si Romcapital.

Daca la ofertele pro-rata se anuntau subscrierile constant, in acest caz ele nu sunt vizibile nici in sistemele bursei. Practic, doar intermediarii si statul au acces la ele, pana in ziua inchiderii ofertei, cand vor fi facute publice.

„Noi reprezentam vanzatorul, deci scopul nostrul este ca acesta sa obtina un pret cat mai mare. Prin urmare, nu pot sa fac recomandari, nu pot sa spun daca este bine sau nu sa subscrii. Fiecare investitor ar trebui sa citeasca prospectul de oferta, sa se consulte cu brokerul sau si sa isi faca o opinie pe aceasta tema, pe baza liberului arbitru”, a mai spus Nilas.

Oferta de vanzare la Petrom este similara cu majorarea de capital derulata luna trecuta de actionarul majoritar – grupul austriac OMV. Astfel, cu exceptia pretului de referinta care nu a existat la austrieci, mecanismele de formare a pretului si de subscriere dar si desfasurarea cu book-ul opac sunt similare, a explicat Nilas.

Austriecii de la OMV au strans 725 milioane de euro in majorarea de capital, cu 175 milioane de euro mai putin decat suma maxima planificata. Acestia au oferit investitorilor un discount semnificativ pentru a subscrie toate actiunile oferite.

„Noi trebuie sa intelegem ca aceste procedee sunt des intalnite pe marile burse. Faptul ca incepem si noi sa le aplicam este un semnal ca intram in normalitate, ca ne aliniem cu procedurile internationale. Daca vrem sa atragem investitori straini, acestia au nevoie de conditii similare cu cele cu care lucreaza zilnic. Mai mult, este clar pentru toata lumea cat de important este rolul strainilor in succesul acestei oferte, tocmai de aceea am vrut sa ne pliem dupa practicile europene”, a explicat Nilas.

Publicarea prospectului de oferta a generat mai multe comentarii legate de modalitatea de subscriere, de formare a pretului si opacitatea ofertei.

„Toata lumea invoca modelul polonez, dar cei care sunt asa de sceptici s-au uitat sa vada cum decurt ofertele de vanzare pe Bursa din Varsovia? Trebuie sa intelegem practicile internationale, sa iesim din sfera influentelor politice si sa nu ne mai cramponam in prejudecati”, a mai spus Nilas.

El exemplifica declaratia presedintelui Mircea Geoana, care declara recent ca folosirea pretului maxim de vanzare este o practica nemaiintalnita, ce limiteaza posibilitatea statului de a incasa mai multi bani.

„Despre astfel de declaratii vorbesc, trebuie sa iesim din sfera asta, sa intelegem lucrurile din jurul nostru si sa avansam spre standardele internationale”, spune Nilas.

Chiar daca ecuatia celei mai mari oferte din istoria Bursei are inca o necunoscuta – pretul de referinta - asteptarile privind succesul sunt optimiste. Va reusi statul roman sa stranga toti banii propusi dar si sa incheie cu succes si fara scandal un SPO istoric? Citeste aici mai multe detalii

Citeste mai multe articole pe acelasi subiect:

10 intrebari si raspunsuri despre oferta Petrom

Cum a fost castigata cea mai mare oferta publica din istoria Bursei

Ofertele de la OMV si Petrom se bat cap in cap: Cum va fi afectat pretul din SPO?

9 din 10 IPO-uri din Europa au esuat. Ce se intampla in cazul Petrom si Alro?

A doua privatizare Petrom. Vezi aici detaliile celei mai mari oferte din istoria Bursei




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri