Contractele derivate cu activ suport pe argint si petrol au fost lansate la tranzactionare, activand din prima zi cu serviciile de market maker oferite de SSIF Tradeville.
BVB a lansat in luna mai la tranzactionare contractul derivat pe aur, unde societatea de intermediere controlata de Andrei Siminel este market maker. Practic, aceste trei contracte sunt singurele de la Bursa ce au active suport pe marfuri.

„Derivatul pe aur s-a dovedit a fi atractiv pentru investitori, fiind cel mai tranzactionat contract futures listat la BVB. In consecinta, Tradeville a decis sa activeze ca market maker si pentru Silver Futures si Brent Crude Oil Futures. Consideram ca instrumentele derivate de tip futures avand ca active suport marfurile au fost neglijate pana in prezent, dar ele au potential de dezvoltare”, a declarat Bogdan Barbieru, director de dezvoltare in cadrul Tradeville.

In prezent, pe piata derivatelor de la Bursa de Valori Bucuresti exista 12 contracte, dintre care sapte au market-maker. „Incercam sa lansam cat mai multe contracte futures noi direct cu market maker, pentru a asigura un oarecare interes de la inceput. SSIF-urile care sunt furnizori de lichiditate beneficiaza de costuri mai mici. Este o practica intalnita pe toate bursele din lume, este normal ca cei care isi asuma mai multe riscuri sa aiba si comisioane reduse”, a explicat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Odata cu lansarea contractului Silver Futures (format simbol: “TSLVyymmm”), investitorii au posibilitatea de a profita de variatiile raportului dintre aur si argint avand listate la BVB contracte la termen pe ambele metale pretioase.

Ca si aurul, argintul reprezinta un metal pretios ce poate servi drept plasament de refugiu in caz de instabilitate pe pietele financiare, dar spre deosebire de acesta, prezinta o stransa legatura cu productia industriala avand in vedere ca 40% din cererea mondiala de argint ii revine acestui segment, se arata intr-un comunicat Tradeville. [Citeste si Investitia care a batut aurul, petrolul si actiunile in ultimii zece ani]

Totodata, cei care doresc sa parieze pe evolutia economiei mondiale au acum oportunitatea de a face acest lucru pe piata locala si in moneda nationala, asumandu-si pozitii long sau short pe contractul Brent Curde Oil Futures (format simbol: “TOILyymmm”), care este principala clasificatie de petrol cu doua treimi din tranzactiile la nivel global ale acestui activ suport.

In plus, tranzactionarea derivatului pe petrol reprezinta o oportunitate pentru cei care doresc sa se protejeze impotriva riscului majorarii pretului carburantilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri